HTC One mini review

Scris de | 23 octombrie, 2013
HTC One mini review

HTC One, cel mai râvnit telefon din portofoliul taiwanezilor, ne-a impresionat în prima parte a anului, iar lansarea unui model “mini”ne-a bucurat pe noi, dar și pe cei cu un buget mai restrâns. HTC One mini vine cu plusuri de la fratele mai mare, dar suferă și schimbări care pot fi notate ca minusuri. Noi l-am supus unui amplu test, iar până la rezultatele unui test de laborator Testfactory, vedeți mai jos concluziile noastre.

 _DSC6258

Recunosc încă din start, One este un smartphone care îmi place, iar One mini seamănă izbitor de tare cu fratele mai mare. Nu îmi dau seama încă dacă de vină este aluminiul care acoperă capacul din spate, difuzoarele frontale care îi oferă un design frumos, ecranul cu rezoluție FullHD, noua interfață Sense 5 sau o însumare a tuturor acestor elemente. Cert este că eu, fan iPhone până nu demult, aș alege acum One în detrimentul lui iPhone 5s, un terminal la fel de metalic, frumos și performant, și aș alege One mini în locul lui S4 mini, chiar dacă S4 mini pare pe hârtie mai “cumpărabil”. Menționez că iPhone 5s și Samsung Galaxy S4 mini nu sunt telefoane care îmi displac, ci doar că One și One mini îmi plac mai mult.

_DSC6251

Revenind, așa cum spuneam și în cadrul testului de luna trecută al lui Samsung Galaxy S4 mini, sunt foarte mulți care nu vor telefoane cu ecrane mai mari de 4-4.5 inchi sau nu beneficiază de un buget care să le permită achiziționarea unui telefon de top. Cele două terminale mini au specificații medii, dar suficiente cât să poată rula cam tot ceea ce găsim astăzi în Google Play, au design asemănător cu frații mai mari și împrumută funcții de la ei, iar odată ce prețul va coborî spre 1.300-1.400 de lei vor ajunge să aibă un raport calitate-preț foarte bun.

Design

La prima vedere, terminalul se aseamănă foarte mult cu modelul mai mare. Dimensiunile celor două telefoane sunt apropiate, iar termenul de “mini” nu pare să i se potrivească prea mult. Cu 132 de mm lungime și 63.2 mm lățime, One mini este cu doar 5.4 mm mai scund și 5.1 mm mai îngust, iar pus lângă One, doar faptul că este ceva mai îngust și marginile ceva mai groase ar putea să-l dea de gol. Marginile sunt mai groase pentru că la One mini s-au înlocuit aluminiul șlefuit și ceramica cu policarbonat. Chiar dacă pare un minus, marginile mai groase din plastic (policarbonat) ajută la o ergonomie mai bună, iar aparentul compromis pe care HTC îl face nu mai este atât de blamat. 9.3 mm grosime, spate ușor arcuit, ecran de 4.3 inchi, margini mai groase – acestea sunt elemente care îl fac să stea bine în mână. Cine ar fi crezut că un telefon cu doar câțiva milimetri mai mic și cu margini mai groase ar putea să pluseze la ergonomie?

_DSC6282

În rest, toate lucrurile sunt poziționate la locul lor: butoanele pentru controlul volumului sunt pe latura din stânga, pe dreapta avem slotul pentru microSIM, în partea inferioară este portul USB pentru încărcare, iar pe muchia superioară avem butonul Power/Lock și jack-ul de 3.5 mm pentru conectarea căștilor. Butonul Power nu mai este acum prevăzut cu interfață infraroșu care să permită transformarea telefonului în telecomandă.

_DSC8388

Ecranul, deși cu o rezoluție ceva mai slabă, se ridică la același nivel cu cel al lui HTC One. Chiar dacă ecranul lui HTC One este FullHD, nu pot să afirm că ochiul uman poate detecta vreo diferență, deși specificațiile ne contrazic și One mini are doar rezoluție HD. Mi se pare doar mai mic, nicidecum mai puțin calitativ. Ecranul lui One mini folosește tehnologie Super LCD 2 pe o rezoluție HD de 1280 x 720 pixeli, beneficiind de o protecție Gorilla Glass 3 și având o densitate a pixelilor de 341 ppi. Comparativ, One are un ecran SLCD 2 cu rezoluție FullHD, 1920 x 1080 pixeli, 468 ppi și protecție Gorilla Glass 2.

Performanțe și autonomie

Sub capotă, One mini vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 400 la frecvență de 1.4 GHz și 1 GB memorie RAM, în timp ce originalul One are un procesor mai puternic de la Qualcomm, modelul Snapdragon 600 la 1.7 GHz și 2 GB memorie RAM. Dacă procesorul face față la mare parte din jocurile și aplicațiile pe care le regăsim în magazinul Google, memoria RAM de numai 1 GB este insuficientă în activitățile multitasking. În funcționarea unor aplicații uzuale, telefonul se prezintă fară cusur, dar supus la un scenariu mai intens, cu descărcarea unui fișier mai mare de 1 GB în timp ce ascult muzică și navighez cu Chrome, începe să “scârțâie”, se încălzește și se simt urme de lag.

Dacă memoria RAM este unul dintre minusuri, trebuie avută în vedere și memoria internă. Modelul este disponibil doar în versiune de 16 GB, dintre care 11 utilizabili. Ținând cont că nu este posibilă extinderea spațiului de stocare cu ajutorul unui card microSD și că cele mai recente titluri de jocuri depășesc 1.5 GB, putem spune că ne-ar fi plăcut să existe și o versiune cu 32 de GB sau posibilitatea atașării unei memorii externe. Altfel, rămâne să utilizăm Dropbox sau alte soluții în cloud pentru stocarea fotografiilor și a documentelor.

Rezultate teste sintetice de benchmark:

Bateria, nedetașabilă ca la Samsung Galaxy S4 mini, are o capacitate de 1.800 mAh. Autonomia a fost testată în diferite scenarii: într-un scenariu mixt, fără sesiuni prelungite de gaming sau vizualizarea de video-uri, a reușit să atingă 17 ore de funcționare, în timp ce în rularea unui film în buclă a rezistat 7 ore și 32 de minute. Pe scurt, telefonul reușește să depășească pragul unei zile dacă nu este solicitat la maxim.

Cameră de 4 megapixeli

One mini ne aduce din nou în prim-plan camera Ultrapixel, cu un senzor de 4 megapixeli. HTC are o abordare îndrăzneață, încearcă să distrugă mitul megapixelilor și ne întoarce în timp, atunci când smartphone-urile aveau camere mediocre, de 4-5 megapixeli, dar camera de la One mini nu poate fi considerată mediocră. Aplecându-ne asupra a ceea ce înseamnă cameră ultrapixel, senzorul este aici compus din pixeli de 2 microni care captează cu până la 300% mai multă lumină pentru a obține imagini mai bune în condiții de lumină slabă, în timp ce ceilalți producători au pe smartphone-urile lor camere cu senzori mai mici, cu pixeli de 1.4 sau 1 micron.

Un alt argument solid pentru imaginile mai bune în lumină slabă ar fi sistemul de stabilizare optică pentru imagine (OIS – Optical Image Stabilization) pe care îl găsim pe One și One mini. Între momentul în care se realizează o fotografie și momentul în care imaginea se salvează în memoria telefonului apar unele mișcări ale mâinii care afectează imaginea. OIS-ul implementat de HTC pe modelul One reușește să capteze fotografii de dimensiuni maxime cu o viteză de până la 1/48 dintr-o secundă.

Galerie fotografii realizate cu HTC One mini:

Într-un test al camerei foto în condiții cu iluminat slab, în timp ce Samsung Galaxy S4 mini tinde să ardă imaginile, HTC One mini apropie culorile mai mult de realitate. În lumină naturală, camera de 8 megapixeli a lui S4 mini bate micuța cameră de 4 megapixeli de pe One mini. În plus, deși este utilizată aceeași cameră pe cei doi frați, One și One mini, s-ar părea că imaginile în condiții slabe de iluminare au de suferit la modelul mini. Se poate ca problema să fie cauzată tocmai de stabilizarea optică de imagine.

Multimedia, interfață

Sistemul de sunet cu două difuzoare frontale, denumit Boomsound, împreună cu Beats Audio au făcut din HTC One cel mai bun smartphone în audițiile muzicale. Combinația se repetă și pentru One mini, dar cu difuzoare ceva mai mici. Sunetul care iese din cele două difuzoare este puțin mai jos decât la One, dar per total foarte calitativ dacă ne gândim că avem în față doar un smartphone. Funcționează cu majoritatea tipurilor de formate audio:  .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma. Iar dacă sunetul este de top, nici de vizionarea unui film nu ne putem plânge. Filmele la rezoluție 1080p se văd foarte bine pe ecranul de 4.3 inchi cu rezoluție HD.

_DSC8414

În ceea ce privește interfața și sistemul de operare, One mini vine cu Sense 5.0 și Android 4.2.2. Despre îmbunătățirile din Sense 5 am discutat și la testul lui One, dar merită să aducem în discuție câteva elemente cu care Sense 5 iese în față.

În modul standard, ecranul este dominat de interfața Blinkfeed. Dacă ați utilizat aplicația Flipboard, Blinkfeed vi se va părea foarte asemănătoare cu aceasta. Este un canal dinamic care afișează știri sau notificări din social media pe primul ecran. Nu poate fi dezactivat, dar se poate alege comutarea la ecranul clasic de pornire. Despre camera lui One mini am discutat în secțiunea dedicată, dar dincolo de noua cameră ultrapixel, HTC a implementat și funcția Zoe: atunci când este activă (se activează apăsând butonul dedicat din interfața camerei), camera surprinde un clip video de 3 secunde, dintre care se poate alege memorarea uneia singure sau chiar prelucra. Video Highlights realizează un clip video cu muzică de fundal cu toate imaginile și filmările dintr-o anumită zi sau de la un anumit eveniment.

_DSC6263

Altfel, odată cu lansarea lui HTC One Max, a fost anunțat un update al interfeței. Sense 5.5 va ajunge și pe One și One mini în perioada următoare, aducând îmbunătățiri tuturor celor trei funcții de mai sus. Blinkfeed va aduna știri din mai multe rețele sociale, va exista conținut local din mai multe țări (momentan, el adună știri doar din rețeaua AOL, cu peste 1.400 de surse media) și știrile vor putea fi descărcate pentru a fi citite în modul offline. Zoe va permite distribuirea clipului de 3 secunde sau doar a unui frame și crearea unui fișier cu extensia .gif.

Preț piperat

HTC One mini are plusuri, are minusuri, dar ne place și îl recomandăm celor care nu s-au obișnuit încă cu telefoane mari și vor un telefon performant și arătos. Ceea ce ne place mai puțin în acest moment este prețul, modelul fiind comercializat la operatori pentru aproximativ 2.000 de lei, iar la magazinele online putând ajunge și la 2.200 de lei. Atunci când a fost anunțat inițial în țara noastră, se zvonea că va costa aproximativ 1.600-1.700 de lei, un preț realist pentru compromisurile suferite față de One. Putem spera, totuși, că prețurile se vor mai așeza spre sfârșitul anului.

Etichete: , , , , , , , , , , ,