LG G3 review: ADN performant

Scris de | 9 iulie, 2014
LG G3 review: ADN performant
Foto: Iulian machi

Noul flagship de la LG, modelul G3, vine cu un display Quad HD de 5.5 inchi, este extrem de performant, dispune de o cameră foto care folosește un laser pentru a focusa mai rapid și filmează la rezoluție 4K, iar peste toate acestea are o construcție cu accente metalice. Să fii descoperit compania LG secretul în lupta cu competitorii?

LG G3

Lucrurile bune vin la cei care așteaptă, iar răbdarea și sârguița depusă de LG în dezvoltarea de modele smartphone de ultimă generație este răsplătită. Fără a amenința serios lupta pentru cel mai bun producător de smartphone-uri cu Android până acum 2 ani de zile, lăsând lupta să se desfășoare între Samsung și HTC și așteptând în joc de glezne, LG a recuperat cotă de piață, dar mai important, a lansat dispozitive cu priză la public. După succesul înregistrat cu smartphone-uri precum Optimus G, Nexus 4 și Nexus 5, iar anul trecut cu G2, LG reușește să producă în 2014 un model cu performanțe de top, dar care dispune și de câteva funcționalități atrăgătoare: ecran cu rezoluție 2K, cameră de 13 megapixeli cu sistem de focalizare cu laser, construcție din plastic metalizat și funcții utile.

Dacă ne citiți constant, atunci știți cu siguranță că LG G2 s-a plasat într-un top al celor mai atrăgătoare smartphone-uri pentru mine în 2013. A mai trecut un an, am dat refresh la lista pentru cel mai bun model pentru anul în curs, iar acum LG G2 se află în pole position în această cursă, după modele precum Samsung Galaxy S5 și HTC One M8. Sigur că anul nu s-a încheiat, dar mai sunt extrem de puține terminale care ar putea să surclaseze flagship-ul celor de la LG. Prin ce a câștigat LG puncte importante în fața competitorilor? În primul rând printr-o consecvență de a face lucrurile mai bune, atât din punct de vedere al design-ului, dar și a hardware-ului și a funcțiilor care au fost implementate în interfața.

Design

LG a avut de ales între a construi un telefon din aluminiu sau de a face un model compact cu ecran mare. Au ales varianta din urmă, dar au finisat materialul capacului din spate până au ajuns la o formulă elegantă din plastic, cu inserturi metalice. Un ecran de 5.5 inchi iese în evidență în partea din față, iar marginile subțiri de numai 1 mm îl inconjoară pe laterale, în timp ce logo-ul producătorului sclipește în bezelul de la bază atunci când lumina cade pe el. Deasupra ecranului se observă grilajul pentru difuzor, senzorii de proximitate și camera frontală, iar pe muchia de jos se găsesc portul USB și jack-ul pentru căști, în timp ce în partea de sus se află un senzor IR prin care se pot controla mai multe device-uri din casă.

DSC_7437

Asemenea lui G2, dar și a altor modele care i-au urmat după lansarea de anul trecut, G Flex sau G2 mini, LG G3 are butoanele poziționate sub camera de fotografiat, în capacul din spate. Ele au trecut printr-un proces de redesenare, cu tastele de volum texturate cu un model fagure, iar butonul Power este mai pronunțat, cu o textură de cercuri concentrice fine. Chiar dacă încă nu este cel mai intuitiv mod de operare al butoanelor la un smartphone, acum ele sunt mai bine aranjate și mai ușor de operat, iar pentru cei care nu se pot obișnui cu amplasamentul lor LG a păstrat funcția KnockOn, care activează/dezactivează ecranul printr-o dublă atingere scurtă într-o zonă liberă.

DSC_7436

Deasupra butoanelor se află camera principală de 13 megapixeli, în dreapta ei este LED-ul dual tone, iar în stânga este laserul care ajută camera să focalizeze mai bine și mai rapid. Imediat sub butoane se află logo-ul LG, iar în partea inferioară din stânga este incinta singurului difuzor disponibil.

Display 2K

LG G3 are mai multe puncte forte, dar ecranul este cireașa de pe tort, fiind primul smartphone disponibil la nivel global care are display cu rezoluție 2K. Se spune că ochiul uman nu poate distinge diferențele între un smartphone cu rezoluție Full HD și orice este mai mare de atât sau că 2K/4K pentru un telefon nu își are locul încă, dar trebuie să petreci mai mult timp cu G3 pentru a observa calitatea display-ului. Avem parte de un model cu o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, cu o densitate de 538 ppi, extrem de luminat, cu contrast bun și cu unghi larg de vizualizare. Realizezi cât de bun este display-ul atunci când joci un joc cu grafică 3D detaliată și este cu ecranul luminat la maxim sau atunci când urmărești un film la rezoluție maximă.

DSC_7465

LG G3 are cel mai mare ecran dintre modelele care se luptă pentru cel mai bun telefon al anului, dar este totuși la dimensiuni apropiate. Are un ecran de 5.5 inchi, iar display-ul ajunge până aproape de marginile laterale, de aici și dimensiunile mai compacte decât ale competitorilor, cu 146.30 mm în înălțime și 74.60 mm pe lățime. Comparativ, HTC One M8 are dimensiunile 146.36 x 70.60 mm, iar Samsung Galaxy S5 142 x 72.60 mm. În ceea ce privește grosimea, G3 măsoară 8.90 mm și doar Galaxy S5 este mai subțire, cu 8.10 mm, în timp de One M8 ajunge la 9.35 mm.

Performant                     

LG G3 este suținut de sub carcasă de un procesor quad-core Krait 400, model Qualcomm Snapdragon 801 tactat la o frecvență de 2.5 GHz, alăturat unei memorii RAM de 2 GB (în unele zone ale lumii va fi disponibil și într-o versiune cu 3 GB memorie RAM) și unui nucleu grafic Adreno 330. Procesarea este identică cu cea întâlnită la Samsung Galaxy S5, cu o variantă îmbunătățită a lui Snapdragon 800, cu îmbunătățiri la CPU și GPU minore, dar cu un procesor de imagine cu 45% mai bun și care înseamnă o procesare video mai bună și cameră cu performanțe mai mari. În testele de benchmark obține  24.804 puncte în Quadrant, 32.793 în Antutu, 15.944 în testul Ice Storm Unlimited din 3DMark, 25.743 în CF-Bench și 49.9 fps-uri în Epic Citadel.(Nota redacției: Rezoluția mare a ecranului trage în jos rezultatele în fața competitorilor).

DSC_7473

Rulează cu succes jocuri precum GTA San Andreas, Modern Combat 4, NBA 2K14, Asphalt 8 sau Deus Ex: The Fall, cu singura mențiune că unele titluri nu sunt optimizate pentru noua interfață, Kit Kat 4.5. Aceeași problemă am întâlnit-o la mai multe smartphone-uri care au adoptat integrarea butoanelor în interfața, iar în jocuri bara cu butoane de jos nu dispare, ci rămâne fixă și incomodează în sesiunile prelungite de gaming. Sunetul singurului difuzor cu care G3 este echipat este destul de puternic, dar nu la nivelul campionului HTC One M8.

DSC_7483

Terminalul este disponibil în versiune de 16 sau 32 de GB spațiu de stocare intern și permite extinderea spațiului de stocare prin card microSD cu până la 128 de GB.

G3 dispune de o baterie de 3.000 mAh care atinge o autonomie de până la 6 ore de conținut video cu ecranul luminat la maxim și conexiuni Wi-Fi și 4G active. G2 folosea aceeași baterie de 3.000 mAh, iar în mod normal ecranul de o rezoluție mai mare de la G3 ar trebui să consume mai multe resurse, dar că LG a anunțat că noul model ar avea o creștere de 20% a duratei de viață a baterie cu ajutorul unor optimizări hardware și software. În practică, ecranul lui LG G3 chiar este un mare consumator de resurse și nu am putut ajunge la nivelul de rezistență al lui G2 decât în utilizarea mixtă, atunci când G3 reușește să treacă de o zi de utilizare și sa ajungă în cea de-a doua zi să treacă de prânz cu 10% autonomie. Mai multe vom afla în urma testului de laborator.

Cameră cu laser

LG a mizat pentru G3 pe un modul de cameră de 13 megapixeli cu stabilizator optic de imagine (OIS+) și cu un laser auto focus. Aparent, camera de pe G3 nu vine cu o îmbunătățire majoră față de ceea ce s-a mizat la versiunea precedenta, dar sistemul de focalizare cu laser ajută la realizarea unor imagini într-un timp mai rapid și determină care elemente sunt în prim plan și care sunt în fundal, iar fotografierea, respectiv focalizarea, în condiții de iluminat mai slab este mai rapidă decât cea de pe G2. Cadrele obținute de LG G3 sunt la nivelul altor competitori și arată bine privite pe ecranul de înaltă rezoluție al smartphone-ului, dar după ce imaginile sunt transferate pe un monitor se observă că G3 tinde să aplice tonuri calde, ușor gălbuie, la imaginile obținute în lumina naturală. Nu este nepărat un lucru rău dacă ne gândim că avem de-a face cu un smartphone și cu atât mai mult în era imaginilor trecute prin filtrele diverselor canale de social media.

DSC_7457

Interfața aplicației foto a fost mult simplificată, fără a exista foarte multe moduri de fotografiere, precum existau la G2. Sunt disponibile 4 moduri de fotografiere, între care Dublu (folosește ambele camere), Panoramă, Automat și Focalizare magică, o opțiune asemănătoare cu funcția de refocalizare pe care am întâlnit-o la HTC One M8 și care permite refocalizarea imaginii după ce se realizează mai multe cadre și se utilizează senzorul de laser. În plus, există acum posibilitatea de a fotografia imagini HDR în mod automat, se poate regla dimensiunea fotografiei sau se poate regla un timer pentru a surprinde o imagine. Pe partea de filmare, G3 știe să filmeze la rezoluție UltraHD (3840 x 2160 pixeli) sau la 120 fps cu filmare slow motion.

Interfață simplificată

Caracterizam interfața lui G2 drept greoaie și cu foarte multe funcții neutilizabile, iar pentru noua generație s-a mizat pe o rearanjare a întregii interfețe. Simple is the new smart este sloganul pe care LG a mizat la G3, iar lucrurile s-au mișcat într-o direcție cu adevărat mai simplă, mai aproape de versiunea stock a sistemului de operare Android și cu o serie de culori mai atrăgătoare.

DSC_7462

Adițional, au fost adăugate o serie de caracteristici noi, unele extrem de interesante. Smart Notice este o funcție similară Google Now, adică se bazează pe statusul telefonului, pe comportamentul tău și locul în care te afli pentru a face predicții și recomandări. De exemplu, atunci când vremea este parțial însorită și afară sunt 17 grade Celsius, sub zona de ceas și Meteo va apărea o notificare care îmi spune că“Este foarte senin cu câțiva nori rătăciți”, iar atunci când am avut mai multe apeluri efectuate între mine și un număr care nu era în agendă am fost întrebat dacă doresc să-l adaug la contacte. Tot prin notificările inteligente ai acces la curățarea fișierelor temporare sau a aplicațiilor și fișierelor pe care nu le folosești pentru o perioadă mai lungă de timp.

Securitatea, un aspect intens vis-a-vis de smartphone-uri, este luată foarte în serios. În timp ce alți producători au mers pe o soluție de deblocare a ecranului cu amprentă sau prin recunoașterea feței, LG a dezvoltat o funcție denumită Knock Code, o nouă metodă de securitate care împarte ecranul în patru cadrane și permite setarea unui pattern prin apăsarea de la trei până la opt ori în respectivele zone. Sunt 80.000 de combinații posibile, iar acest nou mod de deblocare nu lasă amprente digitale și oferă un nivel de securitate mai bun față de alte soluții. Rămân disponibile și posibilitățile de debloca ecranul prin recunoaștere facială, printr-un model, PIN sau parolă.

Dacă pentru HTC și Samsung ecranul cel mai din stânga este rezervat pentru noutăți prin Blinkfeed și My Magazine, cei de la LG au împărțit această zonă pentru două funcții, LG Health și Smart Tips. LG Health oferă un rezumat zilnic al statisticilor fitness precum numărul de pași efectuați sau caloriile arse sau permite înregistrarea unui anumit tip de exercițiu (mers, alergare, pedalat, drumeție, mers pe role) sau a unui traseu. Pentru a obține cele mai bune rezultate în LG Health este necesar ca telefonul să fie tot timpul cu tine pentru a contoriza activitățile, iar acest lucru nu este posibil întotdeauna și din acest motiv nu poate fi un înlocuitorul unei brățări wearable. În Smart Tips se regăsesc instrucțiuni pentru utilizarea unor funcții integrate în LG G3, precum Smart Keyboard, modul Oaspete sau comutarea între camere. Smart Keyboard este o funcționalitate nouă, menită să reducă erorile de scriere prin urmărirea și analizarea obiceiurilor cu privire la editare și permite ajustarea dimensiunilor tastaturii pentru a se potrivi mai bine poziției mâinii și degetelor utilizatorilor.

Funcțiile disponibile și la G2, precum QSlide sau QuickRemote, precum și gesturile inteligente sunt disponibile pe noul flagship al coreenilor. De asemenea, prin apăsarea lungă a butonului Back se accesează funcția Dual Window care permite plasarea pe ecran a două aplicații în același timp.

Concluzie

Este greu să găsești puncte slabe pentru LG G3 pentru că smartphone-ul a cunoscut îmbunătățiri la toate capitolele. Este aspectuos, cu o construcție care imită aproape la perfecție metalul, are cel mai bun ecran disponibil pe un smartphone la ora actuală, este performant și are o cameră care captează imagini aproape de realitate. Mai mult, față de modelul de anul trecut acum are o baterie care poate fi înlocuită și există posibilitatea de a atașa un card microSD pentru un spațiu de stocare mai mare. În plus, funcțiile integrate ajută utilizatorul în operarea zilnică. LG G3 va fi disponibil în România începând cu luna iulie la un preț de 2.699 lei.

Plusuri

  • Display Quad HD de 5.5 inchi
  • Procesor Snapdragon 801 la 2.5 GHz
  • Interfață simplificată
  • Cameră foto, Laser Auto Focus
  • Baterie detașabilă

Minusuri

  • Autonomie redusă
  • Câteva funcții nefolositoare

Etichete: , , , , ,