Smartphone: memorie internă sau card?

Scris de | 16 aprilie, 2014
Smartphone: memorie internă sau card?

Care sunt motivele pentru care la un smartphone este mai importantă o memorie internă mare decât un slot pentru carduri microSD şi de ce ne dorim totuşi un astfel de slot?

Xperia Z2

Din categoria cuvintelor cheie folosite în reclame – quad core, Full HD, ultra- şi megapixeli – este neglijat un aspect foarte important: memoria smartphone-ului. Un aspect care dacă nu este analizat bine, poate avea consecinţe grave: o memorie mică strică rapid plăcerea utilizării smartphone-ului. Este important să te informezi şi despre această caracteristică a smartphone-ului, în cazul în care pe lângă muzică, poze şi clipuri video doreşti să utilizezi jocuri, un sistem de navigaţie şi o colecţie mare de aplicaţii. Soluţiile de navigaţie şi jocurile complexe cum ar fi Fifa, Grand Theft Auto sau Modern Combat necesită mult spaţiu de stocare, care chiar şi la modelele de top atinge repede limita.

Posibilitatea extinderii memoriei cu un card microSD poate fi utilă doar condiţionat. Pe un card de memorie se poate transfera colecţia de muzică, filmele, fotografiile, documentele Office, dar în majoritatea cazurilor nu şi aplicaţiile. Astfel, la smartphone-urile care rulează sistemul de operare Windows Phone 8 nu a existat niciodată posibilitatea transferului de aplicaţii pe un card de memorie, iar iPhone de la Apple nici măcar nu deţine un slot pentru un card de memorie. Începând cu versiunea 4.0 a sistemului de operare Android, nici Google nu mai oferă posibilitatea transferării aplicaţiilor pe un card. Care este motivul pentru care se procedează astfel?

Transferul aplicaţiilor? Greu de realizat

Motivul principal este dat de faptul că viteza de citire şi scriere este mult mai mare la utilizarea directă a memoriei interne, decât la accesarea conţinuturilor de pe un card de memorie extern. Avantaj: dacă o aplicaţie este instalată în memoria internă, aceasta va porni mult mai repede şi va funcţiona mai stabil. Niciun producător nu doreşte critici referitoare la stabilitatea sistemului de operare. În plus: citirea/scrierea datelor pe un card de memorie extern, va solicita mai mult acumulatorul smartphone-ului. Drept urmare: ne pare rău, dar aplicaţiile rămân în memoria internă.

În universul Android există două portiţe. Prima: există posibilitatea efectuării unui root la smartphone, ceea ce îţi oferă acces complet la sistem şi printre altele şi posibilitatea transferului aplicaţiilor pe cardul de memorie. Riscul este însă un blocaj al întregului sistem şi pierderea garanţiei oferite. Pentru noi această variantă nu reprezintă o soluţie reală.

A doua: „deblocare de către producător”. De exemplu, producătorii Samsung şi Huawei oferă posibilitatea de transfer a aplicaţiilor pe carduri de memorie prin intermediul interfeţei de utilizator. Sony şi LG însă nu oferă această posibilitate, transferul aplicaţiilor este posibil doar în cazul în care smartphone-ul a fost rootat. Nu le reproşăm nimic, deoarece există motive serioase pentru a nu permite transferului aplicaţiilor. Şi din păcate „deblocarea de către producător” nu oferă şi garanţia că toate aplicaţiile se pot transfera pe cardul de memorie.

Între timp, mulţi dezvoltatori de aplicaţii ne avertizează că aplicaţiile lor nu se pot transfera pe un card de memorie. Motivele nu sunt doar stabilitatea, performanţa sistemului sau autonomia. De multe ori, pentru a putea utiliza anumite funcţii este obligatoriu ca instalarea aplicaţiilor să se facă în memoria internă a smartphone-ului.

O memorie internă mare este importantă

Concluzionăm: conţinuturile multimedia se pot transfera fără probleme pe carduri de memorie, la aplicaţii situaţia diferă. Este deci foarte important să cunoşti mărimea memoriei interne libere necesare. Dacă aceasta este suficient de mare nu trebuie să-ţi faci griji. Mărimea optimă a memoriei depinde desigur de necesităţile utilizatorului. În general, în combinaţie cu un slot pentru carduri de memorie, o memorie internă de 10 GB reprezintă minimul necesar. Cei care vor să fie siguri că memoria este suficientă trebuie să se orienteze către dispozitive cu o memorie între 12 şi 15 GB. Dacă memoria internă nu poate fi extinsă atunci o memorie sub 20 GB poate fi insuficientă pentru cei care utilizează intensiv smartphone-ul, iar pentru fanii multimedia nu se recomandă.

De regulă smartphone-urile dotate cu slot pentru card microSD au o memorie internă mai mică, acesta este cazul modelelor din clasa de mijloc. Aici trebuie să fim atenţi. Huawei Ascend P6 este, privit în general, ca fiind un smartphone foarte bun, dar datorită memoriei interne de doar 5 GB nu este de interes pentru mulţi utilizatori de smartphone-uri. În schimb Apple, oferă versiuni iPhone cu memorie de 64 GB, memorie ce se reflectă în preţul ridicat. Avantaj: nu există probleme legate de o memorie internă mică şi nici de performanţă. Soluţia ideală ar fi o combinaţie dintre o memorie internă mare şi un slot pentru carduri microSD pentru transferarea pe card a conţinuturilor multimedia şi utilizarea memoriei interne pentru aplicaţii, jocuri, sistem de navigaţie. În practică o astfel de combinaţie nu există încă. Dacă există slot pentru card de memorie, atunci memoria internă disponibilă nu depăşeşte 12 GB. Dacă însă memoria internă este mai mare de 20 GB, smartphone-ul nu deţine un slot pentru carduri de memorie – o adevărată dilemă. Nokia Lumia 925 cu o memorie internă de doar 12,5 GB şi fără slot pentru carduri de memorie nu reprezintă un caz ideal, ci o limitare clară.

Pentru a nu pune în pericol stabilitatea şi performanţa, aplicaţiile trebuie instalate în memoria internă a smartphone-ului şi nu pe un card de memorie.

O alternativă o reprezintă spaţiile de stocare online, precum Dropbox, Box sau Google Drive. Colecţia de muzică, fotografiile, clipurile video şi documentele se pot stoca în Cloud, dar nu şi aplicaţiile. Apple şi Google pun gratuit la dispoziţia utilizatorilor un spaţiu de stocare de 5 GB în iCloud, respectiv în Google Drive, Microsoft oferă un spaţiu de stocare de chiar 7 GB în Skydrive. Samsung şi HTC oferă 50 GB suplimentari în Dropbox, pentru o perioadă de doi ani. Sony colaborează cu serviciul de stocare Box, oferind 50 GB fără o perioadă limită. Premisa la utilizarea serviciilor de stocare Cloud este o conexiune foarte rapidă la internet.

Memorie de lucru: cu cât mai mare, cu atât mai bine

Pe lângă memoria internă liberă şi slotul pentru carduri microSD, mărimea memoriei de lucru este decisivă. Aşa-numita memorie intermediară (cache) este utilizată în timpul rulării sistemului şi de către aplicaţiile active. Şi aici motto-ul este: mult ajută mai mult. Cu cât memoria de lucru este mai mare, cu atât mai multe aplicaţii pot funcţiona în paralel (multitasking).

Dacă cea mai mare parte a memoriei de lucru este ocupată, performanţa are de suferit. Astfel: dacă pe lângă Facebook, Twitter, WhatsApp şi aplicaţii meteo, în fundal mai utilizezi radio şi aplicaţii de ştiri, ai nevoie de o memorie de lucru mai mare. Până şi jocurile 3D sau programele de editare a fotografiilor profită de această memorie. Memoria minimă de lucru necesară este de 512 MB; pentru smartphone-urile din clasa de mijloc memoria internă minimă este de1024 MB, respectiv 2048 pentru smartphone-urile de top.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,