Asus Zenfone Selfie review: Cameră frontală de 13 megapixeli

Unul dintre cele mai noi terminale din familia Zenfone are o cameră frontală de 13 megapixeli cu bliț dual, care te va ajuta să capteze cele mai bune selfie-uri, indiferent de condițiile de iluminare. În plus, camera principală este ajutată de o focalizare laser, dispune de 3 GB de memorie RAM și baterie de 3.000 mAh.

Scris de | 12 octombrie, 2015
Asus Zenfone Selfie review: Cameră frontală de 13 megapixeli

Știați că dicționarul Oxford a nominalizat în 2013 cuvântul selfie drept cuvântul anului? Cuvântul a fost introdus și pe dexonline.ro, cea mai utilizată sursă românească digitală pentru definiții, iar termenul de selfie este definit drept un “auto-portret fotografic digital realizat în vederea distribuirii pe rețelele de socializare”. Motivele pentru care selfie-ul a ajuns să domine rețelele sociale nu țin doar de apariția Facebook sau Instagram, principalele rețele pe care se postează imagini selfie, ci și de avansul tehnologic care a permis o captură din ce în ce mai bună pe telefoanele mobile cu camera frontală. Primul telefon din lume cu o cameră frontală a fost Sony Z1010, în 2003, ideea fiind preluată mai apoi de toți producătorii, dar popularizarea termenului a venit odată cu introducerea Facetime de către Apple pe iPhone 4. 

Astăzi, fiecare producător se laudă cu module foto din ce în ce mai avansate pentru fotografiile efectuate cu camera frontală, blitz adăugat în partea din față, efecte de îmbunătățire a imaginilor și funcții care să lumineze ecranul și să mai asigure puțină lumină.

Gama de telefoane Zenfone de la Asus s-a îmbogățit în această vară cu două terminale de nișă, ambele având ca destinație utilizatorii pasionați de fotografie. Zenfone 2 Laser mizează pe o cameră principală de 13 megapixeli cu focalizare rapidă, în timp ce Zenfone 2 Selfie aduce în partea frontală modul foto de 13 megapixeli și blițul și păstrează în partea din spate tot o cameră de 13 MP ajutată de focalizarea cu laser.

Design arcuit

Zenfone Selfie are la bază designul deja-cunoscut al lui Zenfone 2, cu panou frontal de 5.5 inchi, capac ușor arcuit și butoane pentru controlul volumului în partea din spate. Capacul este detașabil, fiind disponibil într-o varietate de culori (disponibile în România sunt doar alb, negru, gri și roșu) și oferă acces la baterie și slotul pentru SIM-uri. 

Asus-Zenfone-Selfie-677

Ecranul de tip IPS are o diagonală de 5.5 inchi, cu rezoluție 1920 x 1080 pixeli, densitate a pixelilor de 403 ppi și protecție Corning Gorilla Glass 4. Imaginile afișate au parte de o gamă largă de culori, iar Asus ne-a obișnuit cu un panou de bună calitate, cu luminozitate mare, culori reale și unghiuri bune de vizionare.

Asus-Zenfone-Selfie-469

Ecranul acoperă aproximativ 70% din întreaga suprafață a terminalului, un procent foarte bun prin comparație smartphone-urile altor producători. Se mai remarcă în zona frontală cele trei butoane capacitive din partea inferioară, în timp ce în bezelul de sus iese în evidență camera frontală de 13 megapixeli, flancată de blițul dual în stânga și de difuzor în dreapta.

Asus-Zenfone-Selfie-157

În partea din spate sunt poziționate camera principală, blițul, senzorul pentru focalizare laser, logo-ul producătorului, butoanele pentru controlul volumului și difuzorul în partea de jos. Laterale stânga-dreapta sunt libere, în timp ce în partea de sus se găsește butonul Power și jackul pentru căști, în timp ce în marginea de jos este poziționat portul pentru transfer/încărcare.

Asus-Zenfone-Selfie-105

Terminalul are o greutate de 170 de grame și o grosime de 10.8 mm, dar datorită formei curbate atinge în cel mai subțire aproximativ 3.9 mm. Datorită texturii ușor striată a capacului din spate are parte de o stabilitate bună în palmă, dar este un dispozitiv de dimensiuni mari și din acest motiv este probabil sa nu fie pe placul tuturor.

Camere de 13 megapixeli

Camera principală folosește un senzor de 13 megapixeli, iar cea frontală utilizează același modul, cu diferența că cea principală folosește un sistem de focalizare rapidă cu laser. Este una dintre cele mai bune camere principale de pe smartphone-urile din clasa de mijloc, dar așa cum am remarcat și la testul practic al lui Zenfone 2 Laser, sunt ceva probleme cu balansul de alb și calibrarea corectă a culorilor, dar odată trecut în modul Manual toate aceste neajunsuri pot fi corectate. Poți declanșa camera foto prin atingerea butoanelor de volum de pe spate, o poziție comodă mai ales la realizarea unui selfie.

Cel mai important atuu al modelului Zenfone Selfie este camera frontală, care utilizează un senzor de 13 megapixeli ajutat de un bliț dual în condițiile slabe de iluminare. Blițul poate funcționa drept lanternă, iar toate funcțiile secundare care erau disponibile pentru camera principală se regăsesc și la utilizarea camerei secundare. 

P_20151001_043036_BF

 

Ca să vedeți calitatea camerei secundare prin comparație cu cea principală,vedeți mai jos o comprație între cele două, prezentată sub forma unui slider peste care trebuie doar să trageți mouse-ul. În stânga camera principală și în dreapta camera frontală. 

[image-comparator title=”Camera principală vs. camera secundară – Test 1″ left=”http://www.connect.ro/wp-content/uploads/2015/10/P_20151001_043712.jpg” right=”http://www.connect.ro/wp-content/uploads/2015/10/P_20151001_043704_BF.jpg” width=”100%” left_alt=”camera principală” right_alt=”camera secundară” classes=”hover”][/image-comparator]

[image-comparator title=”Camera principală vs. camera secundară – Test 2″ left=”http://www.connect.ro/wp-content/uploads/2015/10/P_20151001_043348.jpg” right=”http://www.connect.ro/wp-content/uploads/2015/10/P_20151001_043415_BF.jpg” width=”100%” left_alt=”camera principală” right_alt=”camera secundară” classes=”hover”][/image-comparator]

Imaginile finale au o rezoluție de 4128 x 3096 pixeli și sunt disponibile modurile Manual, HDR, Beautification, SuperResolution, Low Light, Night, Depth of field, Effect, Gif Animation, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smilies și Slow Motion. De remarcat efectul Time Rewind, prin care poți realiza un video și alege cel mai bun cadru, dar sunt și alte moduri interesante care merită descoperite.

Screenshot_2015-10-01-04-18-09

Hardware bun

Zenfone Selfie este echipat cu un procesor octa-core Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 pe 64 de biți, GPU Adreno 405, 3 GB de memorie RAM și 32 de GB spațiu de stocare.

Asus-Zenfone-Selfie-365

Dincolo de cele două camere de 13 megapixeli, Zenfone Selfie este un terminal performant, remarcându-se atât procesorul cu opt nuclee, cât și memoria. Atinge 28.340 de puncte în Antutu, 16.938 în Antutu și rulează fără probleme conținut la rezoluție Full HD, cât și jocuri dintre cele mai puternice: Asphalt 8, Real Racing 3, Modern Combat 5.

Asus-Zenfone-Selfie-573

Bateria de 3.000 mAh asigură o utilizare continuă intensă pentru cel puțin o zi, iar într-o utilizare mai moderată se ating până la 2 zile de funcționare. A rezistat 8 ore și 3 minute atunci când a rulat un clip video 720p în buclă cu ecranul luminat la maxim și conexiune Wi-Fi pornită.

Asus-Zenfone-Selfie-417

Zenfone Selfie rulează Android 5.0 Lollipop, cu interfața ZenUI aplicată. Avem parte de o serie de aplicații preinstalate, multe dintre ele pe care nu vei ajunge să le folosești niciodată și pe care îți vei dori să le dezinstalezi. Asus permite acum să desenzi pe ecran pentru a porni aplicații și poți, de exemplu, să desenezi litera S direct cu ecranul stins pentru a lansa aplicația și să capturezi o imagine mai rapid.

Asus-Zenfone-Selfie-625

Terminalul vine echipat cu tehnologie LTE Cat 4, cu viteze de descărcare de până la 100 Mbps și upload de până la 150 Mbps. Dispune de conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 și este dual sim dual stand by.

Disponibilitate și preț

Asus Zenfone Selfie este disponibil începând cu această toamnă în magazinele online pentru un preț de 1.369 lei. Se remarcă camera frontală de 13 megapixeli, care asigură o captură de calitate față de alte smartphone-uri, iar blițul în două culori ajută în condiții de iluminare slabă, dar și camera principală de 13 MP cu focalizare laser, procesorul pe 64 de biți și memoria de lucru de 3 GB.

Etichete: , , , ,