Sfaturi cumpărare tabletă: ce model mi se potrivește?

Un model manevrabil pentru situaţiile în care eşti pe drum sau un înlocuitor de notebook atunci când te afli într-o călătorie de afaceri?

Scris de | 27 martie, 2015
Sfaturi cumpărare tabletă: ce model mi se potrivește?

Un model manevrabil pentru situaţiile în care eşti pe drum sau un înlocuitor de notebook atunci când te afli într-o călătorie de afaceri?

Samsung Galaxy Tab S

Tabletele sunt mai îndrăgite ca niciodată și au fost rapid adoptate de utilizatori. Astfel, în timp ce vânzările PC-urilor şi notebook-urilor scad, cele pentru device-urile mici şi plate cresc, chiar dacă într-un ritm ceva mai scăzut față de anii de pionierat. Prin urmare nu este de mirare faptul că producătorii se grăbesc să lanseaze în permanenţă modele noi.

Tabletele se ieftinesc

Pe de o parte, acest lucru duce la ieftinirea tabletelor, în unele cazuri chiar abruptă. Pe de altă parte, datorită multitudinii de modele se pierde privirea de ansamblu asupra pieţei. Totuşi, potenţialii cumpărători sunt consiliaţi bine, în cazul în care ştiu exact la ce vor folosi tableta. Fie că doreşti să utilizezi tableta în drum spre lucru ori doreşti să navighezi pe internet de pe canapeaua din sufragerie, tabletele sunt grupate pe categorii.

Mobilitate cu modele mini

Nimeni nu doreşte să transporte în metrou o tabletă grea. Pentru astfel de situaţii trebuie luate în considerare modelele uşoare. O caracteristică a acestor tablete sunt ecranele de 7 – 8 inchi. Indicarea mărimii tabletei se face în funcţie de diagonala display-ului. În general, este folosită unitatea de măsură americană pentru lungime – inchi (1 inchi înseamnă 2,54 centimetri). Cei care doresc o tabletă extrem de mobilă, nu ar trebui să ia în considerare doar diagonala display-ului, ci ar trebui să arunce o privire şi la rezoluţie, deci la numărul de pixeli şi densitatea acestora.

Display mic, preţ redus

Cu cât este mai mare rezoluţia, cu atât este mai clar ecranul. În general, tabletele de dimensiuni mici au o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli. În această categorie intră modele precum Acer Iconia One 7, Asus Memo Pad HD 7, Lenovo Yoga 8 sau Samsung Galaxy Tab 4 7.0. Pentru o rezoluţie mai mare, precum cea a modelului Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, utilizatorii trebuie să bage mâna mai adânc în buzunar. Motivul este că, la modelele compacte, doritorii fac economii în ceea ce priveşte display-ul.  Din cauza clarităţii mai reduse, plăcerea de a naviga pe internet este limitată.

Cu diagonale ale ecranului de 17,78 până la 22,6 centimetri (7 până la 8,9 inchi), modelele care intră în buzunarul de la vestă sunt potrivite pentru utilizatorii care sunt în permanentă mişcare. Tabletele mini bune sunt disponibile la preţuri începând de la 100-250 euro. Dar trebuie avută mare grijă când se achiziţionează modele mai ieftine, în general dotările au de suferit.

Galaxy Tab S design

Conectivitate bună în permanenţă

Cei care doresc să-şi verifice email-urile, să citească mesajele de la prieteni sau ştiri, trebuie să acorde o importanţă deosebită posibilităţilor de conectare. Se recomandă un modul 3G ori 4G, sau alternativ se poate folosi funcţia de tethering a smartphone-ului. Tabletele cu LTE pentru navigarea rapidă pe internet sunt recent intrate pe piață, prin urmare mai scumpe decât variantele cu 3G.

Cu spațiu de stocare mare

Concomitent cu memoria internă creşte şi preţul. Un spațiu mare de stocare este important pentru utilizatorii care se joacă sau cinefili. Filmele HD ocupă o memorie foarte mare: memoria de 8 GB uzuală pentru dispozitivele entry level, nu este suficientă pentru fanii de seriale şi filme. Deci utilizatorii trebuie să aleagă din start o tabletă cu memorie mai mare sau o tabletă dotată cu slot pentru carduri microSD. Cardurile de memorie de 8 GB sunt disponibile la preţuri de la 5 euro, cele de 16 GB de la 10 euro. Tabletele cu memorie mai mare sunt mai scumpe.

Interesante sunt posibilităţile suplimentare de stocare şi pentru pasionaţii de fotografie, care fie doresc să captureze fotografii cu tableta sau doresc să arate fotografiile pe tabletă.

Cei dedicați, care doresc să fotografieze cu tableta, vor fi rapid dezamăgiţi. Majoritatea tabletelor sunt dotate cu camere slabe, rezoluţii mai mari de 5 megapixeli abia că se găsesc. În majoritatea cazurilor, bliţul lipseşte. Multe tablete nu deţin cameră frontală, ceea ce înseamnă că nu se pot utiliza pentru apeluri video. Dar cei care nu doresc să imortalizeze momente cu tableta, ci doresc să arate fotografiile capturate pe tabletă, trebuie să aleagă un model cu ecran mare şi rezoluţie ridicată.

Transfer simplu de date

În funcţie de locul în care se doreşte să se prezinte fotografiile sau clipurile video, devine interesantă întrebarea legată de posibilităţile de conectare a tabletelor. Transferul via Bluetooth sau Wi-Fi, oferă posibilitatea utilizării comune a imaginilor clipurilor video sau a colecţiei de muzică. Dar conexiunile prin cablu, reprezintă o alternativă bună, atunci când te afli în vizită la prieteni sau într-o cameră de hotel care nu este dotată cu dispozitive compatibile. Astfel, mufele HDMI sau micro HDMI reprezintă o alternativă foarte interesantă pentru o tabletă.

Pentru a face posibilă nu doar comunicarea cu televizoarele şi staţiile audio actuale, ci şi rularea fără probleme a jocurilor şi aplicaţiilor, premisa o reprezintă un sistem de operare actual. Cei care nu doresc să investească într-un dispozitiv high end care rulează cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android, pot alege versiuni anterioare (începând cu 4.1 Jelly Bean). Important de ştiut: update-urile automate se realizează doar la tabletele de top ale marilor producători şi la dispozitivele din seria Nexus comercializate direct de Google.

Galaxy Tab S

Mai stabil şi divers

Nu s-a îmbunătăţit doar stabilitatea, ci şi funcţiile şi securitatea. Nu e de mirare, că producătorii mizează pe funcţii suplimentare optimizate. Astfel, începând cu Android 4.4, este posibilă setarea de zone personalizate pentru diferiţi utilizatori, cu fundaluri şi aplicaţii diverse. Acest lucru este practic, atunci când tableta este utilizată de mai mulţi membri ai familiei.

Şi în cazul în care dotările scumpe, precum sistemele de operare actuale, memoria mare sau ecranele şi rezoluţia mare nu mai joacă niciun rol, pentru că în rutina zilnică sunt necesare alte funcţii, sunt aduse în prim plan caracteristicile de performanţă. Niciun utilizator care pleacă într-o călătorie de afaceri nu doreşte să ţină o prezentare în faţa clientului şi tableta să se blocheze.

Astfel, în special la ecranele cu rezoluţie mare şi aplicaţii complexe, performanţa procesorului joacă un rol important. Chiar şi la dispozitivele entry level, procesoarele cu patru nuclee reprezintă mai degrabă o regulă decât o excepţie. Utilizatorii care, doresc să ruleze mai multe aplicaţii în paralel şi doresc să beneficieze de performanţă, vor alege un dispozitiv premium cu procesor cu 8 nuclee. Aceste procesoare sunt integrate, de exemplu, în Samsung Galaxy Tab din seria S (8,4 sau 10,1 inchi).

Autonomie mare, greutate mare

Un aspect problematic la tabletele cu rezoluţii mari îl reprezintă autonomia. Noile procesoare cu mai multe nuclee promit să lucreze mai eficient, cu consum mai mic de energie. Dar tabletele cu display-uri mari îşi cer tributul. Asus și Lenovo vin însă cu soluții interesante. Asus de exemplu alimentează cu energie tableta direct din tastatura detaşabilă. În schimb, Lenovo, integrează la seria Yoga, în cilindrul din lateral, acumulatori suplimentari, creând astfel un suport practic. Sursele de curent suplimentare conduc la o greutate mai mare.

Sasmung Galaxy TabS

CRITERII PENTRU TABLETA POTRIVITĂ

1. Dimensiune display

Dimensiunea ecranului determină clasa dispozitivului şi influenţează mobilitatea şi modul de utilizare al tabletei. Dispozitivele mici şi manevrabile (de 7 sau 8 inchi) sunt practice pentru călătorii, în timp ce modelele mai mari sunt potrivite pentru cei care petrec mult timp pe canapeaua din sufragerie ori la birou. Rezoluţia display-ului joacă şi ea un rol important.

2. Preţ

Preţul este în relaţie directă cu dimensiunea şi rezoluţia display-ului, precum şi cu dotările tabletei. În timp ce tabletele mini au preţuri începând de la 85 euro, există dispozitive high end cu ecrane mari cu rezoluţie mare şi procesoare puternice la un preţ ce pornește de la 500-700 euro.

3. Conectivitate

Modul în care tableta se poate conecta la internet depinde de domeniul de utilizare. Utilizatorii care vor naviga pe internet din sufrageria de acasă, pot renunţa la modelele scumpe 3G sau 4G. Bluetooth şi Wi-Fi sunt obligatorii şi reprezintă dotări standard la majoritatea tabletelor.

4. Memorie internă (extensibilă)

Utilizatorii care doresc să vizioneze filme când sunt pe drum sau doresc să joace jocuri complexe, ar trebui să acorde atenţie spațiului intern de stocare. În niciun caz nu ar trebui să opteze pentru o memorie mai mică de 8 GB. În cazul în care dispozitivul este dotat cu slot pentru carduri microSD, memoria se poate extinde ieftin.

5. Procesor

Utilizatorii care joacă jocuri sau folosesc intensiv tableta şi doresc să ruleze în paralel mai multe aplicaţii (multitasking) au nevoie de un procesor performant. În prezent, tablele deţin patru nuclee la frecvenţe de minim 1,7 GHz.  Mai multe nuclee şi frecvenţe mai mari ar avea efecte asupra autonomiei.

6. Mufe

În majoritatea cazurilor, fotografiile, filmele sau prezentările Power Point se pot transfera wireless de un dispozitiv pe altul. Mufele micro USB, micro HDMI şi microSD sunt practice, deoarece prin intermediul acestora se asigură un transfer rapid de conţinut.

7. Camera

Dacă pasionaţii de fotografie doresc să fotografieze cu tableta, rezoluţia camerei devine un aspect important. Dar la dispozitivele entry level, camera lipseşte. Nu se fac economii doar în ceea ce priveşte rezoluţia şi bliţul, ci şi în ceea ce priveşte camera frontală, care este foarte importantă pentru apelurile video.

8. Autonomie

Punctul forte al tabletelor ar trebui să fie mobilitatea, deci ar trebui să aibă o autonomie mare. Utilizarea acumulatoarelor puternice (9500 mAh, la Samsung Galaxy Note Pro 12.2) influenţează greutatea tabletei.

9. Sistem de operare

Dispozitivele care rulează cele mai noi versiuni ale sistemului de operare oferă mai multe funcţii şi siguranţă mai mare, ceea ce influenţează şi preţul. Tabletele din clasa mijlocie rulează versiuni mai vechi ale sistemului de operare Android (4.2), în timp ce dispozitivele premium mizează pe KitKat (4.4). O noutate, care se întâlneşte pentru moment doar la Google Nexus 9: Android Lollipop 5.

10. Accesorii

Chiar dacă avantajul tabletelor este că sunt uşoare şi ultra-portabile, şi se descurcă fără accesorii, câteodată, husele, stylus-urile sau o tastatură, pot fi foarte utile. Bineînţeles că oferta de accesorii pentru tabletele cele mai populare este și cea mai mare.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,