Evolio X-Watch Pro: Mai pro, mai smart

Design elegant, funcții de ultimă generație, autonomie bună, manevrabilitate excelentă, Evolio X-Watch Pro ne arată ce poate, totul în cadrul unui test practic.

Scris de | 11 octombrie, 2016
Evolio X-Watch Pro: Mai pro, mai smart

X-Watch Pro a fost prezentat oficial la începutul lunii iunie, ceasul inteligent având rolul de a completa portofoliul de device-uri smart al brandului Evolio, care include pe lângă ceasuri (mai găsim modelul X-Watch, lansat în 2015) și brățara fitness Smart Evolio LinkFit. Așa cum îi spune și denumirea, vorbim de un model Pro, mult mai avansat hardware dar și din punct de vedere smart față de ceasul inteligent lansat de companie anul trecut, cu precizarea că primul model era echipat cu un senzor de puls pentru monitorizarea ritmului cardiac. Însă X-Watch Pro compensează prin faptul că deține un senzor ce monitorizează somnul. Dar să le luăm pe rând.

Atrage privirile

De la început trebuie menționat faptul că X-Watch Pro se face repede remarcat, are o construcție robustă și elegantă, cu un cadran metalic dreptunghiular (X-Watch era rotund), bine finisat și chiar dacă vorbim de o curea sport realizată din silicon, ceasul inteligent emană un aer elegant, premium. Modelul primit la redacție a venit cu o brățară pe negru, dar există și o versiune pe albastru – trebuie să te decizi înainte de achiziție care te atrage mai mult din punct de vedere vizual, deoarece aceasta nu poate fi înlocuită atât de ușor precum o brățară smart. Dimensiunile complete sunt de 55,5 x 43 x 12 mm, iar greutatea este de numai 60 de grame, cu tot cu baterie.

Un alt plus este dat de faptul că afișajul de pe ecranul de start poate fi înlocuit în funcție de opțiunea utilizatorului (vine cu șase moduri predefinite, eu am descărcat unul în plus, de probă, din aplicația dedicată) și că display-ul este protejat de o folie de protecție. Vorbim de un display de tip capacitiv IPS LCD, de 1,54 inchi (aproape 4 cm), care are rezoluția de 240 x 240 pixeli. Ecranul este lizibil în lumina soarelui, în acest sens ajută și faptul că sistemul de operare LinkIt dispune iconițele din meniu pe un fundal negru, iar din punct de vedere tactil, ecranul funcționează ireproșabil. Glisarea este facilă și am reușit din prima încercare să introduc codul PIN pentru cartela SIM, iar degetele mele nu sunt deloc suple. Mai trebuie spus și faptul că difuzorul și microfonul se află în partea stângă, iar pe laterala din dreapta avem o cameră foto, mufa micro USB pentru încărcare și conectare PC, respectiv butonul de pornire/oprire, cu ajutorul căruia se poate și naviga prin meniu.

Dotări hardware

X-Watch Pro este dezvoltat pe platforma Mediatek Linklt, care a fost introdusă în anul 2014, fiind dedicată device-urilor wearables și Internet of Things (IoT). Evoluția în timp se lasă văzută, ceasul inteligent vine echipat cu sistemul de operare Linklt, o versiune software lansată în primăvara acestui an (mai), iar până în prezent nu a fost nevoie de vreun update, rămâne de văzut pe viitor. Smartwatch-ul este compatibil cu versiuni mai noi de Android 4.3 sau iOS 7 – eu am făcut pairing cu un iPhone ce rula iOS 9.3.4 și cu un smartphone pe Android, cu Lollipop 5.1. În ambele situații conectarea per Bluetooth a decurs fluid, cu precizarea că în opinia mea pe Android parcă lucrurile s-au mișcat mai repede. Poate fi doar o senzație, însă și în ceea ce privește aplicația dedicată de smartphone – MediaTek Smart Device, acesta pare ceva mai prietenoasă pe Android cu utilizatorul decât la iOS.

La interior avem un procesor Mediatek, modelul MT2502C, tactat la 260 MHz – ARM7, ajutat de o memorie RAM de 16 MB și un spațiu intern de 8 MB. Chiar dacă la prima vedere cifrele enunțate par a fi ridicole față de ce găsim și la un smartphone de începători, configurația este mai mult decât suficientă pentru ca ceasul inteligent să-și îndeplinească sarcinile cu succes. În ceea ce privește spațiul intern, acesta poate fi extins per car microSD, cu o capacitate de maxim 32 GB. Și pentru că vorbim de conectivitate trebuie evidențiat faptul că pe lângă intrarea microUSB, X-Watch Pro vine cu Bluetooth 4.0 și că dispune de un slot de SIM 2G. Alte caracteristici importante sunt: camera foto de 0,3 megapixeli și bateria Li-ion detașabilă, cu capacitatea de 300 mAh. Înainte de a trece la funcțiile smart, vă destăinui faptul că ceasul inteligent are o autonomie de aproape 2 zile, dacă este conectat per Bluetooth cu smartphone-ul – folosit moderat (eu l-am test într-un mini concediu, fără a primi prea multe apeluri, notificări etc.) și cu funcția de economisire energie activată. Fără conectare la smartphone într-un scenariu obișnuit, acesta poate rezista puțin peste trei zile.

În ceea ce privește camera foto, aceasta are setări simpliste, realizează fotografii cu rezoluția de 240 x 240 pixeli, cu subiecți identificabili dacă se face captura de aproape și chiar dacă permite și realizarea de înregistrări video, nu ar trebui să vă așteptați la calitatea cu care suntem obișnuiți la un smartphone sau o tabletă. Însă chiar și așa vorbim de un plus, dacă de exemplu dorești să efectuezi o înregistrare cu camera ascunsă, mai ales că la capitolul sunet, acesta a fost surprinzător de clar pe înregistrare. De altfel, cred că în acest sens – pentru a spiona mai ușor, pe lângă funcția de cameră foto, de unde se poate și filma, suplimentar în meniu există și o iconiță de video recorder, totul pentru a iniția mai rapid înregistrarea.

Multitudine de funcții

Pe lângă faptul că poți filma, fotografia ori înregistra audio pe furiș direct de pe ceas, mai poți porni o înregistrare și de pe smartphone prin remote, în acest caz ceasul jucând rol de telecomandă – trebuie doar să ții cont de distanța la care bate conexiunea Bluetooth și ca aplicația de filmare/foto să fie deschisă pe smartphone.

Poți telefona de pe el, ceasul inteligent are registru de apeluri și agendă de contacte – nu e puțin să ai prins la încheietură un gadget care l-ar face invidios și pe James Bond. Și parcă gândită în acest sens este și funcția Magic Voice, prin care poți opta ca vocea ta să fie schimbată cu una de femeie, copil sau bărbat, totul pentru a induce în eroare, a păcăli persoana apelată. De reținut totuși: e puțin nenatural să vorbești la un ceas fie el și smart, prin urmare poți opta pentru o cască Bluetooth ori poți conecta ceasul direct la sistemul audio din mașină. Indiferent de scenariu, trebuie spus că dacă este conectat la rețeaua de telefonie – are și o setare de mod avion, autonomia ceasului scade simțitor. Tot cu ajutorul unei conexiuni GSM mai poți trimite și mesaje de tip SMS. Un alt plus este dat de faptul că poți vedea cine te sună, fără să fii nevoit să scoți telefonul din buzunar. De altfel poți respinge un apel prin efectuarea unui gest de rotire dacă această funcție este activă, respectiv prin scuturarea încheieturii poți răspunde la apel. Și tot prin gesturi poți controla activarea ecranului și alarma.

Alte funcții importante: alarmă, calendar, redare muzică, galerie, administrare fișiere, economisire baterie, player video, înregistrare audio, antifurt (este bidirecțională, te avertizează atât dacă îndepărtezi ceasul de telefon, cât și dacă vrei să găsești ceasul cu ajutorul telefonului), jocuri video, pedometru, monitor somn, memento sedentaritate și notificare informații (Facebook, Whatsapp, Twitter etc.). 

Pedometrul funcționează ireproșabil, poți seta greutatea, înălțimea și stabili un număr de pași pe care dorești să-l atingi zilnic. Iar pentru a te ține de acest plan, intră în scenă alarma de sedentaritate. Și funcția de monitoriza somn este de ajutor pentru a stabili dacă somnul tău este unul odihnitor.

Concluzie connect

X-Watch Pro este disponibil online pe Evolio shop la un preț de circa 250 Ron, însă poate fi găsit și la partenerii companiei, uneori chiar la ofertă. Modelul atrage prin designul plăcut, modern dar și prin funcțiile pe care le oferă și nu în ultimul rând prin autonomie și manevrabilitate.

Materialul prezent a fost publicat în revista connect 135, summer edition.

 

Etichete: ,