Samsung Galaxy Note 3 review: Mai mare, mai frumos, mai puternic

Scris de | 29 octombrie, 2013
Samsung Galaxy Note 3 review: Mai mare, mai frumos, mai puternic

Samsung nu reinventează roata pentru Galaxy Note 3, dar o șlefuiește. Și o face bine, telefonul fiind exact ceea se prezintă pe hârtie: un telefon mare – aflat la granița dintre smartphone și tabletă, cu specificații foarte bune, un ecran calitativ, autonomie mare și un preț pe măsură. Cum se descurcă el, care sunt modificările față de vechea generație și care sunt punctele tari în fața competiției aflați din testul connect.

 samsung galaxy note 3

Nu am cum să nu-mi aduc aminte de lansarea din România a primului Samsung Galaxy Note. Era noiembrie 2011, avea loc gala Internetics, iar într-o încăpere a unui restaurant bucureștean avea să se lanseze un mare telefon. Și la propriu, dar și la figurat. Printre prezentările despre aplicații mobile care aveau loc atunci, au luat cuvântul și oficiali ai Samsung România, anunțând gigantul smartphone, iar în sesiunea de întrebări mai toată lumea era sceptică cu privire la viitorul acestui telefon, unul care necesită sesiuni speciale de shopping pentru a găsi pantaloni cu buzunare suficient de mari pentru a putea fi cărat. La fel de sceptic am fost și eu la lansare, iar astăzi am în buzunar un telefon cu display de 5 inchi (Note I avea 5.3 inchi) și vreau sa îmi achiziționez unul de 5.7 inchi. Da, Galaxy Note 3!

Primul Galaxy Note a fost lansat în perioada când ecranele smartphone-urilor se învârteau în jurul a 3.5-4 inchi, iar terminalul a fost primul care a trecut în nișa phablet-urilor. Astăzi, toate smartphone-urile de top depășesc 4.7 inchi și ajung până la 6 inchi, dar Samsung a fost pionierul acestei nișe. Sud-coreeni au anticipat evoluția, succesul gamei fiind astăzi măsurat în peste 38 de milioane de terminale vândute de la lansarea din 2011, informații oficializate de CEO-ul Samsung în luna septembrie.

samsung galaxy note 3 air gestureDincolo de S Pen-ul care diferențiază telefoanele Note de toate celelalte existente pe piață, telefoanele Galaxy Note au setat moda specificațiilor tehnice la nivel înalt. Note II a fost primul smartphone care aducea 2 GB de memorie RAM, un lucru care s-a simțit din plin în activitățile multitasking. Note 3 vine cu 3 GB memorie de lucru și cel mai puternic procesor de la Qualcomm și îngroapă, practic, toate telefoanele pe care le-am testat până acum.

Ecranul perfect

Luat pentru prima dată în mână, display-ul lui Galaxy Note 3 este cel care iese în evidență. Ecranul de 5.7 inchi folosește tehnologie Super Amoled și beneficiază de o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 și de o densitate a pixelilor de 385 ppi. Nici ecranul lui Galaxy S4 nu ne-a dezamăgit, dar ne-a trecut prin minte că de la 5 inchi la 5.7 să apară vreo diferență. Nimic sesizabil, totul se afișează cât se poate de bine, iar imaginile sunt clare și efectele din jocurile la calitate HD perfecte. În partea din față, deaupra display-ului, avem camera frontală de 2 megapixeli, cu filmare la calitate HD și tot frontal mai regăsim și butonul fizic Home, grila pentru speaker și logo-ul Samsung.

samsung galaxy note 3 home

Butonul fizic Home din partea frontală este flancat de două butoane capacitive, Back și Menu, pe muchia dreaptă avem butonul Power/Lock și pe stânga butoanele pentru controlul Volumului. Pe latura superioară găsim jack-ul pentru căști și senzorul infraroșu pentru controlul televizorului. Surpriza apare pe latura inferioară, acolo unde avem lângă difuzor un port microUSB 3.0. Samsung Galaxy Note 3 este primul smartphone care beneficiază de port cu interfață 3.0, iar asta se traduce în viteze de transfer de până la 10 ori mai bune și o încarcăre mai rapidă. Portul este mai lat decât portul microUSB obișnuit și se mai întâlnește și la HDD-uri externe sau alte dispozitive de transfer rapid.

samsung galaxy note 3 lateral

Față de Note II, terminalul este mai ușor și păstrează proporțiile chiar dacă folosește pentru ecran o matrice de 5.7 inchi față de una de 5.5 inchi. Cântărește 168 de grame și măsoară 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, Note II având 182 de grame și dimensiunile de 151 x 80.5 x 9.4 mm. Șasiul are acum o formă mai dreptunghiulară, fiind înconjurat de o margine din plastic texturată, iar stylusul este frumos încastrat în muchia cromată, în partea de jos.

samsung galaxy note 3 spatePrimul Galaxy Note împrumuta din designul lui Galaxy S II la momentul lansării, iar Note II avea caracteristici de construcție de la Galaxy S III și, contrar așteptărilor de a merge pe această tradiție și de a vedea la Note 3 elemente de design de la Galaxy S4, cea de-a treia generație Note aduce schimbări interesante în construcție. Avem tot plastic pentru capacul din spate, dar unul care imită pielea – de la textură, cusături fine și până la haptică. S-a tot vorbit despre plasticul pe care Samsung îl folosește pentru dispozitivele sale, iar compania pare că și-a însușit critica. Chiar dacă “pielea” de pe Note 3 este doar un plastic, feelingul pe care îl oferă este unul foarte plăcut și credem că va prinde foarte bine la oamenii de business alături de o husă flip-cover din același material. Capacul este unul detașabil, iar odată înlăturat dezvaluie bateria de 3.200 mAh. Tot aici avem slotul microSD și cel pentru cartela microSIM, amplasate unul peste celălalt.

Performanță excelentă

Samsung Galaxy Note 3 este cel mai performant terminal care ne trece pragul și spunem asta nu doar prin prisma rezultatelor din testele sintetice de benchmark pe care le obține. Este propulsat în activități de un procesor Snapdragon 800, tactat la o frecvență de 2.3 GHz și susținut de 3 GB memorie RAM și un chipset grafic Adreno 330. Memoria internă măsoară 32 de GB și poate fi extinsă cu până la 64 de GB cu ajutorul unui card microSD. Iar despre rezultatele de benchmark, trebuie menționat că Note 3 este primul în toate graficele pe care le putem face. În Quadrant obține 22.396 puncte, în Antutu 36.336 puncte, în CF-Bench obține un scor total de 33.054 puncte, iar în 3DMark doar testul Ice Storm Unlimited ne dezvăluie un punctaj de 18.258 puncte, celelalte două teste ale acestui program fiind “Maxed out”.

Toate activitățile se simt bine pe un ecran cu așa dimensiuni și de o asemenea calitate. Jocuri ca Asphalt 8, Modern Combat 4 sau Fifa 14 pun în valoare display-ul Full HD, în timp ce filmele la calitate maximă sunt un deliciu. Odată cu ecranul mare vine și o tastatură generoasă, care va ajuta să nu mai greșim în scrierea e-mail-urilor sau a mesajelor.

samsung galaxy note 3 camera 1

Pentru testarea autonomiei am făcut un maraton al unui serial tv. M-am oprit dupa 10 ore de rulare de conținut video la calitate HD cu ecranul la luminozitate de 70%, iar bateria încă mai avea 35% viață. Bateria de 3.200 mAh rezistă eroic într-un scenariu normal, funcționând pentru aproape 2 zile. În gaming rezistă aproximativ 5 ore și jumatate, un rezultat mai mult decât optimist în comparație cu alte smartphone-uri lansate în acest an.

samsung galaxy note 3 cameraCamera a văzut o îmbunătățire semnificativă și a făcut trecerea de la cei 8 megapixeli de pe Note II la 13 megapixeli, utilizând același senzor ca Samsung Galaxy S4. Camera este capabilă să surprindă imagini bune în diverse scenarii, fotografiile rezultate au calitate bună în lumina naturală, dar lipsește sistemul de stabilizare optică a imaginii. În lumină slabă sau întuneric nu surprinde, având rezultate destul de slabe. Asemenea lui Galaxy S4, sunt disponibile mai multe moduri pentru fotografiere, 12 la număr: Beauty face, Best photo, Best Face, Sound & Shot, Drama, Animated Photo, Golf, Rich Tone (HDR), Erase, Panorama, Surround Shot și Sport. Unele dintre ele sunt explicate încă din titlu, iar preferatele noastre sunt Rich Tone (HDR), Panorama și Drama. Rich Tone unește mai multe fotografii cu expunere diferită pentru a obține culori mai bogate, iar Drama realizează mai multe cadre și le unește pentru a suprinde un subiect aflat în mișcare și pentru a obține o acțiune detaliată. O altă caracteristică importantă este capabilitatea de a filma la rezoluție 4k, dar ținând cont că nu sunt mulți cei care au făcut trecerea la televizoare 4k s-ar putea să vă mulțumiți cu filmarea la rezoluție 1080p.

În ceea ce privește conectivitatea, Galaxy Note 3 include tot ceea ce ne așteptam de la un terminal de top: conectivitate 4G și Wi-Fi în două benzi (2.4 și 5 GHz), DLNA, Bluetooth 4.0, NFC, GPS și MHL.

S Pen îmbunătățit

M-am îndoit mult timp de utilitatea stylus-ul care vine cu terminalele Note. Îmi era greu să cred că în toată graba zilnică mai stă cineva (în afară de artiști) să scoată S Pen-ul din lăcașul lui pentru a lua o notiță sau să navigheze mai ușor. După ce am petrecut câteva luni cu un Note II mi-am dovedit că mă însel și că sunt multe situații în care este util: navigarea se face mult mai ușor cu S Pen, luarea unei notițe este mai rapidă, transformarea unui text de mână este facil, selectarea textului, iar din când în când mai reușești să distrezi câte un copil.

samsung galaxy note 3 s pen

Samsung a îmbunătățit la fiecare generație caracteristicile S Pen-ului. La Note 3 avem ceea ce se numește Air Gesture (Comanda în aer), un “eventai” care apare pe ecran în momentul în care S Pen iese din lăcașul lui și care mai poate fi activat prin apropierea pen-ului de ecran și apăsarea butonului fizic de pe dispozitiv. Air Gesture reunește comenzile principale ale stylusului într-un singur loc pentru accesul mai ușor și avem următoarele comenzi: Action Memo, Scrap Booker, Screen Write, S Finder și Pen Window.

  • Action Memo este prima unealtă din evantai și permite notarea cu scris de mână, iar mai apoi informația notată poate fi transformată în text normal sau copiată. De exemplu, se poate nota un număr de telefon care poate fi salvat sau apelat, se poate trimite ca mesaj sau căuta pe o harta. Funcționează bine, dar scrisul trebuie să fie clar.
  • Scrap Booker, a doua unealtă, este un instrument de captură a ecranului care face o colecție de conținut variat în aplicația Scrapbook. Dacă încercuiești în browser o zonă, Scrap Booker va salva acea zonă ca o captură de ecran și o poți adăuga colecției tale chiar și cu adăugarea unor tag-uri și cu sursa de unde a fost capturată. Merge cu fotografii, site-uri web, videoclipuri de pe Youtube sau videoclipuri din telefon.
  • Screen Write va realiza o captură a ecranului activ și va deschide un editor foto. Puteți scrie notițe sau desena, iar eu am văzut o oportunitate foarte bună pentru a nota rapid un număr de telefon sau pentru a face notițe pe o hartă. Alt scenariu la care mă gândesc că poate fi utilizată este sublinierea unor cuvinte dintr-un text sau a unui document.
  • S Finder este o funcție care caută după un cuvânt sau o fraza în conținutul stocat pe Galaxy Note 3.
  • Pen Window permite trasarea unei ferestre pentru a o umple cu o aplicație peste ecranul curent.

My Magazine și Multi Window

Pe Samsung Galaxy Note 3 rulează Android 4.3, cel mai recent sistem de operare Android, alături de interfața proprietară Samsung, Touch Wiz. Interfața nu a suferit modificări față de ceea ce întâlnim la Galaxy S4, ci doar au fost implementate funcțiile pentru S Pen. S-au păstrat și funcțiile inteligente de pe Galaxy S4, dar nu o să insistăm foarte mult pe ele și pe interfață, ci o să prezentăm elementele distincte și cele mai importante.

Screenshot_2013-10-17-22-06-37

Zona de notificări este asemănătoare cu ce am întâlnit la Galaxy S4, cu diverse funcții care pot fi pornite/oprite fără accesarea lor din setări, cum ar fi Wi-Fi, NFC, Date mobile sau NFC. Pentru a vedea aplicațiile care rulează în background se ține apăsat butonul Home, iar pentru accesarea funcției Multi Window se apasă lung pe butonul Back, care va afișa în partea stângă o bară cu aplicațiile compatibile. Funcția Multi Window a devenit o caracteristică importantă a terminalelor din familia Note odată cu lansarea lui Note II și permite rularea a două aplicații în același timp într-un ecran. Ferestrele celor două aplicații care rulează în același timp pot fi redimensionate, iar cu drag & drop utilizatorii pot muta conținut dintr-o aplicație în alta.

Un alt aspect diferit față de ceea ce întâlneam la Galaxy S4 îl observam imediat ce încercăm să accesăm aplicațiile din meniu. Toate aplicațiile Samsung sunt reunite într-un singur folder și la fel se întâmplă și cu cele de la Google. În folderul Samsung avem: S Note, ChatOn, S Planificator, Samsung Hub, Samsung Apps, S Note, S Health, Group Play, Samsung Link, WatchON, S Translator și S Voice, iar în folderul Google avem aplicațiile native pentru Android oferite de Google: Gmail, Google Search, Google+, Chrome, Play Books, Games, Movies și Music.

În timp ce HTC mizează în interfața Sense 5 pe aplicația proprietară Blinkfeed pentru a oferi cele mai noi știri și informații, Samsung a dezvoltat un parteneriat cu Flipboard pentru a oferi conținut. Note 3 este primul terminal care aduce My Magazine, o unealtă cu știri și articole care se acesează printr-o tragere în sus din ecranul de start. Nu este disponibil un control la fel de amănunțit ca la Blinkfeed în privința surselor de conținut, dar se pot seta categoriile de interes.

Concluzie

Samsung Galaxy Note 3 a beneficiat de o îmbunătățire importantă față de Note II, iar fanii modelelor anterioare își vor dori noul phablet. Pe lângă designul schimbat, el mai integrează și specificații care îl introduc rapid în topul celor mai bune smartphone-uri ale acestui an și pe lângă faptul că este mare, Note 3 aduce și S Pen, o unealtă definitorie pentru smartphone-urile din familia Note și care oferă plusul important în fața concurenței.

Cu siguranță el nu este pentru oricine, fiind destul de masiv pentru cei cu mâini mai mici și trecerea de la 3.5-4 inchi la 5.7 nu se face prea ușor. Galaxy Note 3 are un preț de aproximativ 3.000 de lei la magazinele din țară.

Etichete: , , , , , , , , , ,