ASUS ZenPad Z380C review: Un stil aparte

Scris de | 14 februarie, 2016
ASUS ZenPad Z380C review: Un stil aparte

Noile tablete ASUS ZenPad combină stilul și rafinamentul cu un hardware bine echilibrat. Dacă versiunea cu 2 GB de memorie RAM este suficientă pentru cele mai multe dintre activități, cea cu 4 GB de memorie RAM o să vă încânte atunci când sunteți prins între mai multe activități sau aveți nevoie de ceva mai multă memorie de lucru disponibilă.

Design reușit
Seria nouă de modele ZenPad de la ASUS este cea mai frumoasă gamă de tablete a taiwanezilor. Sunt disponibile modele de 7, 8 și 10 inchi, în diverse combinații de specificații. Noi am testat versiunea de 8 inchi cu 2 GB de memorie RAM, pe numele ei de cod Z380C, dar există o versiune similară și cu 4 GB de memorie RAM și cu un procesor ceva mai puternic.

asus-zenpad-Z380C-573

Așa cum v-am mai spus și în alte rânduri, formatul de 8 inchi este preferatul meu când vine vorba de tablete, iar asta pentru că reușește să atingă un echilibru bun între productivitate, manevrare ușoară și transport facil. ASUS ZenPad vine cu un panou IPS de 8 inchi cu o rezoluție a ecranului de 2048 x 1536 pixeli. 

asus-zenpad-Z380C-521

ASUS utilizează în premieră tehnologiile Tru2Life și TruVivid pe o tabletă, aducând pe modelele sale o procesare a imaginii pe care am mai întâlnit-o anterior la televizoare. Tru2Life analizează fiecare pixel dintr-o imagine și efectuează ajustări inteligente la contrast și claritate pentru a afișa până la cele mai mici detalii, în timp ce ASUS TruVivid este responsabil de claritate, luminozitate și timpul de răspuns, iar acest lucru este posibil prin eliminarea “stratului” de aer din ecranul tradițional format din patru straturi (sticlă, display, strat de aer și modul LCD), iar asta se va traduce în culori mai contrastate și o luminozitate mai bună.

asus-zenpad-Z380C-313

Scurtând puțin toate aceste detalii tehnologice în ce privește ecranul, vă pot spune că tableta ASUS oferă unul dintre cele mai bune panouri IPS, cu culori clare și luminozitate ridicată, dar și unghiuri de vizualizare largi. Încă de la cea de-a doua generația a tabletei Google Nexus 7, ASUS a mers pe ecrane Full HD de calitate, iar la seria ZenPad se observă o îmbunătățire.

asus-zenpad-Z380C-729

Tableta se prezintă pe un format dreptunghiular cu colțuri ușor rotunjite, un format care va permite mâinii să apuce mai bine tableta, iar acest lucru este posibil și datorită grosimii de numai 6,9 mm. În ce privește greutate, ZenPad S 8.0 atinge 317 grame.

În partea din spate se remarcă un capac din plastic de bună calitate, cu o textură în formă de diamant. În colțul din stânga este poziționată cameră, încadrată de un inel argintiu și care iese ușor în relief, în timp ce în mijlocul capacului strălucește logo-ul ASUS.

asus-zenpad-Z380C-365

Se remarcă un artificiu de design la capacul din spate, pe care l-am mai întâlnit tot la taiwanezi, la modelul ASUS MemoPad 7: privită pe formatul portret, plasticul de pe marginea din dreapta se termină la aproape un centimetru și se continuă până spre extremitate cu o porțiune care imită pielea și care dă senzația că tableta s-ar putea deschide, asemenea unei poșete plic. În partea superioară a acestei margini se găsește slotul de card microSD, acoperit cu un capac, în timp ce pe cealaltă laterală se găsesc butoanele pentru controlul volumului și cel de Power.

asus-zenpad-Z380C-625

Privită din față, tableta atrage printr-un ecran lucios de calitate, cu margini stânga-dreapta ceva mai reduse față de iterațiile anterioare, dar cu o risipă de spațiu în zona de sus și de jos. Pe de altă parte, ZenPad dispune de sunet stereo, cu difuzoare amplasate în cele două zone, observându-se în partea de sus grila unui speaker și camera frontală, iar în partea inferioară log-ul ASUS și cel de-al doilea difuzor. Pe marginea superioară este poziționat jack-ul, iar în partea de jos portul USB și un microfon.

Performanțe atractive

În versiunea testată de noi, ZenPad S 8.0 a venit echipată cu un procesor quad core Intel Atom Z3530 pe 64 de biți, cu 2 GB de memorie RAM și 16 GB capacitate de stocare internă, dintre care doar 10,83 GB sunt utilizabili, dar memoria internă poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD.

Procesorul integrat este fabricat în proces de 22 nanometri, fiind destinat pentru telefoanele și tabletele care rulează Android. Utilizează un GPU PowerVR G6430 și urcă până la o frecvență de 1,33 GHz, ceea ce ar putea părea puțin în comparație cu procesoarele de la Qualcomm. Față de generația anterioară, procesorul quad core de la Intel are un management mai bun al resurselor, iar performanța a crescut cu aproape 50 de procente, lucru care se simte mai ales în operațiunile multitasking. Mai mult, tableta rulează cu succes cam toate jocurile din Google Play fără latențe, iar noi am testat-o în titluri precum NHL 2K, Asphalt 8, Real Racing 3, Amazing Spiderman.

asus-zenpad-Z380C-157

În testele de benchmark atinge 14.018 puncte în Quadrant, 33.820 în Antutu, 15.542 în ICU din 3DMark și 58,1 fps-uri în Epic Citadel.

La capitolul autonomie, ZenPad S 8.0 este echipată cu o baterie Li-Polymer de 15.2 Wh care asigură până la 8 ore de utilizare într-un regim mediu. În testul nostru clasic de rulare a unui clip video 720p cu ecran luminat la maxim și Wi-Fi pornit, tableta a reușit să funcționeze pentru 6 ore și 33 de minute. Este o autonomie rezonabilă, dar ne-ar fi plăcut să avem o baterie de peste 8 ore pentru o tabletă care este excelentă la alte capitole.

asus-zenpad-Z380C-105

În completarea experienței multimedia oferită de ecranul cu rezoluție 2K, ASUS a dotat tableta cu difuzoare stereo și tehnologie DTS Premium Sound. ASUS vorbește și de un sunet 5.1 surround, dar este un aspect greu de dovedit atunci când sunetul care iese din incintele acustice vine de la două difuzoare de dimensiuni mici, amplasate frontal. Putem confirma, însă, că sunetul este destul de puternic și de calitativ, iar pentru că volumul este ceva mai ridicat și la un nivel de calitate acceptabil atunci ai senzația că sunetul vine din mai multe direcții.

asus-zenpad-Z380C-261

Odată cu prețul cresc și specificațiile, iar vârful de gamă pe 8 inchi poate veni cu 4 GB de memorie RAM, procesor quad core Intel Atom Z3580 și cameră foto principală de 8 megapixeli (și una frontală de 5 megapixeli).

În ce privește sistemul de operare, ZenPad S 8.0 rulează Android 5.0 cu interfața ZenUI aplicată. Interfața are un aspect frumos, este atent colorată și vine cu o serie de funcții utile, dar a devenit în timp prea plină de aplicații, unele pe care am prefera să le descărcăm singuri, la nevoie, din store-ul Google Play. Menționăm două dintre aplicațiile realizate de ASUS și care contribuie la experiența multimedia: AudioWizard și Splendid. Cu prima vei putea alege dintre mai multe preset-uri în funcție de activitatea pe care o efectuezi (movie, gaming, music etc.), în timp ce cu a doua vei putea regla culorile display-ului în funcție de preferințe.

Concluzie connect

Tabletele ASUS au ajuns la maturitate, iar noua serie ASUS Zenpad Z380C definește clar cum trebuie să fie o tabletă din gama middle în 2015: cu un design reușit, hardware care să poată rula cele mai multe aplicații din Google Play și cu o serie de funcții utile.

Etichete: , , ,