Evolio Evotab HD review: Plusuri si minusuri pentru o tableta de buget

Scris de | 28 iunie, 2013
Evolio Evotab HD review: Plusuri si minusuri pentru o tableta de buget

Evotab HD este tableta pe care mizeaza brandul autohton Evolio in lupta cu tabletele de 7 inci de la producatori consacrati sau cei locali. Lansata in luna aprilie a acestui an, tableta ofera o experienta interesanta pentru un pret de sub 500 de lei. connect a testat tableta si prezinta plusurile si minusurile tabletei.

_DSC5333

Primele tablete romanesti de 7 inci au fost produse de Evolio si Allview in 2011 si costau intre 750 si 999 lei. Prima tableta romaneasca testata de noi a fost Evolio Evotab, o tableta cu procesor ARM 11 la 800 MHz care stia sa redea filme la calitate 720p, stia browsing si activitati de social media, dar si sa ruleze jocuri si aplicatii din Google Play si costa doar 479 lei. Doar ca la vremea respectiva tabletele si smartphone-urile erau la inceput in Romania si nu se simtea atat de tare nevoia de performanta in gaming, filme in Full HD si navigarea fara lag, iar preturile erau in raport cu cat de multe se stia atunci despre acest nou val.

_DSC5355

Astazi, insa, avem nevoie ca totul sa functioneze fara multe probleme, orice joc disponibil in magazinul Play sa mearga fara probleme, sa nu avem lag si sa nu se blocheze niciodata. Totul, cu bani putini. Ultimele lansari de produse au demonstrat ca se poate asta. Evolio Evotab HD este exemplul de astazi de „asa da!”, dar tableta are si minusuri, un compromis facut de toti producatorii care vor sa scada pretul si sa creasca vanzarile. Ca mai toate tabletele romanesti, tableta este asamblata in China, iar in tara se realizeaza optimizarea sistemului de operare

Constructie

Evotab Fun, predecesorul lui Evotab HD, se diferentia printr-o constructie cu colturi tesite si spate dintr-un material mat, aproape cauciucat, dar Evotab HD pastreaza liniile tabletelor Evotab 1 si 2, cu o constructie din plastic si material care ofera aderenta. Dimensiunea ecranului si forma tabletei permit o utilizare perfecta cu o mana, greutatea de 330 de grame si grosimea de doar 8.9 mm simtindu-se, in timp ce butoanele amplasate pe latura din dreapta permit manevrarea usoara, un plus important fata de alte tablete de 7 inci cu butoanele amplasate in partea de sus, neaccesibile nici de catre cei cu o mana mai mare.

_DSC5332

Vazuta din spate, tableta are o nota eleganta, cu spatele gri inchis si o parte argintie in partea de sus, in zona camerei. Aici intalnim sigla companiei si numele tabletei, difuzorul, iar in partea de sus intalnim camera de 2 megapixeli si slotul microSD, protejat cu un capac. Partea din fata este ocupata in totalitate de ecranul cu diagoanala de 7 inci si rezolutie 1024 x 600 de pixeli, dar avem si camera frontala de 0.3 megapixeli si led-ul pentru notificari in partea de sus. Laterala din dreapta este ocupata cu butoanele pentru controlul volumului si cel Power, iar partea de sus contine porturile: jack de 3.5 mm pentru casti, port miniHDMI si port microUSB.

Performante, autonomie si software

Procesor ARM Cortex-A9 la 1.5 GHz – Amlogic Meson 6, un chipset grafic Mali-400 si 1 GB memorie RAM, asta este combinatia specificatiilor tehnice cea mai optima pentru nivelul la care tableta este pozitionata.  In testele sintetice de Benchmark, Evolio Evotab HD obtine 3988 puncte in Quadrant, 9273 in Antutu, 2074 in 3dMark in testul Ice Storm.

Cei 7 inci alaturati unui procesor dual-core, fac din tableta un companion perfect pentru citirea unei carti, pentru gaming, pentru navigarea pe Internet sau accesarea conturilor sociale. Pentru a beneficia de citirea unei carti Evolio are propriul serviciu, Evobook, o librarie de carti in format electronic care iti permite sa achizitionezi cartile si sa le iei cu tine pe drum.

In ceea ce priveste gaming-ul, Evotab HD se descurca cu majoritatea jocurilor fara intreruperi (Real Racing 3, Temple Run, Angry Birds, Asphalt 7), dar in unele care necesita putere de procesare sacadeaza sau se blocheaza, fiind necesara restartarea. Activitatile de social media si browsing se fac fara lag, procesorul fiind capabil de asemenea activitati fara prea multi griji, in timp ce Flash vine preinstalat pe tableta, desi Adobe nu mai ofera suportul de la Android 4.1 incoace.

_DSC5347

Autonomia este destul de scazuta, de doar 4 ore intr-o folosire mixta, cu push pe 2 mailuri, Twitter si Facebook, Wi-Fi activat non-stop, ora de gaming, 2 ore de browsing si 1 ora de citit, cu luminozitatea la 80%.

Cele doua camere disponibile nu ies in evidenta cu nimic, dar se dovedesc a fi necesare. Camera principala de 2 megapixeli aminteste de pozele realizate cu telefoanele de acum cativa ani, iar camera frontala de 0.3 megapixeli isi dovedeste necesitatea in videoconferintele prin Skype sau Google Hangouts, chiar daca la o calitate scazuta.

_DSC5330

Tableta nu dispune de conectivitate 3G, dar este posibila conectarea printr-un dongle a unui modem. Site-ul oficial Evolio anunta compatibile urmatoarele modem-uri 3G: Huawei E1750, Huawei K3765, Huawei E1552 si ZTE  MF190.

Android 4.1.1 este versiunea de soft pe care ruleaza tableta, iar Evolio nu a operat schimbari majore peste interfata clasica din Jelly Bean, dar vine cu un ecran nou de start si afiarea logo-ului companiei si numele tabletei, iar dincolo de asta ofera cateva aplicatii preinstalate: Kingsoft Office – pentru vizionarea si editarea fisierelor din suita Office, Presaonline – pentru revista presei si disponibil intr-un widget, EvoBook – pentru carti electronice, FileBrowser – un manager de fisiere si AppInstaller – un manager pentru aplicatiile instalate din surse necunoscute.

Minusuri

Evolio a ales sa numeasca tableta Evotab HD, dar ea nu dispune de un ecran cu rezolutie HD, ci utilizeaza doar rezolutie 1024 x 768. Oricare ar fi fost scopul acestui denumirii, marketing sau nu, tableta s-a descurcat in parametri optimi in testele noastre, cu o experienta de utilizare buna. Tot in ceea ce priveste ecranul am putea aminti de unghiurile mici de vizualizare in conditii de iluminare puternica. Alegerea unui panou cu tehnologie IPS pentru o tableta de buget nu s-ar fi justificat si ar fi crescut pretul cu cateva sute de lei.

Alegerea unei carcase din plastic se simte din plin in procesele extenuante la care tableta este supusa. Dupa cateva minute de downloadat aplicatii sau de rulat un joc mai puternic, tableta se incalzeste in partea dreapta, dar nu atat de tare incat sa incomodeze intr-o sesiune prelungita de utilizare.

_DSC5334

Autonomia mediocra este un alt minus, dar pentru a atinge un pret convenabil de mic si a scadea in greutate si grosime au fost nevoie si de compromisuri. Cele 4 ore, rezultate in urma unei utilizari mixte, pot fi imbunatatite printr-o scadere a iluminozitatii ecranului si oprirea conectivitatii Wi-Fi atunci cand nu este cazul.

Pozitionarea difuzorului in partea de jos (in mod portrait) are o consecinta negativa la trecerea in modul landscape. In jocuri sau rularea unui film, pozitionarea mainii drepte acopera in totalitate fanta difuzorului si suntetul are de suferit. Desigur, asta poate fi doar o chestie de gust, iar pozitionarea difuzorului intr-o alta zona la alte tablete a dovedit de asemenea inconveniente.

Concluzie

Disponibila pe evolioshop.com, Evotab HD costa 479 lei si este buna pentru cei care au nevoie de o tableta care sa poata rula majoritatea aplicatiilor din Google Play, care sa ruleze jocuri consacrate si perfecta pentru citit sau navigat pe Internet. Lipsurile tabletei, autonomia scazuta sau ecranul cu unghiuri de vizualizare mici, sunt doar compromisurile facute pentru a atinge un anumit prag.

Etichete: , , , ,