Azi noapte s-a schimbat ora. Cum știi dacă smartphone-ul a trecut automat la ora de vară?

Scris de | 30 martie, 2014
Azi noapte s-a schimbat ora. Cum știi dacă smartphone-ul a trecut automat la ora de vară?

România a trecut noaptea trecută  la ora oficială de vară. Ceasurile au fost date înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 a devenit ora 04:00, iar o parte dintre utilizatori s-au trezit derutați, fără a fi convinși că telefonul a trecut sau nu la noua oră în mod automat.


Smartphone-ul, cu sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În cazul iPhone-ului, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.

Pentru a seta ora manual, opțiunile activate mai sus trebuie să fie anulate. În plus, cele mai noi dispozitive (laptopuri, sisteme de mașină precum și alte electronice) folosesc setarea DST (Daylight Savint Time) pe automat în mod implicit și vor trece la ora de vară în mod automat.

De ce se trece la ora de vară?

Conform Wikipedia, “acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât ma mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de varp, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfăsoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.”

Etichete: , , , , , ,