Cisco: Traficul de date pe dispozitive mobile va crește de 7 ori până în 2021, iar numărul utilizatorilor de telefoane mobile va fi mai mare decât a celor conectați la apă curentă

Până în 2020 vom putea vedea și impactul tehnologiilor 5G asupra traficului mobil de date

Scris de | 27 februarie, 2017
Cisco: Traficul de date pe dispozitive mobile va crește de 7 ori până în 2021, iar numărul utilizatorilor de telefoane mobile va fi mai mare decât a celor conectați la apă curentă

Până în 2021, numărul utilizatorilor de telefoane mobile (5,5 miliarde) va fi mai mare decât al celor de conturi bancare (5,4 miliarde), apă curentă (5,3 miliarde) sau telefonia fixă (2,9 miliarde), potrivit celui de-al 11-lea raport anual Cisco VNI (Visual Networking Index™ Global Mobile Data Traffic Forecast) pentru perioada 2016-2021. Creșterea puternică a numărului de utilizatori mobili, smartphone-uri și conexiuni Internet of Things (IoT), precum și îmbunătățirea vitezei în rețea și consumul de conținut video pe mobil vor conduce la creșterea traficului de date mobile de șapte ori în următorii cinci ani.

Estimări ale evoluției traficului până în 2021: 

  • Traficul mobil de date va reprezenta 20% din traficul IP total – în creștere, față de 8% din traficul IP total în 2016. 
  • 1,5 dispozitive mobile pe cap de locuitor. Aproape 12 miliarde de dispozitive mobile conectate (față de 8 miliarde, respectiv 1,1 dispozitive pe cap de locuitor în 2016), inclusiv module M2M. 
  • Vitezele de conexiune în rețeaua mobilă vor crește de trei ori, de la 6,8 Mbps în 2016,  la 20,4 Mbps până în 2021.
  • Conexiunile Machine-to-machine (M2M) vor reprezenta 29% (3,3 miliarde) din totalul conexiunilor mobile – de la 5% (780 de milioane) în 2016. M2M va fi tipul de conexiune mobilă cu cea mai rapidă creștere, pe măsură ce aplicațiile globale Internet of Things (IoT) continuă să-și facă simțite efectele în segmentul consumer și mediul de business.
  • 4G va susține 58% din totalul conexiunilor mobile până în 2021 – de la 26% în 2016 și va reprezenta 79% din traficul total de date mobile.
  • Numărul total de smartphone-uri (inclusiv phablets) va fi de peste 50% din numărul de dispozitive și conexiuni la nivel mondial (6,2 miliarde) – de la 3,6 miliarde în 2016.

 Înmulțirea aplicațiilor mobile și răspândirea conexiunilor mobile stimulează dezvoltarea 4G, care va fi urmată în curând de 5G. Cisco și alți experți din industrie anticipează implementări de rețele 5G la scară largă, începând din 2020. Operatorii mobili vor avea nevoie de viteză, latență scăzută și o provizionarea dinamică pe care rețelele 5G o vor aduce pentru a răspunde cerințelor abonaților, dar și noilor tendințe din domeniul serviciilor pe zona business, rezidențială și mobilă. Cisco estimează că traficul în rețelele 5G va reprezenta 1,5% din traficul total de date mobile până în 2021. Totodată conexiunile 5G vor genera de 4,7 ori mai mult trafic decât o conexiune medie 4G și de 10,7 ori mai mult trafic decât o conexiune medie 3G.

„Odată cu amploarea pe care o capătă IoT, conținutul video live pe mobil, aplicațiile de realitate augmentată și realitate virtuală și experiențele inovatoare pentru utilizatorii individuali și de business, tehnologia 5G va avea o relevanță tot mai mare nu doar pentru mobilitate, ci și în ansamblu”, a declarat Doug Webster, vicepreședinte Service Provider Marketing. „În consecință, transformări arhitecturale ample, care implică programabilitate și automatizare vor fi de asemenea necesare pentru a susține capabilitățile pe care le oferă tehnologia 5G și pentru a adresa nu doar cerințele actuale, ci și posibilitățile extinse care se întrevăd la orizont.”

Etichete: