IFA 2015: Intel promite să te scape de fire și demonstrează încărcarea wireless pentru laptop și tehnologia WIGIG

IFA a fost pentru Intel prilejul pentru a anunța cea de-a șasea generație de procesoare, dar compania nu a ratat oportunitatea de a demonstra viitorul tehnologiei, iar deviza “no wires” este un pas pe care atât compania, cât și utlizatorii îl așteaptă cu mare interes.

Scris de | 6 septembrie, 2015
IFA 2015: Intel promite să te scape de fire și demonstrează încărcarea wireless pentru laptop și tehnologia WIGIG

Imaginează-ți următoriul scenariu: ai ajuns la birou și scoți laptopul din geantă, îl pui pe masă, conectezi la el două monitoare, un hard disk extern, , un stick usb și alimentatorul pentru priză. Imaginează-ți acum că ai ajuns la birou, ai scos laptopul pe masă și te-ai apucat de lucru, iar toate perifericele pe care le-ai conectat anterior sunt conectate automat, fără a fi nevoie să introduci nici măcar un fir în laptop. Exact, sună a science fiction, dar Intel are deja tehnologia de partea sa și o folosește sau este foarte aproape pentru a o pune pe masa ta de birou.

Încărcarea wireless – începând cu 2016

Încărcarea wireless va fi un standard pentru toate dispozitivele mobile începând de anul viitor, fie că vorbim despre smartphone-uri, tablete sau laptopuri. Intel ne-a demonstrat la standul de la IFA o tabletă Asus fără nume care se încărca atunci când a fost plasată pe o masa sub care se găsea o stație de încărcare.

DSC00068

Vorbim pentru moment de un prototip care folosește rezonanța magnetică, dar creatorul de procesoare ne promite că începând cu a doua jumătatea a lui 2016 vom putea vedea la lucru primele laptopuri, tablete sau sisteme 2-în-1 care se încarcă atunci când sunt plasate pe masa. Sunt disponibile pentru moment dispozitive care scot 5 wați, suficient pentru a încărca un smartphone, dar va fi nevoie de dispozitive de 20 de wați pentru a putea încărca un laptop.

DSC04060

Cea mai mare problemă a sistemelor actuale de încărcare wireless utilizate în cazul smartphone-urilor (Qi, de exemplu) este că trebuie să plasezi terminalul într-o poziție exactă pentru a funcționa. Odată cu noua tehnologie, care este rezultatul unui parteneriat mai amplu și susținută de o organizație numită A4WP, plasarea pare să fie mai flexibilă și să funcționeze mai bine.

Lista inițială de susținători pentru proiectele pilot conține nume precum Hilton, Marriott, Emirates Airlines, Land Rover sau aeroportul din San Francisco, iar dacă se va alătura și IKEA sau producători de mobilă s-ar ptuea să iasă ceva frumos și de impact.

WGIG – docking station de la Dell sau HP

Intel a demonstrat în trecut că poate lega wireless un monitor la PC cu ajutorul tehnologiei Wireless Display, dar cu ajutorul WiGig ne arată că poți conecta toate perifericele într-un docking station, care se va conecta automat la tableta sau laptopul tău.

DSC02871

Există deja sisteme docking station disponibile de la Dell sau HP, iar Intel Wireless WiGig suportă până la două ecrane cu rezoluție Full HD și oferă conectivitate multi-Gbps pentru fiecare port USBB. Tehnologia necesită un dispozitiv client cu un chipset special Intel care funcționează în banda de 60 de GHz, dar pentru că această banda nu poate trece prin ziduri și materiale mai dure ea completează tehnologia wireless și nu o înlocuiește.

DSC02859

Etichete: , , , ,