Asus Nexus 7 2013 review

Scris de | 31 octombrie, 2013
Asus Nexus 7 2013 review

Poate vă amintiți că am fost prima publicație din România care a pus mână pe primul Nexus 7 și nu am rezistat prea mult tentației de a sta departe de noua versiune a celei mai dorite tablete de 7 inchi. Nexus 7 (2013) a fost îmbunătățită la toate capitolele și rămâne prima opțiune pe care o recomandăm din rândul tabletelor de 7 inchi. Motivele le vedeți în rândurile ce urmează.

asus nexus 7 2013 back 2

Primul Nexus 7 a fost o revoluție și a schimbat așteptările utilizatorilor de la tablete. Google a intrat în horă, a schimbat jocul și a lansat o tabletă care a beneficiat de specificații foarte bune la un preț extraordinar și a devenit rapid cea mai bine vândută tabletă cu Android. Rețeta succesului se păstrează și pentru următoarea generație, tot cu Asus drept partener de producție, și vede schimbări pe toate fronturile: designul este îmbunătățit, specificațiile sunt actualizate și ecranul face cunoștință cu cea mai bună rezoluție la momentul actual.

asus nexus 7 2013 logoNexus 7 a fost lansat de Google într-un punct în care Apple domina piața tabletelor cu procente zdrobitoare și niciun alt producător de tablete cu Android nu reușise să iasă în față. Apple domină și azi, dar tabletele cu Android și chiar și cele cu Windows au câștigat procente importante din market share la nivel global. Asus, Samsung, Amazon etc, precum și alți producători din lume de care probabil nu ați auzit fac volume cu tablete mai ieftine sau mai scumpe.

Google a lansat Nexus 7 ca punct de referință pentru tabletele de 7 inchi, iar de la lansare am văzut mai multe modele care s-au apropiat ca performanțe și preț. În acest context, cele două companii au analizat piața și concurența și au îmbunătățit modelul 2013 fix unde trebuie pentru a călca pe urmele variantei precedente.

Ecran Full HD

Pentru ecran, Asus a adus tot ce se putea mai bun la ora actuală: display de 7 inchi cu panou IPS, rezoluție 1920 x 1200 pixeli și o densitate a pixelilor de 323 ppi, mai mult decât au rivalii de la Apple și Amazon pe modelelor lor iPad mini, respectiv Kindle Fire HD. Ne așteptam la un ecran calitativ, dar ceea ce a fost implementat ne-a uimit încă de la prima interacțiune cu tableta.

Ecranul lucios adună amprente ca mai toate tabletele de pe piață, dar filmele la rezoluție 1080p și jocurile cu grafică înaltă vor deveni o plăcere pe noul model. Nu avem butoane fizice pe partea din față, dar vom găsim aici camera frontală de 1.2 megapixeli, aplasată în marginea de sus și  LED-ul pentru notificări în partea de jos.

asus nexus 7 2013 front landscapeNumele oficial a rămas neschimbat, fiind listată în magazine cu numele de Nexus 7, dar au apărut schimbări importante de design față de generația anterioară. În primul rând, s-a renunțat la spatele cauciucat cu protuberanțe pentru un material din plastic mat, mai elegant, care oferă grip bun și nu lasă amprente. În plus, operarea cu o singură mână este acum mai facilă, marginile ecranului fiind micșorate cu 6 mm, greutatea redusă de la 340 la 290 de grame și grosimea a ajuns la 8.65 mm. Versiunea cu Wi-Fi și 4G cântărește 299 de grame.

Marginile de sus și de jos nu au fost reduse pentru a nu împiedica operațiunile în modul landscape, fiind cunoscut faptul că mâna acoperă o parte din ecran pe acest format. Reducerea marginilor și scăderea în greutate se fac simțite în operarea cu o singură mână în acțiuni ca citirea unui e-book sau în navigarea pe internet pentru un timp îndelungat.

asus nexus 7 2013 difuzorFață de modelul anterior, cele două companii au decis să doteze noul Nexus 7 cu o cameră pe spate . Încă nu ne-am obișnuit să facem poze cu tableta, dar Asus pune camere foto bune pe tabletele sale, iar pe Nexus 7 avem o cameră de 5 megapixeli care de descurcă destul de bine la nevoie, iar filmarea se realizează la rezoluție Full HD. În spate mai avem logo-ul Nexus, poziționat de această dată vertical, în timp ce logo-ul Asus își păstrează locul, deasupra difuzorului din partea de jos.

Galerie de imagini realizate cu camera lui Nexus 7 2013:

Sunetul iese prin cele două difuzoare amplasate de o parte și de cealalta în partea din spate. Tehnologia folosită este cea cu care ne-am obișnuit de la tabletele Asus, Sonic Master, iar experiența audio surround a fost îmbunătățită de o companie pe nume Fraunhofer. Tabletele Nexus 7 și 10 includ un codec (HE-AAC) care a fost livrat împreună cu Android Jelly Bean, iar Fraunhofer Cingo oferă suport pentru audițiile prin căști, difuzoarele stereo interne sau printr-o ieșire HDMI.

asus nexus 7 2013 grosime

Amplasarea butoanelor este singurul aspect din construcție care nu ne-a plăcut. Poziționate pe partea dreaptă, pentru a fi accesate rapid în operarea cu o singură mână, ele sunt puse pe o margine tăiată la 45 de grade și nu sunt foarte bine definite, fiind uneori nevoie să întorci tableta pentru a le repera.

Performanță

Pentru procesare s-a optat de data asta pentru un chipset de la Qualcomm, anterior utilizându-se un procesor de la nVIDIA, modelul Tegra 3. Noul Nexus 7 are la bază un procesor quad-core Snapdragon S4 Pro, tactat la 1.5 GHz și este completat cu 2 GB memorie RAM și un nucleu grafic Adreno 320.

asus nexus 7 2013 backNu căutăm motivele pentru care s-a schimbat barca pentru cel mai important aspect al tabletei – procesorul, pentru că dotările tabletei sunt suficiente pentru o utilizare fluidă și cea mai bună experiență în gaming. Iar asta nu doar pe termen scurt, pentru că tableta va ține capul de afiș în rândul tabletelor de 7 inchi pentru cel puțin un an. Sigur că ne-ar fi plăcut să vedem cum se mișcă un procesor mai puternic, Tegra 4 sau Snapdragon 800, dar trebuie ales un echilibru care să nu urce prețul prea mult, iar Nexus 7 a reușit în acest sens.

Nexus 7 2013 este disponibilă în variante de 16 sau de 32 de GB memorie internă, fără posibilitatea de a atașa un card microSD, un compromis din cauza căruia recomandăm să alegeți varianta de 32 de GB sau să stocați o parte din date în cloud.

De data asta nu ne-am grăbit cu testele de benchmark pentru că a dovedit repede că este foarte capabilă. Dar ca să vă faceți o idee, vă spunem că a obținut 20.485 de puncte în Antutu, 5.054 în Quadrant, 7.180 în testul Ice Storm Extreme din 3Dmark, 1593 în testul HTML5 din Vellamo și 724 în testul Metal din același Vellamo, iar în Nenamark II a obținut 59.9 cadre pe secundă (fps).

Rezultate teste de Benchmark cu Nexus 7:

Bateria a suferit o scădere de la 4.325 la primul model la 3.950 mAh pentru noua generație. Asta ar trebui să afecteze autonomia, mai ales că ecranul, principalul consumator, are mai mulți pixeli (2.3 milioane la număr) și este nevoie de iluminare mai puternică pentru a oferi calitate imaginii. Totuși, pentru că procesorul optimizează consumul de energie mai bine decât o făcea Tegra 3, noul Nexus 7 reușește să obțină o autonomie la fel de bună cu cea a primului model, dar cu luminozitate setată mai jos.

asus nexus 7 2013

Cu ecranul la 50%, într-un scenariu de utilizare mixtă, cu browsing pe Wi-Fi, rularea unui film la calitate HD și scrierea unor mailuri am reușit o autonomie de aproximativ 9 ore și jumătate. În rularea unui film în buclă la calitate 1080p rezistă 5 ore și 52 de minute ore, iar pentru o folosire normală – cu 30 de minute de video, o ora de audiție muzicală și 2 ore de browsing, a fost nevoie de o încărcare la 3 zile. Trebuie menționat că pentru a nu pierde din autonomie pe timpul nopții am trecut-o pe modul Avion.

asus nexus 7 2013 port microUSBLa capitolul conectivitate, Asus dotează noul Nexus 7 cu un port microUSB pentru încărcare, situat pe muchia inferioară și un jack de 3.5 mm pentru conectarea căștilor în partea superioară, iar tableta este “SlimPort enabled”, adică poate fi conectată la un ecran mare prin conectorul microUSB existent cu ajutorul unui adaptor HDMI. Dincolo de asta, tableta poate fi încărcată wireless cu ajutorul unui dispozitiv Qi care se achiziționează separat.

 

Specificațiile tehnice sunt completate de Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi în două benzi (2.4/5 GHz) 802.11 a/b/g/n, conectivitate LTE și senzori pentru GPS, giroscop, accelerometru, compass și lumină ambientală.

Android în stare pură

Sistemul de operare Android a ajuns la maturitate, iar versiunile din ultima vreme nu au mai adus schimbări majore în interfață, ci mai mult în partea de aplicații și în zona dezvoltatorilor. Odată cu lansarea lui Nexus 7 a venit oficial și Android 4.3, iar în curând vom vedea Android 4.4 Kit Kat pe dispozitivele Nexus. În Android 4.3 au fost modificate o parte dintre aplicațiile Google – Hangouts, Drive, a început să fie oferit suportul Open GL ES 3.0 pentru ca programatorii să poată realiza jocuri cu o grafică mai bună și a fost introdusă opțiunea Multi-User Restricted, prin care se permite controlarea utilizării aplicațiilor și restricționarea lor la nivel de utilizator.

Screenshoot-uri din sistemul de operare Android 4.3 Jelly Bean pe Nexus 7:

Posibilitatea de a crea mai multe profiluri a fost implementată începând cu versiunea 4.2, dar acum administratorul poate bloca aplicații și conținut pentru un anumit utilizator. Totodata, o parte din serviciile Google, mai mult sau mai puțin confidențiale – Gmail, Play Store sau Chrome, sunt dezactivate încă din start. Toate aceste restricții facilitează confidețialitatea, tableta putând fi pasată unui copil sau unui prieten fără a avea grija informațiilor personale.

În rest, sunt lucruri pe care le cunoașteți de la Android 4.2. Printr-o tragere de sus în jos în partea stângă ai acces la zona de notificări, iar printr-o operațiune identică în partea din dreapta se deschide o zonă de setări rapide, de unde se poate seta luminozitatea, activa/dezactiva wireless-ul, bluetooth-ul sau intra în modul Avion sau în setările generale.

Concluzie

Noul Nexus 7 este cea mai bună tabletă de 7 inchi existentă pe piață și este o îmbunătățire serioasă față de modelul lansat anul trecut. Tableta garantează performanță în toate procesele, autonomie de până la 9 ore, manevrabilitea ușoară și cele mai recente update-uri ale sistemului de operare, fiind un produs Google. Versiunea testată de noi, 32 de GB cu 4G costă 1.649 de lei la magazinele de profil din țară, dar este disponibilă și o versiune mai ieftină, cu Wi-Fi și 16 GB, care are un preț de pornire de 1.149 de lei.

Etichete: , , , , , , , , , ,