Asus MeMoPad FHD 10 LTE review: Ne pregătim pentru adevăratul 4G!

Scris de | 15 octombrie, 2013
Asus MeMoPad FHD 10 LTE review: Ne pregătim pentru adevăratul 4G!

Modelul Asus MeMo Pad FHD 10 LTE reprezintă o alegere grea pentru cumpăratori într-un segment plin de tablete asemănătoare. Tableta iese în față printr-un finisaj elegant, atenția la detalii, conectivitatea 4G și experiența plăcută rămasă dupa o perioada îndelungată de utilizare. Vedeți mai departe care este verdictul connect.

_MCP6891

Conform unor rapoarte IHS, Gartner si Digitimes, vânzarile de laptopuri au scăzut în Q2, dar tabletele sunt pe o pantă ascendentă și se așteaptă creșteri de până la 58.7% în acest an. Semnalând creșterea de care a avut parte piața tabletelor, Asus a devenit într-un timp relativ scurt unul dintre marii jucatori, iar alianța cu Google pentru tabletele Nexus de 7 inchi a continuat și în acest an cu o nouă generație, semn că lucrurile au mers foarte bine. Și pentru că parteneriatul a mers atât de bine, zvonurile spun ca Google se va alia tot cu Asus și pentru o tableta Nexus de 10 inchi.

_MCP6913

Asus MeMo Pad FHD 10 este disponibilă în două versiuni, cu conectivitate Wi-Fi și procesor Intel Atom Z2560 și cu conectivitate 4G (+Wi-Fi) și procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Celelalte specificații sunt identice, diferențiindu-se doar prin materialul de la capacul din spate.

Finisaj elegant

MeMo Pad FHD 10 LTE impresionează la prima vedere prin ecranul cu diagonală de 10.1 inchi și rezoluție Full HD (1920 x 1200 pixeli), mizând pe un panou cu tehnologie IPS (In-Plane-Switching) care oferă unghiuri de vizualizare largi și o luminozitate bună. În partea din față mai întâlnim camera frontală de 1.2 megapixeli și logo-ul Asus, stilizat frumos în bezelul din jurul ecranului. Versiunea cu conectivitate Wi-Fi are pe capacul din spate niște nervuri, dar versiunea LTE despre care noi vorbim astăzi are un capac cu un aspect mai elegant, un aluminiu polizat care se simte foarte bine în mână. În spate avem camera principală de 5 megapixeli centrată în partea de sus, logo-ul Asus în mijlocul capacului și două difuzoare poziționate de o parte și de cealalta.

_MCP6924

Nimic nou sub soare în partea din spate, dar poziționarea celor doua difuzoare puțin mai sus ne arată atenția celor de la Asus. În mod normal, în gaming, filme sau alte operațiuni, poziția comodă a unei tablete de 10 inchi este în modul landscape, iar dacă cele două difuzoare ar fi fost poziționate în partea de jos sau chiar central ele ar fi acoperite de mâini și astfel sunetul ar fi perturbat. O mică atenție la detalii nu ar strica nici de la alți producători.

_MCP6927

Muchia stângă dezvaluie majoritatea porturilor și sloturilor: portul USB pentru încărcare, port HDMI, slot pentru cartela microSIM și slotul pentru cardul microSD (suportă mărirea spațiului de stocare cu până la 64 de GB), iar pe muchia din dreapta avem jack-ul pentru căști și butoanele pentru controlul volumului, în timp ce butonul Power/Lock se află pe latura superioară, în partea din stanga, accesibil oricând foarte ușor.

_MCP6901

Ergonomia este susținută de cele 572 de grame pe care tableta le cântărește și de cei 9.9 mm grosime, iar materialul folosit pentru capac nu dă vreo clipă senzația că l-ai putea scăpa din mână. Este mai ușoară decât Google Nexus 10 (603 grame), dar și decat iPad 4 (662 grame).

Specificații tehnice, autonomie

Memo Pad FHD 10 LTE vine echipată cu un procesor quad-core Qualcomm Snadragon S4 Pro 8064, tactat la o frecvență de 1.5 GHz care se descurcă bine în tot ceea ce ar putea sa-și propună cineva de la o tabletă la momentul actual. Alegerea unei soluții cu un procesor Snapdragon S4 Pro este normală, chiar dacă unii ar fi preferat un procesor de top de la Qualcomm. Alăturarea procesorului unui nucleu grafic Adreno 320 și celor 2 GB de memorie RAM fac din tabletă o soluție intersantă din rândul tabletelor de top de 10 inchi. Tableta este disponibilă în versiune de 16 sau 32 de GB.

_MCP6926În timpul testelor noastre tableta a rulat jocuri de top (Asphalt 8, Modern Combat 4, Grand Theft Auto:Vice City, Riptide GP 2, N.O.V.A 3 etc) fară nicio problemă, iar clipurile video, inclusiv cele HD 1080p, funcționează fără ezitare în condiții foarte bune, fară a încălzi dispozitivul în vreun mod deranjant.

_MCP6933

Am folosit și câteva dintre aplicațiile de Benchmark pentru a vedea comparații și scoruri din testele sintetice. În Antutu obține 17.549 puncte, în Quadrant atinge 4.903 puncte, în Nenamark 2 ajunge la 59.5 fps-uri, iar în testul Ice Storm Extreme din 3dMark obține 5.713 puncte. După cum era de așteptat, Asus MeMo Pad FHD 10 întrece câțiva combatanți pe această nișă, dar este și întrecută de anumite modele.

_MCP6916

În ceea ce privește conectivitatea LTE, spectrul de frecvențe dedicat pentru serviciile 4G va fi disponibil în România începând cu luna aprilie din 2014. Până la lansarea comercială, operatorii folosesc licențe oferite pe termen scurt în bandă de 900 MHz și 1800 MHz. 4G-ul este tehnologia care va permite viteze de transfer de date de până la 100 Mbps  pentru download. Asus MeMo Pad FHD 10 a obținut în “buricul târgului” din București, Piața Unirii, cea mai mare viteza de download de 62.54 Mbps și upload de 36.39. În aceeași zonă, viteza se menține constant între 50 și 60 Mbps și uploadul între 30-35 Mbps.

_MCP6934

Autonomia tabletei pe hârtie este de 10 ore de funcționare. Uimitor este că în anumite condiții poți depăși aceasta cifra, dar poți să o descarci și mai devreme în funcție de ce alegi să faci. Într-un scenariu cu gaming intensiv, vizionarea unui film de 90 de minute și audiția unor melodii pe Youtube cu ecranul la 80%, bateria s-a descarcat dupa aproape 5 ore. Într-un scenariu mai lejer, cu browsing și jocuri mai slabe, tableta atinge pragul unei zile.

Android 4.2 customizat de Asus

Tableta rulează Android 4.2.2, fiind customizată în diverse locuri de Asus. Zona de notificări se deschide în centrul ecranului, iar de aici putem activa/dezactiva câteva setări: Wi-Fi, Bluetooth, Silent mode, GPS, Airplane Mode, Portable Wi-Fi Hotspot, etc, putem regla luminozitatea, modifica modul pentru sunet în funcție de activitate (Music, Movie, Recording, Gaming, Speech), dar și accesa setarile generale.

_MCP6932

Asus ne-a obișnuit să customizeze interfața Android și să aducă în plus tot felul de aplicații. Una dintre cele mai interesante opțiuni este Floating Apps, accesibil din orice ecran prin apăsarea butonului din stânga jos cu cele două săgeți și care încearcă să sporească multitasking-ul. Odata apăsat butonul se poate alege din peste 30 de aplicații mai mici care pot rula peste aplicația curentă într-un box redimensionabil. De la Calendar, Compass, E-Mail, Video Player și până la AudioWizard (personalziarea sunetului în funcție de activitate) sau BuddyBuzz (un serviciu cu rețele sociale), pe ecran pot rula până la maxim 6 astfel de aplicații în același timp.

_MCP6911

Dintre aplicațiile preinstalate merită să amintim de App Locker, o aplicație care protejează anumite aplicații cu parolă, AppBackup, aplicație care crează o copie de siguranță pentru aplicațiile instalate, Asus Splendid pentru ajustarea setărilor pentru ecran, precum și Asus Studio, o aplicație pentru vizionarea și editarea fotografiilor.

Disponibilitate

Asus MeMo Pad HD 10 LTE este disponibilă în România la un preț de 1.899 lei în versiunea de 32 e Gb. Versiunea cu Wi-Fi costă în magazinele online aproximativ 1.649 lei.