GPS-uri pentru ciclism

Scris de | 20 mai, 2014
GPS-uri pentru ciclism

Măsurarea performanţelor şi navigație în acelaşi timp: GPS-urile pentru bicicletă şi aplicaţiile pentru fitness sunt exact ceea ce își dorește un ciclist.

Mio Cyclo 505 HC

Cei ce merg în concediu cu cursiera sau mountain bike-ul sau cei ce stau într-un alt oraş, sunt deja familiarizați cu următoarele întrebări: Care sunt străzile care trec prin faţa casei mele? Care sunt rutele pe care ar trebui să le ocolesc? Şi când am găsit o rută bună, cum rămân pe traseul corect? Dacă nu urmezi nici o rută, monitorizarea distanței parcurse devine grea. Însă nu te panica: cu ajutorul GPS-urilor pentru bicicletă sau cu ajutorul unei aplicaţii corespunzătoare pentru smartphone, traseul nu va mai fi o odisee, ci un eveniment de succes. Am supus testului două modele GPS şi trei aplicaţii.

Garmin Edge 810 Garmin Edge 810

Uşor, compact, multifuncţional: Garmin Edge 810 este însoţitorul perfect pentru pasionaţii de ciclism.

Garmin Edge 810 este cel mai nou multi-talent printre modelele GPS pentru bicicletă. Disponibil la 449 euro, nu este tocmai un chilipir, însă în schimbul acestor bani, ciclistul are acces la o paletă enormă de funcţii într-un dispozitiv compact, elegant şi care cântărește doar 98 de grame. Şi nu în ultimul rând, Edge810 este dotat cu un pedometru, o curea de puls şi un tahometru, pentru cazul în care recepţia GPS s-ar putea întrerupe. Aceşti senzori se montează foarte ușor pe roată şi se conectează prin tehnologia wireless ANT+ la Edge 810. O noutate o reprezintă conexiunea la portalul de sport Garmin: “Garmin Connect”: datele înregistrate sunt transmise în timpul turei, sau la încheierea traseului prin Bluetooth către smartphone şi aplicaţia gratuită “Garmin Connect Mobile” (iOS, Android). Prin intermediul portalului Garmin-Connect este posibilă chiar și urmărirea traseului în timp real (livetracking) de pe computerul de acasă.

Autonomie de 17 ore

Vremurile în care sistemele de navigație GPS erau jucării pentru profesioniști și laici au apus demult: Garmin Edge 810 se operează prin intermediul unui touchscreen rezistiv şi cu ajutorul a două taste amplasate în partea de jos a carcasei. Display-ul rămâne bine lizibil chiar și în lumina directă a soarelui. Câmpurile cu date se pot defini în funcţie de preferințele fiecărui utilizator, meniul se parcurge foarte ușor printr-un simplu gest swipe pe ecran. Rezoluţia nu se ridică la nivelul smartphone-urilor moderne, însă autonomia de 17 ore a modelului Edge este aproape dublă faţă de autonomia unui smartphone. Un mare plus, în primul rând la traseele mai lungi. Datorită butoanelor suficient de mari, operarea dispozitivului se face foarte ușor. Cu doar câteva click-uri găseşti şi selectezi traseul dorit, activezi profilul de ciclist corespunzător şi porneşti înregistrarea traseului. Alternativ, cu ajutorul lui Edge se pot calcula rute sau se pot accesa și efectua din nou rutele salvate.

Hărţi topografice extra

Pachetul Garmin Edge 810 include senzori, suport îmbunătăţit şi hărți stradale la preţul amintit mai sus și anume 449 euro. Celor ce dețin o cursieră ar trebui să le fie suficient acest tip de hartă pentru că ei pedalează pe străzi publice. Cei ce merg pe trasee montane ar trebui să investească în hărţi topografice detaliate, disponibile pentru diferite regiuni și cunoscute sub denumirea Garmin Birds-Eye Select la un preţ de aproximativ 20 euro fiecare. Dacă pe aparat sunt disponibile hărţile necesare, acesta navighează perfect. Ghidarea către destinaţie este uşor de urmărit, iar virajele sunt anunţate în timp util fiind însoţite de un semnal sonor clar. Sfat: utilizatorilor cărora le place să meargă pe rute predefinite, le recomandăm portalul GPSies (www. gpsies.com). Aici se găsește o varietate mare de trasee pentru amatorii de trasee montane şi pentru cei ce utilizează cursiere pe drumurile publice, care se pot transfera de pe portal direct pe Garmin Edge 810.

Plusuri

  • număr mare de dotări
  • autonomie mare (aproximativ 17 ore)
  • transmiterea wireless a datelor prin aplicaţii smartphone

Minusuri

  • hărţile topografice nu sunt incluse în pachetul de livrare
  • preţ ridicat
  • ecranul reflectă lumina

Mio Cyclo 505Mio Cyclo 505 HC

Datorită hărţilor preinstalate inclusiv hărți pentru trasee prin pădure Mio Cyclo 505 HC este potrivit pentru mountain bikeri.

O alternativă elegantă şi subțire la smartphone este oferită de Mio prin noul Cyclo 505 HC. GPS-ul cu o greutate de 129 grame este destinat sportivilor. În schimbul prețului ridicat (aproximativ 470 euro), utilizatorul beneficiază de următoarele: hărţile bazate pe Open Street Map (OSM) şi TeleAtlas, cuprind 23 de ţări europene inclusiv hărţi pentru ciclişti. Acestora li se adaugă toţi senzorii de care are nevoie un ciclist pentru înregistrarea traseelor: senzorul pentru ritmul cardiac, pedometrul şi senzorul pentru viteză, care monitorizează performanţele şi le afișează pe touchscreen-ul cu diagonală de 3 inchi. Cu ajutorul unui modul Wi-Fi integrat, Mio Cyclo 505 HC se poate sincroniza wireless cu serverele Mio.

Operare fără probleme

Operarea cu ajutorul dalelor suficient de mari ne aminteşte de sistemul de operare pentru smartphone-uri Windows Phone şi se face fără probleme – doar în caz de umiditate în aer, touchscreen-ul nu reacţionează întotdeauna precis. Asemănător ca și în cazul concurentului Garmin Edge 810 ai mai multe modalităţi de navigație: modul clasic de calcul al unei rute din punctul A în punctul B sau modul “Surprise Me” care prezintă până la trei rute alternative. Aplicația oferă variante pe baza cărora se pot evita drumurile nepavate. Suplimentar poţi încărca pe dispozitiv un traseu şi îl poţi efectua. Privirea de ansamblu arată toate datele călătoriei, câmpurile se pot adapta şi aloca în funcţie de modul dorit.

Traseele – nu tot timpul sunt cele ideale

Pe traseu, Mio arată foarte bine pe ghidon, chiar dacă există situații în care rutele calculate – în special cele din modul “Surprise Me” nu sunt tocmai cele ideale. Sunt disponibile trasee bune, însă se poate întâmpla ca unele trasee întâmplătoare să nu fie cele ideale. Datorită hărţii preinstalate pentru bicicletă, Mio se recomandă înainte de toate pentru amatorii de trasee montane: harta bazată pe OSM nu indică nici o curbă de nivel, în schimb traseele din pădure sunt clar vizibile. Deoarece, în cadrul testului, recepția GPS s-a întrerupt la o viteză de sub 7 Km/oră, se recomandă montarea senzorului de viteză inclus la livrare, pentru a evita întreruperea înregistrării rutei parcurse, de exemplu în cazul unui urcuș mai lent.

Mio pune la dispoziție un portal numit Mioshare, de unde îți poți face rost de trasee sau poți uploada propriile trasee. Rutele disponibile pe acest portal nu sunt atât de numeroase comparativ cu cele disponibile pe portalul concurent Garmin. Mioshare se poate accesa prin intermediul unui browser sau printr-un software instalat pe PC (atenţie: nu toate browser-ele sunt compatibile, de ex. Firefox nu este). Momentan, utilizatorii Mac se uită în gol în ceea ce priveşte update-ul de software, totuşi Mio promite îmbunătăţiri ulterioare. Mio Cyclo 5050 HC este un GPS pentru bicicletă bine dotat, însă operarea ar putea fi mai simplă.

Plusuri

  • dotare completă inclusiv hărţi pentru trasee cu bicicleta şi senzori Wi-Fi şi Bluetooth 4.0
  • autonomie acumulator aproximativ 12 ore

Minusuri

  • administrare greoaie prin browser sau prin aplicația Mio Share instalată pe PC
  • ecranul reflectă lumina

APLICAŢII

Maps 3D

Denumirea aplicaţiei ne lasă să intuim: Maps 3D (4,49 euro), afişează tridimensional peisajele. Această prezentare nu doar că arată frumos, dar ajută și la aprecierea corectă a pantelor. Hărţile se pot descărca pur şi simplu prin Wi-Fi înainte de începerea traseului: se poate stabili exact gradul de detaliu şi dimensiunea secțiunii. Datele referitoare la cursă precum viteza, distanţa sunt afişate într-o fereastră care se poate închide. Din păcate Maps 3D încă nu oferă o conexiune la senzorii pentru ritmul cardiac.

Runtastic Road Bike Pro

Este o aplicație esenţială pentru cicliștii. Aplicaţia nu doar înregistrează trasee, ci dispune şi de o privire de ansamblu asupra hărții. Practic: se pot descărca secțiuni de diverse mărimi ale hărților, astfel fiind disponibile și offline. Suplimentar ciclistul poate afişa sau ascunde datele meteo. Traseele, împreună cu datele de stare și datele meteo sunt arhivate. Versiunea de bază este disponibilă gratis: utilizatorii care doresc să beneficieze de toate funcțiile aplicației și să scape de reclamele afișate, trebuie să achiziționeze versiunea Pro (4,49 euro).

Etichete: , , , , , , , , , , , ,