Asus Zenfone 2 review: smartphone cu 4 GB de memorie RAM la preț bun

Anunțat la CES 2015, Asus Zenfone 2 este primul smartphone din lume cu memorie RAM de 4 GB și procesor pe 64 de biți. Mai are și alte specificații interesante, dar prețul imbatabil este cel care îl face și mai spectaculos.

Scris de | 16 iunie, 2015
Asus Zenfone 2 review: smartphone cu 4 GB de memorie RAM la preț bun

Asus este unul dintre cei mai mari producători de lapto­puri, de tablete și de compo­nente hardware din lume, dar asta nu a oprit compania să se îndrep­te și spre alte nișe ori de câte ori a simțit că este cazul. Modele de tip 2 în 1 precum Padfone 1 și 2 au dominat topul connect o bună bucată de vreme, iar pe la sfârșitul lui 2013 scriam în paginile revistei despre primul phablet Asus, Fone­pad Note 6. Au urmat o serie de smartphone-uri sub brand Zenfo­ne care nu au ajuns pe plan local, iar începând cu acest an avem cel puțin două modele de la taiwanezi care atrag prin raportul specificații și preț și pe care le vom vedea im­portate oficial și în România, Zen­fone 2 și Zenfone Zoom.

Asus-Zenfone-2-4GB-17

Dacă despre cel din urmă nu sunt informații oficiale privind comercializarea, Zenfone 2 a schimbat predicțiile companiei în ce privește numărul de smartpho­ne-uri pe care Asus estimează că le va vinde în acest an. La începutul anului se aștepta ca Asus să livreze 17 milioane de unități, în martie Asus a crescut așteptările la 25 de milioane de unități, urmând ca în aprilie CEO-ul Asus să declare că 30 de milioane de unități este ținta de unități vândute până la sfârșitul acestui an.

Atenție la varianta dorită

Asus Zenfone 2 este disponi­bil în cinci variante și ca să nu le încurcați ar trebui să vă uitați după numele de cod care însoțește denu­mirea telefonului: ZE551, ZE550 și ZE500. ZE551 este cel mai per­formant, iar sub acest nume veți întâlni smartphone-uri cu 2 sau 4 GB memorie RAM, cu procesor Intel la 2,3 GHz sau la 1,8 GHz. Specificațiile fiecărei versiuni Zen­fone 2 le găsiți în tabelul de mai jos ca să nu le încurcați.

Nume

Display

RAM

Procesor

Stocare

Zenfone 2 ZE551

5.5 inchi

4 GB

Intel Atom Z3580, 2.3 GHz

64 GB

Zenfone 2 ZE551

5.5 inchi

4 GB

Intel Atom Z3580, 2.3 GHz

32 GB

Zenfone 2 ZE551

5.5 inchi

2 GB

Intel Atom Z3560, 1.8 GHz

32 GB

Zenfone 2 ZE550

5.5 inchi

2 GB

Intel Atom Z3560, 1.8 GHz

16 GB

Zenfone 2 ZE500

5 inchi

2 GB

Intel Atom Z3560, 1.8 GHz

16 GB

Design

În funcție de varianta pentru care optați, Zenfone 2 dispune de un capac de plastic cu textură mată sau cu o textură ușor metalică, dar capacul este detașabil și puteți opta oricând pentru o altă variantă, re­marcându-se modelele cu textură de diamant sau cele în două culori, pe numele lor Illusion și Transfusi­on. În plus, Asus pune la dispoziție huse și accesorii într-o varietate de culori și texturi, iar împreună cu Zenfone 2 noi am avut și un husă flip cover circle și un power bank cu semnătura Asus de 10.500 mAh.

Asus-Zenfone-2-4GB-31

Noi ne-am bucurat să testăm va­rianta de top a lui Zenfone 2, pe culoarea roșie, smartphone-ul mai fiind disponibil și pe alb, negru, auriu și gri. În cadrul Mobile Web Congress, în martie, am avut oca­zia să văd toată gama de culori și se remarcă în ce privește aspectul variantele pe gri, auriu și roșu. Cele clasice pe negru și alb au ajuns cam banale în zilele noastre.

Asus-Zenfone-2-4GB-20

Zenfone 2 poate fi recunoscut ușor de către fanii Asus. Elemente de design pe care le-am mai întâl­nit la laptopuri sau tablete se regă­sesc și la aspectul lui Zenfone 2, iar smartphone-ul este aproape simi­lar cu modelele Zenfone anunțate în trecut. Frontal se remarcă printr-un display cu diagonală mare, 5,5 inchi, sub care se află trei butoane pentru controlul meniului și o textură ușor circulară, iar în partea de sus se găsește logo-ul compani­ei, grila pentru difuzor și camera frontală.

Asus-Zenfone-2-4GB-3

 

Spatele lucește ușor în lumină datorită unui strat metalic aplicat peste policarbonat. Aici se obser­vă blițul, camera, butoanele pen­tru volum, elementele de branding Asus, Intel și numele telefonului, iar în zona inferioară o incintă acustică cu perforații fine.

Odată cu plasarea butoanelor pentru vo­lum în partea din spate cele două laterale stânga-dreapta au rămas fără elemente, în timp ce în par­tea superioară este plasat butonul Power și jack-ul pentru căști, iar în zona de jos este poziționat portul USB pentru încărcare și transfer.

Asus-Zenfone-2-4GB-7

Terminalul Asus are în cel mai gros punct (în centrul carcasei) 10,9 mm, iar datorită formei ușor curbate a capacului în cel mai subțire punct atinge 3,9 mm (pe margini). Cântărește 170 de grame și datorită curbei de pe spate și a texturii, telefonul nu dă semne că ar putea aluneca din mână.

Asus-Zenfone-2-4GB-16

Asus Zenfone 2 ZE551 vine cu un ecran de 5,5 inchi cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli. Ecra­nul asigură un afișaj cu culorii vii, densitate a pixelilor de peste 400 ppi, unghiuri de vizualizare largi și luminozitate bună chiar și în lumina puternică.

4 GB memorie RAM

Cel mai puternic smartphone Asus vine echipat cu un procesor Intel Atom Z3580 la 2,3 GHz, ală­turi de 4 GB memorie RAM, GPU PowerVR G6340 și capacitate de stocare de 32 sau 64 de GB cu po­sibilitatea de a fi extins cu ajutorul unui microSD. Android este un sistem de operare care mânâncă resurse, iar de la primele smartpho­ne-uri cu 3 GB de memorie RAM care mi-au ajuns pe mână am ob­servat că memoria de lucru nu doar că îmbunătățește performanța, ci și autonomia.

Asus-Zenfone-2-4GB-22

Primul smartphone din lume cu 4 GB de memorie RAM nu se împotmolește în nicio activitate la care l-am supus, indiferent că este vorba despre jocuri solicitante cu gra­fică 3D detaliată sau activități mul­titasking ori dintre cele uzuale. Cea mai mare proble­mă pe care o întâlneam frecvent la dispozitivele cu procesor Intel era capacitatea de a performa în a deschide mai multe procese si­multan, dar odată cu creșterea me­moriei RAM se pare că s-a depășit acest neajuns.

În ce privește testele de benchmark, Zenfone 2 a atins 43.262 de puncte în Antutu, 22.804 în Quadrant, 19.803 în Ice Storm Unlimited din 3Dmark și 58.6 fps-uri în testul de grafică cu Epic Cidatel.

Asus-Zenfone-2-4GB-5

 

Asus mizează la Zenfone 2 pe o cameră principală de 13 megapixeli și una frontală de 5 megapixeli. Se remarcă modul Super Lowlight, care va capta imagini mai bune în lumina slabă. În operarea de zi cu zi, pe modul Auto, imaginile vor ieși puțin mai arse decât ar trebui și credem că de vină este optimizarea pentru a obține imagini mai bune în întuneric. Cu ceva mai multă răbdare și pricepere se pot obține cadre mai bune în modul Manu­al, care dispune de funcții precum balansul de alb, ISO, expunere etc. Interfața camerei este prietenoasă și oferă acces rapid la toate setările și modurile disponibile.

Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg

Bateria de 3000 mAh nu este detașabilă, chiar dacă capacul se îndepărtează și oferă acces la SIM și card microSD. În testul nostru video, în care rulăm un clip 720p cu ecranul luminat la maxim a re­zistat 7 ore și 37 de minute, iar într-o utilizare mixtă se va depăși o zi întreagă de utilizare.

De asemenea, dispune de tehnologie Fast Char­ging, care încarcă telefonul la 60% în doar 40 de minute. La capitolul conectivitate, Zenfone 2 dispune de WLAN 802.11 a/b/g/n/ac, Blu­etooth 4.0, NFC, Dual SIM Dual Active și vitezele 4G de descărcare urcă până la 150 Mbps.

Concluzie

Asus Zenfone 2 este un smartphone care ocupă un loc fruntaș în toate topurile cu cele mai bune telefoane ale anului. Acest fapt se datorează specificațiilor atent alese, dar mai ales prețului propus de taiwanezi. Smartphone-ul este disponibil pe eMAG la precomandă la prețul de 1.699 lei

Plusuri

Preț foarte bun

Ecran mare și de calitate

4 GB de memorie RAM

Tehnologie de încărcare rapidă

Spațiu extensibil, Conectivitate dual-sim

Cameră bună în condiții de iluminare slabă

Minusuri

Nepotrivit pentru cei cu mâini mici

Camera arde imaginile în lumina puternică

Etichete: , ,