Asus Zenbook UX302LG review: Dragoste la prima vedere

Scris de | 28 decembrie, 2013
Asus Zenbook UX302LG review: Dragoste la prima vedere

Vrei ceva mai mult decât un laptop pentru vizionarea filmelor și cu un design deosebit? Fă cunoștință cu Asus Zenbook UX302LG, un model ultrabook cu o construcție unibody din aluminiu, capac protejat de un strat de sticlă Gorilla Glass 3, cel mai nou procesor Intel din gama Haswell și placă video dedicată.

Asus-Zenbook-UX302LG

În 2011 a început o nouă era, era ultrabook-ului, iar Asus a fost printre primii producători la nivel global care au introdus în piață modele ultrabook prin seria Zenbook, modele cu finisaje de excepție, ultra-ușoare, ultra-slim și ultra-portabile. De atunci și până în acest an au păstrat aproape același design pentru această serie, dar începând cu anul acesta au introdus un element nou. Capacul de pe spate este protejat acum de un strat Gorilla Glass 3 pentru o rezistență sporită.

Ecranul păstrează aceeași dimensiune de 13.3 inchi ca la modele anterioare, dar cunoaște o rezoluție Full HD, în timp ce combinația Intel Haswell și placă video dedicată NVIDIA va pune ultrabook-ul și pe biroul utilizatorilor obișnuiți cu activități mai intense.

Capac protejat de Gorilla Glass 3

La fiecare întâlnire pe care o am cu modelele Zenbook sunt plăcut surprins, iar odată cu upgrade-ul pe care UX302LG l-a primit mă pot declara și mai încântat. Disponibil în culorile albastru (Navy blue) sau alb (White), noul model atrage simpatia tuturor celor care au ocazia să-l vadă sau să pună mâna pe el. Nici nu e de mirare, pentru că Asus a acordat întotdeauna atenție sporită modelelor premium.

Asus-Zenbook-UX302LG-7

Noul model are o construcție din aluminiu polizat cu accente metalice, iar cele 1.5 kilograme pe care le cântărește îl transformă într-un partener de încredere pentru acasă, la birou sau deplasări. Eu l-am luat și într-un mini concediu și mi s-a întâmplat să mă întreb dacă îl mai am în geantă, fiind ușor și subțire. Pentru transportul în siguranță, Asus oferă în cutie un plic elegant care se asortează cromatic.

Ecranul măsoară 13.3 inchi, dimensiunile sunt de  325 x 226 x 17.2 mm, iar carcasa se îngustează din spate spre față. Pentru a facilita deschiderea laptopului dintr-o singură mișcare, capacul este puțin mai lung decât șasiul, creându-se o buză de care se poate apuca rapid.

Asus-Zenbook-UX302LG-2

În ceea ce privește capacul, el este acum protejat de un strat de sticlă Corning Gorilla Glass, oferind durabilitate în timp și un aspect lucios, cu diferite texturi atunci când lumina se resfrânge direct pe el. Cu ajutorul compoziției NDR (Native Damage Resistance), Gorilla Glass 3 are o rezistență îmbunătățită la deteriorări, iar comparativ cu cea de-a doua generație Gorilla este de 3 ori mai rezistentă.

Tastatura, o componentă importantă pentru publicul țintă al unui astfel de model, a suferit modificări care facilitează introducerea textului. Tastatura este iluminată din spate, cu taste bine delimitate, precise și o cursa bună, elemente care ne-au convins de calitatea ei. Mare parte din textele scrise de mine în ultima vreme pentru revista sunt realizate de pe Asus Zenbook UX302, un argument în plus pentru a vedea că se descurcă bine la redactarea unor texte lungi.

Asus-Zenbook-UX302LG-3

Touchpad-ul înlocuiește cu succes mouse-ul, butoanele fiind integrate în suprafața lui. Având același raport de aspect 16:9 precum display-ul, el permite operarea prin gesturile integrate în Windows 8. Cu ajutorul tehnologiei Asus Smart Gesture nu mai este nevoie să atingi ecranul pentru a efectua o parte din funcții: pinch to zoom, derulare cu două degete sau derulare stânga-dreapta prin swype spre zona laterală a touchpad-ului.

Ultra-performant

Zenbook UX302LG nu este un ultrabook pe care să-l folosești doar la redactarea unor e-mailuri, la browsing sau la vizionarea unui film. Modelul beneficiază de specificații performante, cu procesor Intel din generația a 4a, i7-4500U la 1.8 GHz, 6 GB memorie RAM, 256 de GB spațiu de stocare pe SSD și placă video dedicată NVIDIA GeForce GT 730M cu 2 GB VRAM. Placa video este din gama de mijloc de la NVIDIA, iar jocuri din 2013 ca Battlefield pot fi jucate cu succes, dar rezoluție trebuie coborată la 1366 x 768 de pixeli și setările puse pe mediu. Titluri mai vechi pot fi jucate la rezoluție Full HD și cu setările la maxim.

Asus-Zenbook-UX302LG-6

În contextul specificațiilor tehnice enumerate mai sus este normal că nu am întâmpinat probleme în rularea conținutului video la calitate Full HD și ne-am descurcat bine și cu editarea unor fotografii în Photoshop. Navigarea se realizează fluent, iar în activitățile de zi cu zi îndeplinește orice sarcină. În ceea ce privește ecranul, Zenbook UX302LG are un display WQHD de 13.3 inchi cu touchscreen, cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, iar culorile sunt redate puternic, contrastul este ridicat și unghiurile de vizualizare sunt largi.

Pentru răcire, noul model utilizează un radiator personalizat de Asus, realizat dintr-un aliaj de cupru beriliu care conduce căldura departe de componente mai eficient decât sistemele obișnuite, reducând pierderile de energie și îmbunătățind eficiența electrică. Amplasat sub balamaua ecranului, orificiul din care iese aerul nu a stricat liniile de design ale Zenbook-ului. Totodata, Asus Power4Gear ajustează viteza ventilatorului în funcție de activități.

Asus-Zenbook-UX302LG-8

Autonomia este susținută de un acumulator cu trei celule de 4480 mAh (50 Wh), care asigură pe hârtie până la 8 ore de utilizare. În practică, această cifră poate fi atinsă cu o utilizare moderată și luminozitatea scăzută la 50% sau mai jos, iar într-o utilizare mai intensă se depășesc fără probleme 6 ore de funcționare.

Pentru utilizatorii mai puțin pretențioși, Zenbook UX302 este disponibil și într-o configurație mai accesibilă, cu procesor Intel Core i5-4200U, 2 sau 4 GB memorie RAM, placă video integrată Intel HD Graphics 4400 și cu HDD de 750 de GB și SSD de 16 GB.

Conectivitate

La UX302LG avem cam tot ce avem nevoie pe partea de conectori și rețelistică, iar dacă nu găsim ce ne trebuie pe una din laturile sale ar trebui să mai aruncăm o privire în cutie. Pe latura din dreapta avem mufa pentru încărcare, port miniDisplay, un port USB 3.0, HDMI și mufa de 3.5 mm pentru căști, iar pe dreapta avem două porturi USB 3.0 și un card reader. În plus, în cutia ultrabook-ului găsim și adaptori pentru mufa Ethernet sau VGA. Astfel putem conecta laptopul la internet prin cablu sau să legăm un monitor extern prin VGA (acolo unde prin HDMI nu este posibil).

Asus-Zenbook-UX302LG-5Asus-Zenbook-UX302LG-4

Camera filmează la rezoluție HD și este ideală pentru convorbirile prin Skype sau Hangouts și dispune de conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Di și Bluetooth 4.0

Preț pe măsură

Asus Zenbook UX302LG este un ultrabook care punctează atât vizual, cât și pe partea de configurație hardware, adică fix la aspectele unde este trebuie să puncteze un astfel de model. Este disponibil în România la un preț aproximativ 7.000 de lei, dar în funcție de configurație se găsește începând de la 5.500 de lei.

Plusuri

  • Placă video dedicată
  • 6 GB memorie RAM
  • Construcție perfectă
  • Conectică din plin
  • Tastatură precisă, touchpad cu gesturi pentru Windows 8
  • Husă pentru transport, elegantă și practică

Minusuri

  • Capac reflectorizant
  • Adună amprentele rapid
  • Amplasarea butonului Power aproape de tasta Delete

Etichete: , , , , ,