Serviciile cu suprataxă pe mobil – insuficient cunoscute de români

Scris de | 6 mai, 2014
Serviciile cu suprataxă pe mobil – insuficient cunoscute de români

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în baza reclamaţiilor primite, nu toţi utilizatorii de servicii de telefonie mobilă ştiu că apelarea sau transmiterea de SMS-uri către numere scurte prin care le sunt oferite diferite servicii de conţinut sunt, de regulă, taxate suplimentar.

Samsung S5

Este vorba despre numerele naţionale scurte interne, care au forma 12vx(y), 13vx(y), 14vx(y), 15vx(y), 17vx(y), 18vx(y), 83vx(y), 84vx(y), 88vx, 96vx(y) – 99vx(y) şi sunt disponibile pentru utilizatorii unor servicii de telefonie. Prin aceste numere clienţii beneficiază de diverse servicii cu valoare adăugată, cum ar fi suport tehnic, imagini şi sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), horoscop, concursuri şi jocuri sau anumite aplicaţii ce pot fi descărcate pe telefonul mobil.

De multe ori utilizatorii nu îşi dau seama că, prin faptul că au apelat, au trimis un SMS sau au răspuns la un SMS primit de la un astfel de număr, s-au abonat ori au solicitat anumite servicii pentru care, în general, sunt taxaţi suplimentar. Înainte de a se abona sau de a solicita astfel de servicii, utilizatorii ar trebui să acceseze website-ul operatorului lor de telefonie pentru a se informa atât cu privire la tarifele percepute, cât şi cu privire la modalitatea prin care pot afla mai multe detalii despre aceste servicii.

De la începutul anului 2014,  Autoritatea a primit 5 reclamaţii pe acest subiect, după ce în anul 2013 au fost înregistrate 13 astfel de reclamaţii, în creştere faţă de anii precedenţi.

Etichete: , , , , ,