HTC One M8 vs. M7. Ce noutăți aduce flagship-ul taiwanez?

Scris de | 26 martie, 2014
HTC One M8 vs. M7. Ce noutăți aduce flagship-ul taiwanez?

HTC a anunțat ieri noul model One M8. Smartphone-ul este dotat cu un procesor mai puternic, două camere în partea din spate, o baterie mai mare și rulează Android 4.4.2 pe interfața Sense 6. Să vedem un comparativ de specificații și dotări între noua generație și modelul anterior, iar când vom pune mâna pe el vom veni cu informații mai detaliate.

htc-one-m7-vs-m8

HTC One M7 (2013) a fost considerat de multă lume smartphone-ul anului 2013. Totuși, chiar dacă modelul a reușit să atragă simpatia utilizatorilor și a jurnaliștilor de tehnologie, vânzările nu au reușit nici măcar să se apropie de cele ale rivalilor de la Samsung. S-ar putea ca problemele de producție sau bugetele mai mici de marketing să fie câteva dintre motivele care au scos HTC din primii 5 producători de smartphone-uri de la nivel mondial.

Pentru noua generație, HTC pare că s-a pregătit mai temeinic și modelul este deja disponibil în unele țări ale lumii, iar până la sfârșitul lui aprilie se estimează că va ajunge să fie disponibil în peste 100 de țări din întreaga lume și la peste 230 de operatori de telefonie.

Noua generație ar trebui să aducă caracteristici noi pentru a fi considerat în continuare smartphone-ul anului și pentru a putea ataca din cota de piață Samsung. Să îi cunoaștem îmbunătățirile.

Ecran și design

Noul model este mai mare, atât la ecran cât și ladimensiuni, iar odată cu această creștere a mai luat și în greutate. Ecranul a trecut de la 4.7 inchi la 5.0 inchi, utilizându-se același display S-LCD 3 cu rezoluție 1920 x 1080 pixeli. Dimensiunile exacte sunt de 146.4 x 70.6 x 9.35 mm (M7 avea 137.4 x 68.2 x 9.3 mm), fiind ceva mai mare decât rivalul Samsung Galaxy S5 (care măsoară 142.0 x 72.5 x 8.1), dar trebuie ținut cont că One integrează două difuzoare Boomsound în partea din față, orientate în direcția utilizatorului. Greutatea este de 160 de grame, cu 17 grame mai mult față decât avea M7.

HTC-One-M8_PerLandscape_GunMetal

Procentul de aluminiu din șasiu a ajuns la 90% (față de 70% cât avea One M7), fiind construit aproape în totalitate din metal și sticlă. Forma a suferit o ușoară modificare, colțurile fiind acum mai rotunjite, butoanele fizice mai pronunțate, iar butoanele capacitive de la M7 au fost integrate în interfață, lăsând mai mult spațiu pentru ecran.

Specificații

Fără a exista nici un fel de dubiu, noul model este mai puternic decât anteriorul. M8 vine echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 801 tactat la o frecvență de 2.3 GHz, împreună cu 2 GB memorie RAM și un accelerator grafic Adreno 330. În plus, modelul va fi disponibil în versiune de 32 sau 64 de GB și va suporta card de memorie microSD care va putea mări capacitatea de stocare cu până la 64 de GB. HTC One M7 era motorizat de o soluție Snapdragon 600 la 1.7 GHz, cu 2 GB memorie RAM și fără posibilitatea de a atașa carduri microSD.

HTC-One-M8_6V_Silver

Procesorul de pe vechiul model este destul de puternic să suporte toate aplicațiile și jocurile din Google Play de la această oră, dar era necesar un upgrade la cele mai nou procesor disponibil. Iar procesorul Snapdragon 801 integrat de One M8 este îndeajuns de bun pentru a suporta tot ceea ce se va lansa acum sau peste 2 ani. Rezultatele de referință din testele de benchmark publicate de site-urile care au primit deja modelul la review îl plasează între cele mai de top modele existente pe piață, în unele fiind plasat pe primul loc, iar în altele în primele 3.

Rezultatele sunt doar de referință, experiența pe un model dotat cu specificațiile de mai jos fiind întotdeauna la nivel înalt indiferent de activitățile la care este supus.

HTC One (2014)

HTC One (2013)

Display 5 inchi, S-LCD3, 1920 x 1080, 441 ppi, 4.7 inchi, S-LCD3, 1920 x 1080, 468 ppi
Procesor Snapdragon 801, 2.3 GHz Snapdragon 600, 1.7 GHz
Memorie RAM 2 GB RAM 2GB RAM
Stocare internă 16/32 GB 32/64 GB
Slot SD da, până la 64 de GB nu
Cameră principală Ultrapixel, 4 MP, f/2.0, 2.0 µm, filmare 1080p Ultrapixel, 4 MP, f/2.0, 2.0 µm, BSI, OIS, filmare 1080p
Cameră secundară 5 MP 2.1 MP
Baterie 2.600 mAh 2.300 mAh
Dimensiuni 146.4 x 70.6 x 9.35 mm 137.4 x 68.2 x 9.3 mm
Greutate 160 de grame 143 de grame

Bateria a trecut de la 2.300 mAh la 2.600 mAh, o creștere care pare mică pe hârtie. Oficialii HTC ne promit, însă, o durată de viață mai mare cu până la 40% față de vechea generație. În plus, sunt disponibile și două moduri inteligente, Power Saver și Extreme Power Saver, ultimul dintre ele fiind chiar extrem, prin închiderea serviciilor și aplicațiilor inutile (în afara apelurilor, mesajelor și a emailului), conservând bateria până la 2 săptămâni în modul standby.

Dacă primul model One atingea o zi de utilizare, ne așteptăm ca noul model să reziste până la două zile de utilizare normală.

Camera

Unul dintre cele mai interesante aspecte legat de noul One este modulul de cameră. Pe spatele dispozitivului sunt amplasate două camere de 4 megapixeli, utilizând aceeași tehnologie ultrapixel. Pe scurt, pixelii sunt mai mare și captează cu până la 300% mai multă lumină pentru a obține imagini mai bune în condiții de lumină slabă.

htc-one-m8-camera

Camera secundară va ajuta pentru o focalizare mai bună. Se separă prim planul de fundal, va recunoaște obiectele care sunt în zona din față și în background și va ajusta câmpul de profunzime. Totodată, se pot adăuga efecte precum Pencil Sketch, Zoom Blur, Cartoon și Colorize.

HTC One M7 utiliza doar o cameră principală de 4 megapixeli cu aceeași tehnologie Ultrapixel. Camera a fost destul de criticată pentru calitatea slabă în lumina naturală.

Câteva teste cu noua cameră pot fi vizualizate în review-urile celor de la Engadget sau de la The Verge.

Interfață

Noul HTC One rulează Android 4.4.2 pe o interfața Sense 6. Interfața nu a suferit modificări de ordin vizual majore, dar a cunoscut îmbunătățiri sau schimbări ale unor funcții.

Blinkfeed rămâne la locul lui, în ecranul cel mai din stânga și a cunoscut îmbunătățiri serioase față de prima versiune, cu offline read, surse de conținut locale, adăugarea de rss-uri și integrarea unor noi rețele sociale. Zoe este acum o platforma în cloud și permite încărcarea clipurilor și adăugarea de prieteni.

htc-one-m8

Noul HTC One cunoaște acum și gesturi. Printr-un dublu tap scurt se activează ecranul, iar prin AutoAnswernu mai este necesar să răspunzi la un printr-o apăsare de ecran, ci doar prin ducerea telefonului la ureche.

Partea de fitness este asigurată de un parteneriat HTC-Fitbit. HTC a lucrat direct cu faimoasa companie și oferă acum o aplicație care vine preinstalată pe telefon și care va număra pașii (plus celelalte acțiuni pe care le face Fitbit: calorii, distanță etc) și în acest mod nu mai este nevoie de o brățară de monitorizare.

Concluzie

Noul HTC One rămâne cu un pas în fața competiției în ceea ce privește designul, construcția și finisările, dar nu știm dacă toate aceste lucruri vor fi îndeajuns pentru a putea aduce compania între primii jucători de smartphone-uri din lume. În momentul de față, comparativele celor două modele de vârf de la Samsung și HTC aduc în față funcții diferite, semn că cele două companii și-au setat direcții parțial diferite.

Primul lucru rezolvat de către HTC pare a fi producția, dar smartphone-ul va trebui să iasă în față mai mult decât a făcut-o predecesorul. Conform informațiilor publicate de către cei de la CNET, care citează Kantar Media, HTC a avut anul trecut (în Statele Unite) un buget de 75.8 milioane de dolari, iar Samsung a băgat publicitate în valoare de 363 milioane de dolari. Totodată, pe perioada sărbătorilor de iarnă Samsung a cheltuit 128 de milioane de dolari pe publicitate, iar HTC a mizat doar pe un buget de 1.5 milioane de dolari.

Altfel, rămâne cum am stabilit, noul HTC One este un telefon de top, atent construit și cu specificații tehnice aduse la zi. Succesul modelului stă în mâinile companiei. Noi îl așteptăm în redacție pentru a da verdictul final.

Disponibilitate și preț

HTC One M8 va fi disponibil în oferta celor 3 mari operatori din țară, Vodafone, Orange și Cosmote până la sfârșitul lui aprilie. Nu cunoaștem încă detalii legate de preț, dar unele magazine online afișează deja produsul la un preț de 2.999 lei (Quickmobile).

Etichete: , , , , , ,