ASUS ROG G551: review cu cel mai ultraportabil laptop de gaming

Scris de | 5 ianuarie, 2015
ASUS ROG G551: review cu cel mai ultraportabil laptop de gaming

Dacă ești genul de utilizator care preferă să transporte laptop-ul de gaming pentru lan party-urile cu prietenii, iar bugetul nu îți permite să cheltui prea mult pe cel mai puternic sistem de pe piață, noi îți facem cunoștință cu modelul G551 din seria Republic of Gamers de la Asus.

 

În octombrie, Asus lansa în România două noi modele din familia Republic of Gamers, ROG G551 și ROG G771, laptop-uri de gaming care au fost expuse în cadrul grandiosului eveniment Dreamhack, la București. Ambele sunt dotate cu cele mai noi procesoare Intel Core i7 și plăci grafice dedicate NVIDIA Geforce GTX, care oferă performanțe extraordinare în cele mai noi jocuri cu setările ajustate la nivel maxim. Astăzi testăm modelul mai accesibil, G551, iar în viitorul apropiat vom diseca și modelul G771.

De-a lungul ultimilor ani, pe masa de testare ne-au ajuns mai multe laptop-uri de gaming semnate Asus, fiecare model reprezentând la momentul respectiv un punct de referință în domeniul împătimiților de jocuri care vor să beneficieze nu doar de un PC puternic, ci și de unul portabil. Nu vorbim de portabilitate stricto sensu, pentru că laptop-urile de gaming nu sunt chiar dintre cele mai ușoare, ajungând să cântărească până la 3 kilograme.

Negru și roșu

Asemenea altor modele din familia ROG, G551 are o estetică formată din accente întunecate, cu negrul în prim plan atât la capacul din spate, dar și la interior, și cu o culoare aprinsă – pe roșu – care asigură un contrast interesant. Capacul din spate este realizat din aluminiu șlefuit, iar tastatura este iluminată din spate de o lumină roșiatică și dispune de o accentuare specială în jurul tastelor WASD, cunoscute drept cele mai folosite taste în jocuri.

Asus rog G551

Marginile din interior sunt colorate tot în roșu, iar logo-ul ROG din capac este iluminat suficient cât să poată fi văzut, dar nu atât de strident pentru a lua ochii într-o cameră cu luminozitate scăzută.

Ecranul are în spate un panou IPS mat cu o diagonală de 15,6 inchi, rezoluție 1920 x 1080 pixeli și unghiuri de vizualizare de până la 178 de grade. Este extrem de luminos și va reflecta în jocuri culori intense, puternic contrastate și tari. Atunci când nu ești mulțumit de culorile afișate vei putea apela la aplicația disponibilă încă din pachet, denumită Asus Splendid, care permite ajustarea culorilor sau utilizarea unor moduri prestabilite. Lateralele laptop-ului sunt extrem de utile pentru un împătimit al jocurilor, aici găsim câte un port Ethernet Gigabit, HDMI și miniDisplay, trei porturi USB 3.0, un cititor de carduri și o unitate optică.

G551-2

 

Asus ROG G551 are o greutate de aproape 2,7 kilograme și o grosime de 31,5 mm. În interior se arată o suprafață mare pentru tastatură, cu butoane mare și sunt disponibile și tastele numerice în dreapta în caz că vor fi jocuri care le necesită, iar trackpad-ul este de dimensiuni mari și cu un timp bun de răspuns, dar majoritatea gamerilor vor opta cu siguranță pentru un maus adițional. Touchpad-ul dispune de gesturile caracteristice aproape tuturor noilor modele de laptop-uri, care să ajute la derularea rapidă a paginilor web, la zoom in-out etc.

Caracteristici tehnice

Modelul testat de noi a venit echipat cu procesor Intel Haswell Core i7-4710HQ, placă video integrată Intel HD 4600 și una dedicată NVIDIA Geforce GTX 860M cu 4 GB DDR3, 16 GB memorie RAM, spațiu de stocare intern de 256 GB pe SSD. Se poate observa așadar că unitatea primită pentru teste dispune de specificații de top, iar în acest condiții am reușit să rulăm jocuri precum Far Cry 4, Assasin’s Creed Unity sau Pro Evolution Soccer 2014, unele cu setările pe high și altele pe medium, dar experiența generală a fost extrem de fluidă.

ROG G551

 

Pe durata testării nu am observat nici un fel de încetiniri, animațiile au fost fluente, iar temperatura din zona rest palm-ului a rămas tot timpul la un nivel optim, ventilatorul eliminând în mod eficient căldura prin fanta poziționată pe laterala din stânga. Singurul compromis care i se poate imputa laptop-ului de gaming este autonomia, care nu este impresionantă. Cu luminozitatea ecranului setată undeva la 50% și iluminarea tastaturii oprite, în testul nostru clasic care include rularea unui clip video Full HD în buclă, laptop-ul a rezistat aproape 4 ore. În gaming cu performanțe ridicate poți ajunge undeva la o oră și jumătate de funcționare.

Sunetul este asigurat de tehnologia Sonic Master Premium, proprietară Asus, și cu sunetul din jocuri ridicat la un nivel aproape de maxim reușește să umple o cameră cu sunete clare și fidele. Cu AudioWizard poți comuta între cinci niveluri presetate pentru diferitele genuri de activități.

Concluzie și preț

Asus ROG G551 este unul dintre cele mai accesibile laptop-uri de gaming, iar performanțele oferite în cele mai noi jocuri de pe piață sunt foarte bune, iar cei care doresc un model de gaming care să fie și portabil ar trebui să ia în considerare cumpărarea lui. Laptop-urile Republic Of Gamers din seria G551 au prețuri cuprinse între 3.800 și 5.500 de lei.

Etichete: , , ,