Asus Fonepad 7 2013 review

Scris de | 5 noiembrie, 2013
Asus Fonepad 7 2013 review

Evoluție. Așa am putea caracteriza pe scurt atât noul Asus Fonepad 7 cât și trendul de a avea un telefon cu ecran cât mai mare. Noul model trece pragul redacției connect la mai puțin de jumătate de an de la testarea primei versiuni și cunoaște schimbări pe toate fronturile. Află din rândurile ce urmează cum este viața cu o tabletă pe post de smartphone și la ce vă puteți aștepta!  _DSC3954 Asus lansa în februarie, la Mobile Web Congress, prima tableta din portofoliu cu modem 3G pentru date și voce, iar următoarea generație a venit mai repede decât ne așteptam și a debutat oficial la IFA Berlin, în luna septembrie. Succesul înregistrat de prima generație și dorința de a implementa o soluție mai puternică a grăbit lansarea, noul model integrând un chipset dual-core de la Intel și a trecut printr-un facelift la design Tabletele cu modem-uri de voce integrate vin în atenția utilizatorilor care au nevoie de un dispozitiv cu ecran mare și vor să efectueze apeluri telefonice de pe același terminal. În plus, tableta este mai accesibilă ca preț decât un smartphone cu specificații medii sau decât o soluție care implică achiziționarea unui smartphone și a unei tablete decente. Am putea spune că Asus Fonepad 7 este un telefon pe steroizi sau că piața tabletelor avea nevoie de idei pentru a atrage noi utilizatori, dar evoluția ecranelor de pe smartphone-uri ducea spre acest trend. Și ca să fiu sincer, prefer să folosesc un dispozitiv de tip Bluetooth sau niște căști pentru a vorbi la o tabletă de 7 inchi în locul unor smartphone-uri cu diagonală de peste 6 inchi (a se vedea Samsung Galaxy Mega 6.3, Sony Xperia Ultra etc).

Difuzoare frontale

În ceea ce privește designul, Asus Fonepad 7 (2013) a trecut prin schimbări majore. Plasticul a luat locul aluminiului pentru capacul din spate, două difuzoare sunt amplasate pe panoul frontal, o cameră este poziționată în partea din spate, iar sloturile și-au schimbat poziția și nu mai sunt acoperite cu un capac detașabil ca la primul model.

_DSC3910Ecranul nu a suferit nicio modificare, fiind un display cu panou IPS care reproduce culorile foarte bine, cu diagoanlă de 7 inchi la o rezoluție HD (1280 x 800 pixeli) și 216 ppi. În schimb, pentru ecran s-a folosit un strat de protecție care să țină amprentele la distanță și chiar dacă nu este o revoluție și încă am găsit destule amprente pe display, Fonepad 7 2013 adună mai puține amprente și pete în comparație cu alte modele cu ecrane luciose. De o parte și de cealalta a ecranului au apărut două difuzoare, un concept care face din tabletă una din cele mai bune pentru a asculta muzică sau pentru a beneficia de detaliile de sunet ale unui film sau ale unui joc. Tehnologia pentru sunet este cea obișnuită de la Asus, Sonic Master, iar cu ajutorul funcției Audio Wizard sunetul poate fi ajustat în funcție de modul în care este utilizată: muzică, film, înregistrare, joc sau convorbire. Amplasarea difuzoarelor foarte aproape de margini va perturba ocazional sunetul când tableta este poziționată pe landscape.

_DSC3929O altă noutate este reprezentată de materialul folosit pentru capacul din spate. Dacă la primul Fonepad 7 s-a folosit un capac din aluminiu care a părut o evoluția a primului Nexus 7, noul Fonepad 7 vine cu un capac din plastic. La auzul acestui aspect am rămas un pic dezamăgiți, piața tabletelor fiind plină de produse din plastic, iar senzația premium a primului model a fost unul dintre marile plusuri pe care le așteptam și de la noua generație. Am trecut repede peste asta pentru că materialul din plastic folosit de Asus pe noul Fonepad 7, deși lucios, nu se simte ieftin. Modelul pe care noi l-am testat a fost în versiunea de culoare sapphire black, iar o textură cu centre concentrice și nervuri fine îi asigură comfortul în mână.

_DSC3946_DSC3948_DSC3945Pentru a completa detaliile de construcție trebuie notat că o cameră de 5 megapixeli iese ușor în relief în zona din spate, în timp ce camera frontală de 1.2 megapixeli este poziționată în bezelul din panoul frontal. Latura din dreapta găzduiește butonul Power/Lock și cele pentru controlul volumului, precum și slotul pentru carduri microSD, iar pe dreapta avem slotul pentru cartela microSIM care iese din lăcaș cu ajutorul cheiței incluse în pachet. Jack-ul pentru căști se află în partea superioară, iar portul microUSB este poziționat pe muchia inferioară.

Intel Atom Z2560

Cea mai bună parte vine de la procesor, acolo unde Asus a mizat pe o soluție Intel îmbunătățită masiv. Dacă primul model Fonepad 7 beneficia de un SoC Intel cu un singur nucleu (Atom Z2420) care era destinată mai mult zonei de smartphone-uri, noul Fonepad 7 vine motorizat de o soluție dual-core din familia Clover Trail+, Intel Atom Z2560, tactat la 1.6 GHz. Din punct de vedere al arhitecturii, Clover Trail+ este un Medfield cu încă un nucleu, un GPU îmbunătățit drastic și patru fire de execuție (Hyper Threading) pe 32 nm. Tableta vine cu 1 GB memorie de lucru, în versiuni de 8, 16 sau 32 de GB spațiu de stocare și în două culori: negru (Sapphire Black) și alb (Diamond White).

_DSC3957Performanțele tabletei s-au dublat pentru noul model cu procesor Intel. Singura funcționare cu probleme am observat-o în procesele multitasking grele, dar în care și alte dispozitive cu procesoare quad-core se descurcă cu greu . În descărcarea unei aplicații de dimensiuni mari din Play Store în timp ce rulez un joc cu grafică calitativă tableta se mișcă mai greu și jocul sacadează. Totuși, dacă jocul este rulat fără o activitate intensă în background, el se mișcă foarte bine și nu apar urme de lag, iar dacă jocul este unul care nu necesită resurse multe nu vor apărea sacadări.

În testele de Benchmark obține 5.980 de puncte în Quadrant, 18.163 în Antutu, 6001 în testul Ice Storm Unlimited din 3Dmark și 59.7 cadre pe secunde în simularea grafică 3D cu aplicația Epic Citadel. Ca și comparație, modelul anterior obținea 2913 puncte în Quadrant și 9.170 în Antutu, performanțele noului Fonepad 7 fiind aproape duble față de modelul vechi.

Rezultate teste benchmark Asus Fonepad 7 2013

O caracteristică importantă pentru alegerea unui SoC Intel Atom este reprezentat de echilibrul foarte bun între performanță și autonomie. Deși bateria a suferit o scădere la 3960 mAh (primul Fonepad 7 avea 4279 mAh), cele 10 ore din specificațiile tehnice pe care Asus le anunță oficial pot fi atinse cu o utilizare moderată. Rezistă 5 ore și 28 de minute în gaming intensiv și 7 ore și 33 de minute în rularea unui video. Într-un scenariu moderat, cu 2 ore de browsing și social media, o oră de muzică via Youtube și citirea unor mailuri, bateria ajunge la 3 zile de utilizare.

Smartphone de 7 inchi

Pentru că o caracteristică importantă a modelului Fonepad 7 este cea de efectuare a apelurilor telefonice, trebuie să luăm în vedere mai mult decât la alte modele aspecte precum manevrabilitatea și portabilitatea. Cu o greutate de 340 de grame și 10.5 mm grosime, Fonepad 7 poate fi utilizată drept smartphone cu un pic de efort, spre amuzamentul celor din jur. Efort nu din vina greutății, ci din cauza dimensiunilor – 196.8 x 120 x 10.5 mm și amuzamentul celor din jur pentru că încă este ceva bizar să vorbești cu o tabletă la ureche pe stradă. Insistăm în acest sens cu achiziționarea unui Bluetooth sau a unei perechi de căști.

_DSC3922

Un pas pentru ca tabletele de 7 inchi să poată fi utilizate pe post de telefoane mobile a fost făcut de noul model Nexus 7, produs tot de taiwanezii de la Asus în parteneriat cu Google. Acesta are cele două margini laterale mai reduse, oferind o manevrabilitate mai bună cu o singură mână. Cu cât tabletele din această zonă de dimensiuni se vor apropia mai mult de conceptul edge-to-edge, cu atât ele vor putea deveni soluții optime pentru utilizarea lor ca smartphone-uri.

Legat de recepție și semnalul GSM, putem puncta că nu am întâmpinat probleme în recepționarea apelurilor și apelanții mei nu s-au plâns de calitatea sunetului, iar semnalul a funționat în parametrii optimi. Funcționează în standardul HSPA+ 3G, cu viteze de download de până la 42 Mbps și de upload de până la 5.76 Mbps.

Noul model Fonepad 7 rulează Android 4.2 Jelly Bean, iar Asus a intervenit cu modificări minore peste interfață și a adăugat o serie de aplicații pentru zona multimedia, mare parte dintre ele aceleași care veneau și cu primul model sau cu Asus MeMo Pad FHD 10, testat în numărul trecut.

Concluzie

La fel cum punctam și în cadrul testului primului Fonepad 7, modelul este un hibrid tabletă-smartphone pentru cunoscători și pentru cei care înteleg pe deplin caracteristicile cu care vine. Așa cum scriam în interiorul articolului, ea este destinată pentru cei care vor ecran mare și vor să efectueze apeluri telefonice sau pentru cei care nu au un buget pentru a cumpăra un smartphone și o tabletă și înteleg ce înseamnă alegerea acestei soluții. Tableta se vinde în România la un preț recomandat de 1.099 lei pentru versiunea de 16 GB.

Etichete: , , , , , ,