Asus VivoPC review: Înlocuitor pentru desktop

Scris de | 19 iulie, 2014
Asus VivoPC review: Înlocuitor pentru desktop

Un PC de dimensiuni reduse integrează toate componentele necesare pentru operarea obișnuită de zi cu zi. Sunetul este asigurat de tehnologia proprietară Asus SonicMaster, transferul se realizează chiar cu ajutorul conectivității wireless AC, iar upgrade-urile de spațiu de stocare și RAM se realizează ușor.

Tehnologia s-a schimbat mult în ultimii ani și chiar dacă unii vorbesc pe la colțuri de moartea PC-urilor, eu nu cred că suntem pregătiți să mutăm “cutiile” performante în laptopuri și tablete. Sau dacă reușim să o facem, atunci prețul plătit pentru acest lucru ne va costa destul de mult cât să ne răzgândim. În fapt, atuu-urile desktop-urilor în fața laptopurile este prețul scăzut și posibilitatea de a face upgrade-uri al componentelor fără bătăi prea mari de cap. Iar despre înlocuirea lor cu tabletele nici nu poate fi vorba de așa ceva încă.

Asus VivoPC - monitor

Tehnologia mai avansată înseamnă mai multe dispozitive, spațiu mai mult de ocupat și cabluri mai multe de manevrat. Am prieteni care și-au spart pereții apartamentelor în care locuiesc pentru a ascunde cablurile inestetice sau care și-au construit birouri speciale pentru a le încastra în interior. Până ce vom avea curent în mod wireless și vom putea conecta monitoarele fără cablu mai e de așteptat. În acest context, Asus a lansat o gamă nouă de produse, bazate pe soluția Intel NUC, și care mută componentele unui desktop sau ale unui laptop într-un miniPC de x pe x centimetri care stă pe birou sau se montează cu ajutorul unui sistem de prindere VESA direct în spatele monitorului.

Design

VivoPC are un design frumos stilizat, în stilul gamei Zenbook, cu cercuri concentrice, dar pentru a reduce costurile de producție s-a optat pentru o construcție din plastic. Avem de-a face cu o cutie chic pătrată și de compactă, care are dimensiuni exacte de 190 x 190 x 56.2 mm și o greutate de 1.2 kilograme.

_DSC6907

Designul modelului VivoPC de la Asus nu iese în evidență prin foarte multe elemente, dar construcția dispozitivului este mai reușită decât modele asemănătoare ale concurenței. În partea din față, la bază, se află un grilaj care îi oferă un aer plăcut, iar în partea superioară se află o fantă care se luminează atunci când dispozitivul este pornit. Dispozitivul nu alunecă de pe birou, în acest sens fiind de mare ajutor piciorușele mici, cauciucate, care se află în partea de jos.

Nu avem parte de alte elemente decât în spate, iar acolo întâlnim cam toată zona de conectivitate pe care o doream. Alături de butonul Power și de grilajul pentru ventilație, Asus a plasat un card reader, slot Kensington, 4 porturi USB 2.0, port HDMI, port VGA, port Ethernet, 2 porturi USB 3.0 și diverse jack-uri audio. Surpriza este acel slot Kensington, care este un sistem anti-furt și la care se atașează un cablu de blocare printr-o cheiță sau o combinație numerică și care este de ajutor pentru dispozitivele amplasate în spațiile publice.

Asus-Vivo-PC-spate

În pachetul de bază, mini PC-ul are și un sistem de prindere VESA cu care putem amplasa dispozitivul pe monitor sau pe perete. Eu l-am amplasat pe durata testării în spatele monitorului, am făcut mai mult loc pe perete și am scăpat și de cablurile de conectare a laptopului la monitor.

Specificații

Asus VivoPC este echipat în varianta standard cu un procesor Intel Core i5-3337U din generația a treia tactat la o frecvență de 1.8 GHz. Memoria RAM este de 8 GB, placa video este integrată, Intel HD Graphics 4000, iar stocarea se realizează pe un HDD de 500 de GB la 5.400 de rotații pe minut. Se poate opta și pentru versiune cu stocare pe SSD de la 64 și până la 256 de GB.

Este un sistem multimedia, gândit pentru activitățile de zi cu zi, între care browsingul, office și vizionare de conținut video. Gaming-ul se poate realiza doar în parametrii joși și medii, scorurile din testele de benchmark relevând pe deplin acest lucru: obține un scor de 2798 de puncte în PC Mark8, iar în 3Dmark 11 ajunge la 646 de puncte.

_DSC6912

Dispune de standardul de conectivitate Wi-Fi AC, cea mai nouă itinerație de viteză wireless și care este dezvoltată pentru a optimiza streamingul de conținut video și obținerea unei viteze de download mai mari. Pentru funcționare este nevoie să ruleze împreună cu un router care știe AC, dar atât Asus cât și alți producători au anunțat routere compatibile în ultimul an.

_DSC6914

Asus VivoPC vine la pachet cu un sistem de operare Windows 8.1, precum și software preinstalat: Norton Trial, Adobe Acrobat Reader, Asus WebSorage, Intel Smart Connect, Office 2013 Trial, Windows Live, dar și împreună cu utilitarele Ai Suite 3, Asus Wi-Fi Go, EZ Updat și APRP (Asus Product Registration Product). Dintre toate acestea, Wi-Fi GO iese în prim plan prin posibilitatea de a controla calculatorul direct de pe smartphone sau tabletă.

Concluzie

Asus VivoPC este un dispozitiv ideal pentru cei care sunt în căutarea unui calculator de dimensiuni reduse pentru a-l amplasa pe birou sau pentru a îl ascunde în spatele unui monitor. Vine echipat cu Windows 8 direct din cutie și avem în esență un dispozitiv pe care să rulăm imediat conținutul nostru multimedia sau office. În varianta testată de noi prețul pornește de la 1.700 lei, dar este disponibil în oferta magazinelor online și în diverse configurații, cu preț de pornire de la 1.000 de lei.

Etichete: , , ,