Basis: inovația în domeniul wearables continuă.Interviu cu Jef Holove, General Manager, Basis, New Technology Group, Intel.

Abilitatea noastră de a face mai multe lucruri interesante și de a face produ¬sul mai atractiv nu depinde întotdeauna de hardware nou.

Scris de | 21 ianuarie, 2016

Prin lansarea dispozitivului inteligent Peak, compania Basis s-a poziționat ca și producător premium pe segmentul wearables și promite să ofere noi funcționalități e-health. Care sunt punctele forte ale acestui producător și cum vede evoluția dispozitivelor purtabile, am aflat de la Jef Holove, General Manager, Basis, New Technology Group, Intel.Jef Holove, General Manager, Basis, New Technology Group, Intelconnect: A trecut mai bine de un an de când Intel a cumpărat Basis. Ce s-a schimbat odată cu integrarea în cadrul companiei?

Jef Holove: S-au schimbat foarte multe de la achiziția de către Intel, dar este foarte interesant și faptul că multe lucruri au rămas la fel. De exemplu, am păstrat aproape aceeași echipă, lucrăm din același birou și încă avem spiritul de startup în organizația noastră. De asemenea, am continuat să lucrăm la aceeași tehnologie și am rămas la brandul Basis pentru produsele noastre. Acum că lucrăm cu Intel putem să fa­cem mai multe lucruri decât dacă am fi rămas pe cont propriu, putem să lansăm produsele în Europa, în mai multe țări, putem să oferim suport pentru mai multe limbi și să avem acces la parteneri de distribuție. Mai important decât atât este faptul că avem acces la multă tehno­logie în cadrul Intel, care ne va ajuta să facem produse mai bune, sunt divizii de cercetare și dezvoltare pentru tot felul de senzori și algo­ritmi care vor ajuta Basis să lanseze produse mai bune decât cele actuale.

connect: Care sunt planurile pe termen mediu în ce privește zona de dispozitive purtabile?

Jef Holove: Grupul Intel din care face parte Basis se numește New Technology Group, iar această divizie este responsabilă de wearables, nu doar Basis sau accesoriile inteligente pen­tru mână, ci de toate dispozitivele purtabile. Pe termen mediu urmărim două direcții în spațiul wearables: dispozitive care se poartă la mână, Basis fiind un exemplu – dar sunt și altele precum ceasurile inteligente, în timp ce altă arie de inovație pe care ne vom concentra mediu sunt dispozitivele purtabi­le de tip heads-up display (n. red.: ochelari inteligenți). Intel a făcut două achiziții din zona wearables, una este Basis, iar cealaltă este mai recentă, poartă numele de Recon, o companie din Canada care dezvoltă tehnolo­gie heads-up display și așa cum cred că Basis va deveni un lider în zona de dispozitive pur­tabile sunt convins că și Recon va ajunge o companie de succes în domeniul ochelarilor inteligenți.

connect: Credeți ca veți putea face o integrare între cele două dispozitive?

Jef Holove: Sigur, avem asta în vedere, dar trebuie să ne gândim cum să ajungem la același utilizator și să găsim un punct comun de informație pentru că sunt două dispozitive diferite în momentul de față, cu un consumator diferit, dar sigur vom găsi oportunități pentru a le utiliza împreună.

connect: Dacă urmărim trendul Intel către zona e-health, acolo unde compania a demonstrat de-a lungul timpului noi tehnologii proprii sau realizate cu diverși parteneri, am putea să ne așteptăm și la alt fel de dispozitive Basis care să ajute în dia­gnozele medicale?

Jef Holove: Intel urmărește cu interes să explo­reze domeniul health și digital health și să gă­sească soluții prin care dispozitivele purtabile să fie parte din soluțiile de digital health. În parti­cular, Basis continuă să se focuseze pe sănătate la nivelul de consumator, așa că suntem interesați de activitățile fizice, de monitorizarea somnu­lui și ne interesează alte căi prin care senzorii integrați pot spune lucruri interesante despre nivelul de sănătate, dar acum noi nu avem un dispozitiv medical. Cu timpul am putea să adu­cem Basis la nivelul de dispozitiv medical pen­tru că ceea ce monitorizăm noi poate fi integrat în domeniul medical, monitorizarea continuă a ritmului cardiac fiind un exemplu bun, dar ne focusăm pentru moment pe zona consumer.

connect: Care funcții care au fost adaptate rapid pe toate modelele de la competi­tori. Cu ce vă diferențiați față de alte dispozitive de acest tip?

Jef Holove: Pentru început trebuie să fac o cla­rificare. Vedem astăzi dispozitive care fac lucruri care par a fi similare cu ceea ce face Basis, pre­cum monitorizarea pulsului, doar că nimeni nu folosește întregul set de senzori necesari pentru a face asta așa cum trebuie. Monitorizarea pulsu­lui este un lucru foarte interesant pentru că foar­te puține dispozitive îl monitorizează în mod continuu, în background, majoritatea reușind să ofere informații despre puls doar acum prin apăsarea unui buton, dar nu pot spune cât a fost pulsul acum un minut sau acum zece minute, iar asta este un lucru extrem de important și noi folosim toți senzorii încontinuu, 24/7.

Să vezi pulsul acum este un lucru util, dar să vezi cât a fost pulsul acum ceva timp, chiar și atunci când nu ești conștient, este o funcție care poate fi integrată la sistemul de monitorizare a caloriilor. Algoritmul nostru de calculare a consumului de calorii nu se bazează doar pe mișcare și activitate ca cele mai multe dispozi­tive de acest tip pentru că pot să înregistrez acti­vitate și doar dacă mișc mâna. Urmărim, de ase­menea, pulsul și la monitorizarea somnului ca să știm mai bine când dormi sau când te trezești și în acest mod vom ști automat aceste lucruri, fără a fi nevoie să treci manual dispozitivul în modul de somn. Iar pentru că primim semne fiziologice, precum pulsul, putem înțelege cali­tatea somnului sau ce procent din somn a fost somn adânc, iar toate astea pot fi făcute doar cu ajutorul monitorizării continue. Acesta este un exemplu al primei arii de inovație pe care continuăm să o dezvoltăm chiar dacă alții aleg să mizeze momentan pe alte caracteristici.

Dincolo de asta, o arie interesantă pentru viitor este integrarea datelor în alte experiențe, iar în acest sens noi am anunțat recent partene­riatul cu Runtastic, ceea ce înseamnă că datele noastre vor fi folosite în aplicație și că utilizato­rii vor putea folosi aplicația în moduri pe care noi nu am putut să le oferim până acum.

connect: Plănuiți să extindeți parteneriatul și cu alte aplicații de acest tip, de exemplu Runkeeper?

Jef Holove: Da, vrem să integrăm ceasul nos­tru cu alte aplicații. De fapt, ceasul este deja compatibil cu Google Fit și Apple HealthKit, iar datele noastre pot fi accesate pe aceste plat­forme și pot ajunge oriunde, fiecare dezvoltator le poate folosi.

O altă zonă unde vom lucra în viitor este contextualizarea datelor pe care le deținem. De exemplu, momentan ceasul poate vedea când ai început să alergi și poate schimba interfața atunci când o faci, dar să vedem și alte lucruri ar fi și mai interesant, precum locul unde alergi, când sau de ce. De asemenea, monitorizăm somnul automat, dar am vrea sa știm dacă dor­mi mai bine când în cameră este mai cald sau mai frig sau atunci când afară plouă sau este soare. Pentru toate astea am putea să adăugăm mai mulți senzori în dispozitivele noastre, dar sunt și alte surse de unde putem să extragem informații, smartphone-ul fiind un bun exem­plu de surse care adună date. Tot ce trebuie să facem este să găsim sursele cele mai potrivite și să le facem să funcționeze împreună.

connect: A trecut mai bine de un an de la lan­sarea lui Basis Peak. Când veți lansa o generație nouă?

Jef Holove: Abilitatea noastră de a face mai multe lucruri interesante și de a face produ­sul mai atractiv nu depinde întotdeauna de hardware nou. În fapt, Peak face astăzi mult mai multe lucruri decât făcea acum câteva luni. Am introdus nouă update-uri de firmware în primele șase luni de la lansare, așa că Peak pe care îl prezentăm astăzi este diferit de cel de ieri, în timp ce modelul de mâine va aduce noi îmbunătățiri. Sunt oportunități pentru un dispozitiv nou, nu pot să dau foarte multe de­talii, dar pot spune că Peak este cumpărat mai mult de către bărbați din cauza aspectului și a formei sale. Dar mai mult de jumătate dintre utilizatorii interesați de dispozitivele fitness purtabile sunt femei, așa că este cu siguranță o oportunitate în această zonă. Un alt lucru pe care vreau să îl menționez este că nu ne conside­răm o companie producătoare de smartwatch-uri și nu plănuim să lansăm doar acest tip de produse. Sunt motive bune și este convenabil să ai un smartwatch cu ecran mare cu care să interacționezi și de asta am ales să avem astfel de dispozitive până acum, dar cu siguranță sunt oportunități și pentru alte tipuri de design.

connect: Basis Peak este mai mult un ceas des­tinat activităților fitness decât pentru a fi purtat la birou. Se va păstra această direcție sau este posibil să vedem un ceas business, poate chiar unul rotund și cu o curea din piele?

Jef Holove: Observația este corectă, Basis este mai mult un fitness tracker decât un smartwach și de fapt noi credem că nu suntem deloc o companie producătoare de smartwach-uri. Avem câteva funcționalități de ceas inteligent, precum sistemul de notificări, dar totul la Basis – senzorii integrați, ecranul ales, durata de viață a bateriei, aplicația dezvoltată pentru mobil, totul este optimizat mai întâi pentru fitness și sănătate. Ne considerăm mai mult jucătorul premium din nișa de dispozitive fitness decât să fim modești în zona de ceasuri smart. Dar asta e doar Basis, iar compania este acum parte a noii divizii Intel și multe lucruri se pot întâmpla. Când vine vorba despre dispozitivele purtabile, analiștii le împart în două categorii, smartwatch și fitness tracker, iar noi le vom face pe amân­două. Intel a anunțat parteneriate importante cu jucători din industria ceasurilor precum Tag Heuer sau Fossil, iar asta înseamnă că vor urma dispozitive și smartwatch-uri dedicate zonei de fashion.

connect: Este vreo șansă să lansați un ceas cu sistem de operare Android Wear?

Jef Holove: Totul este posibil.

connect: O întrebare obișnuită pentru intervievații connect. Ce gadget-uri folosiți acasă și la birou?

Jef Holove: Port ceasul Basis Peak în fiecare zi, dar testez tot timpul și alte dispozitive. Am cumpărat, desigur, un Apple Watch, cred că este foarte important să înțelegi cum sunt diferite cele două categorii de produse. Cred că Apple Watch este cel mai bun exemplu pentru cât sunt de diferite smartwatch-urile de dispoziti­vele fitness, ceasul Apple fiind realizat pentru a face mult mai multe lucruri. Toate ceasurile inteligente fac mai multe decât un dispozitiv dedicat unei singure acțiuni, acesta fiind practic scopul lor, să facă multe, dar la capitolul health și fitness niciunul nu poate face asta foarte bine. Apple a făcut o treabă foarte bună cu senzorul de ritm cardiac, dar nu poate face asta continuu și dacă ar face acest lucru ar trebui să îl încarci și mai des.

Testez constant alte telefoane mobile pentru a vedea cum se descurcă aplicația noastră dedi­cată, așa că fac o trecere tot timpul între dispo­zitive cu iOS și Android, dar fără să le folosesc simultan. Am o tabletă acasă și mai folosesc și o pereche de căști Biosport SMS Audio care monitorizează ritmul cardiac.

Etichete: ,

Sursa: Basis Peak