ASUS Zenbook UX305 review: atracție fatală

Ultimul ultrabook semnat ASUS, ajuns în redacția connect, se remarcă prin design atrăgător, portabilitate și hardware performant. Pentru a cuceri utilizatorii, UX305 folosește cel mai nou procesor din familia Intel Core M.

Scris de | 11 mai, 2015
ASUS Zenbook UX305 review: atracție fatală

Dacă ar avea un sistem cu tou­chscreen și o deschidere mai amplă, în genul produselor Yoga de la Lenovo, ASUS Zenbook UX305 ar putea trece fără proble­me și la categoria tablete, asta și datorită unei greutăți de numai 1,17 kilograme. Ultrabook-ul are și o construcție extrem de compactă, cu o grosime de doar 12,3 mm.

Asus-Zenbook-UX305-8

În ce privește designul, UX305 păstrează mare parte din elementele care au consacrat gama Zenbook, cu o carcasă completă din aluminiu șlefuit și o textură circulară în jurul logo-ului de pe capac; liniile sunt acum mai pla­te. Capacul are acum o suprafață ușor mată, iar în funcție de lumina care fi reflectată pe el, se observă o cominație dintre albastru și mov, ceva de ASUS numește Obsidian Stone. Mai este disponibil și în va­rianta pe alb, denumită de ASUS, Ceramic Alloy, dar care nu am văzut să își fi făcut locul în oferta magazinelor din țară până la ora publicării acestui material. Din cauza suprafeței matei, ultrabook-ul va aduna amprente destul de multe în zona capacului și a rest palm-ului, dar nu a fost un lucru care să ne deranjeze în operarea de zi cu zi; te va afecta doar vizual din când în când.

Asus-Zenbook-UX305-4

Ecranul are o diagonală de 13,3 inchi și este disponibil în variantă cu rezoluție 3200 x 1800 pixeli sau cu o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 pixeli. La noi a ajuns vari­anta cu rezoluție ma­ximă, iar culorile sunt vibrante și cu un nivel de luminozitate foarte bine reglat. Adăugați la asta un ecran mat, care nu va reflecta imaginea la o lumină mai puter­nică. Putem spune că vorbim de display-ul ideal, pe care conținutul video la cea mai înaltă rezoluție va fi o plăcere de urmărit. Culorile pot fi ajustate și cu ajutorul unei aplicații, Splendid Utility, care vine cu trei preset-uri: Normal, Theatre și Vivid, sau care te va lăsa să ajus­tezi culorile așa cum dorești.

Asus-Zenbook-UX305-7

Deși are dimensiuni reduse, UX305 dispune de un touchpad destul de generos, iar ASUS a perfecționat acest element. I-am putea reproșa doar faptul că une­ori la apăsare este mai lent, dar în rest avem parte de o suprafață pe care degetul alunecă bine și cu un control al gesturilor bun. În ce privește tastatura, se utilizează același format de taste bine deli­mitate și cu o cursă potrivită a tastelor, care este bine optimizată pentru sesiunile lungi de scriere.

Consum redus de energie

ASUS Zenbook UX305 vine echipat cu soluția Intel Core M, o motorizare pe care Intel o laudă că va permite producătorilor să lanseze dispozitive ultra-portabi­le, subțiri, fără ventilație și cu un consum redus de energie. UX305 reușește să atingă toate aceste puncte, dar rămâne să vedem cum se descurcă în testele noastre de performanță și ce autonomie reușește să atingă în mai multe scenarii.

Asus-Zenbook-UX305-2

Așadar, avem parte de un proce­sor dual core Intel Core M 5Y10 care urcă până la o frecvență de 800 MHz și în Turbo Boost până la 2 GHz, o memorie RAM de 8 GB și o placă video integrată In­tel HD Graphics 5000. Categoric nu avem în față o mașinărie de gaming, însă oricum acest model de ultrabook-ul are un cu totul alt target. Am fost capabili să ve­dem filme la rezoluție 1080p fără să avem parte de încetiniri, am navigat prin meniurile Windows 8.1 fără lag, am deschis Chrome în mai multe TAB-uri fără probleme și am editat o serie de fotografii pentru Mobile Web Congress în Adobe Lightroom.

Asus-Zenbook-UX305-6

Au apărut problemele atunci când memoria a fost încărcată cu zeci de ferestre deschise în Chro­me, o practică de care eu personal nu mă pot lăsa. Apoi, odată ajuns la sub 10% baterie și editând foto­grafii în Lightroom, am observat o încetinire masivă și tind să cred că din acel moment UX305 scade frecvența procesorului mult pen­tru a conserva cât mai multă ba­terie. Privit prin prisma rezul­tatelor de benchmark, am obținut scorul de P568 în 3DMark 11 și 2.013 puncte în PCMark 8.Asus-Zenbook-UX305-3

În ce privește autonomia, UX305 vine cu o baterie de 45Wh, iar noi am reușit să atingem până la 5 ore și 28 de minute de funcționare, dar fără a coborî luminozitatea ecra­nului și fără să activăm vreun mod de conservare a bateriei. Într-un scenariu mai ușor, doar cu brow­sing și filme (fără wi-fi activ) veți reuși să creșteți bateria cu până la 1-2 ore lejer.

Asus-Zenbook-UX305-5

Experiența multimedia este completată de un sistem de difu­zoare stereo ce poartă semnătura Bang & Olufsen care oferă un su­net curat și un bass potrivit, dar fără amplitudine prea mare. Este suficientă pentru un portabil, iar acasă îl vei putea conecta la un sistem audio mai performant cu ajutorul conexiunii Bluetooth.

Conectică eficientă

Comparativ cu alte modele din această categorie am ajuns la concluzia că ASUS nu a lăsat pe dinafară vreo opțiune de conec­tare importantă în timp ce alți producători lansează produse cu posibilități din ce în ce mai redu­se și ne gândim aici cu siguranță la Apple, care a anunțat un laptop cu un singur port USB-C pentru toate operațiunile de transfer, încărcare și pentru care utilizatorii vor fi nevoiți să suplimenteze bugetul pentru adaptoare.

Asus-Zenbook-UX305-9

 

Revenind la UX305, pe stânga se vor vedea cititorul de carduri SD și 2 porturi de tip USB 3.0, iar pe dreapta se află jack-ul pentru căști, un port USB 3.0, miniHDMI și mufa pentru alimentare. În cutie este inclus și un adaptor Ethernet pentru conexiunile la internet prin cablu, dacă este necesar și acest lu­cru. Privind dincolo de opțiunile de conectivitate, ultrabook-ul in­tegrează un modul Wi-Fi 802.11 ac/a/g/n și are o cameră cu filmare HD 720p.

Atractiv și la preț

ASUS Zenbook UX305 este unul dintre cele mai accesibile ul­trabook-uri de pe piață, cu prețuri care pleacă de la 3.500 de lei și ajung până la 4399 lei, în funcție de configurație. Dacă alegeți să plătiți acest preț veți primi un ultrabook atrăgător, porta­bil, cu o autonomie de cel puțin 5 ore și care va fi dispus să supor­te operațiunile de birou.

Etichete: , , , , ,