Notițe cu stil: review la aplicații de notițe, plus recomandări de stylus-uri mai performante decât Apple Pencil

Performanţă şi confort este deviza companiei Apple care își găsește aplicabilitate și la noile modele iPad Pro. Totul până la un punct: când vine vorba de aplicațiile de notițe gândite pentru Apple Pencil. Din fericire există alternative.

Scris de | 8 mai, 2017
Notițe cu stil: review la aplicații de notițe, plus recomandări de stylus-uri mai performante decât Apple Pencil

Evernote şi OneNote sunt cele mai cunoscute aplicaţii pentru notiţe. În timp ce aplicaţia OneNote oferă utilizatorilor de la bun început o ierarhie tridimensională, opţiunile de ordonare ale Evernote nu sunt cercetate mai în detaliu şi mulţi utilizează aplicaţia pentru colectarea de notiţe şi documente scanate. Însă lipsesc aspectul şi haptica caietelor clasice. Din anul 2012, Evernote Corporation oferă aplicaţia Penultimate, ce poate transfera automat notiţele către Evernote. Aceleaşi sunt posibile cu numeroase aplicaţii alternative, care în plus, cooperează şi cu alte spaţii de stocare Cloud. Aplicaţii precum Pen & Paper oferă o privire bună de ansamblu, care se apropie mult de agenda clasică, altele – precum Zoom Notes – sunt aproape supraîncărcate cu funcţii suplimentare. Cei care ştiu să o utilizeze îşi pot mări productivitatea. Aplicaţia perfectă ar fi o combinaţie între aspectul autentic al Pen & Paper, funcţia de editare naturală a Notes Plus, funcţia de recunoaştere a scrisului de mână a Goodnotes şi comutarea fluentă între formatul DIN şi pagini fără de capăt de la Zoom Notes. Şi desigur toate funcţiile Penultimate, la preţ zero.

Ustensila corespunzătoare

Ce ar fi o tabletă fără creion? Toate aplicaţiile pentru notiţe prezentate în paginile ce urmează nu sunt aplicaţii pur bazate pe text, ci s-au specializat mai mult sau mai puțin pe scrisul de mână. Între timp, toate beneficiază de un update pentru iPad Pro şi Apple Pencil, unele dintre ele sunt compatibile şi cu stylus-uri active ale terţilor. Care aplicaţie este compatibilă cu care stylus, reiese din tabelul de la pagina 50. Ecranul deosebit al iPad Pro pentru Apple Pencil nu a forţat doar dezvoltatorii să lanseze un update, ci este o provocare şi pentru producătorii de stylus-uri.

APPLE PENCIL

Apple Pencil are nevoie de Bluetooth, la fel ca şi restul stylus-urilor: funcționează doar pe display-ul iPad Pro, care este dotat cu o tehnologie de percepere a mâinii şi care este perfect ignorată de ecran – soluţia software pentru alte stylus-uri nu se ridică la nivelul acestei tehnologii, la care în plus, dezvoltatorii recomandă dezactivarea gesturilor multitasking. În timp ce desenatorii îndrăgesc Apple Pencil disponibil la 109 euro, caracterele la anumite aplicaţii ale concurenţei sunt mai fine şi mai frumoase. Apple Pencil este încărcat prin intermediul conectorului Lightning, deci trebuie să ai în permanență încărcătorul la tine. În doar șapte minute, acumulatorul este încărcat de la 4 la 40 procente; necesită o jumătate de oră pentru o încărcare completă. Trăgând linie, trebuie încărcat mai des ca alți candidați.

NOTABILITY

Printre avantaje se numără importul de clipuri online printr-un browser integrat sau pagini întregi direct din Safari.

Relativ multe formate pentru câmpurile de text, la doar două stiluri pentru creion (creion simplu şi marcator de text), nu desemnează Notability ca specialist pentru modul handsfree. În ciuda solicitării miraculoase „Nu mai utiliza Apple Pencil“, evident o eroare de traducere, este compatibil cu aplicaţia, inclusiv tipurile de apăsare. Singura aplicaţie cu export direct din Safari, Notability poate colecta diferite pagini de internet într-un singur document şi se pot adăuga propriile pagini de notiţe și înregistrări vocale. Importul de clipuri web se poate realiza şi prin browser-ul integrat, se pot introduce în text, care ca alternativă la câmpurile de text este oferit în rest doar de Notes Plus. Lipsesc template-uri pentru formatul landscape. Organizatoric, aplicația punctează prin denumirea automată a folderelor și a notiţe vocale și arată bine și pe Mac.

MetaMoJi NOTE

O unealtă puternică pentru căutare, notiţe şi prezentări.

La MetaMoJi, notiţele sunt deschise în tab-uri, ceea ce permite o comutare rapidă între acestea. De asemenea practic: notiţele şterse ajung mai întâi în coşul de gunoi cu funcţie de restaurare. În cadrul testului, gradele de presiune de la Apple Pencil nu au avut efect asupra nici unuia dintre multele stiluri prezente. MetaMoJi deţine un pointer cu laser, a cărui intensitate scade după doar câteva secunde şi un mod full screen. Astfel, unealta este utilă şi pentru prezentări. Profilul este completat de un Webclipper integrat pentru colectarea surselor și a notiţelor vocale şi o funcţie Find/Replace pentru toate câmpurile de text. MetaMoJi este disponibil şi pentru Android şi Windows, iar sincronizarea notiţelor este posibilă gratuit prin intermediul MetaMoJi Cloud. Pentru munca în comun dusă de mai multe persoane pe un document în timp real este necesară încheierea unui abonament pentru MetaMoJi Cloud.

WACOM BAMBOO FINELINE 2 ŞI INTUOS CREATIVE STYLUS 2

Diferenţele între cele două stylus-uri de la Wacom devin evidente în principal la desenat: Creative Stylus 2 disponibil la un preţ de 79,90 euro este mai precis şi detectează de două ori mai multe grade de apăsare decât Bamboo Fineline 2 (59,90 euro). Fineline are una, Creative Stylus are două taste, cărora li se pot atribui diferite funcţii: în majoritatea cazurilor funcţia Undo /Redo sau radieră. Utilizatorii iPad trebuie să fie atenţi: Wacom declară în mod expres că Intuos Creative Stylus nu este compatibil cu modelele iPad Pro şi Air 2. În timp ce în cadrul testului, după un update a funcţionat pe Air 2, modelul Fineline a fost greu de controlat pe iPad Pro. Ambele sunt încărcate prin micro USB-ul din capătul creionului.

NOTES PLUS

În ceea ce priveşte viteza de operare, Notes Plus este grandios, deoarece gesturile te scutesc de necesitatea accesării funcţiilor.

O simplă tăiere, exact cum am face pe hârtie şi imediat dispare un cuvânt, fără a fi necesară schimbarea uneltei. La fel de simplu se selectează şi un paragraf, prin încercuire. În final, textul de mână se poate converti în text digital sau se poate modifica ulterior stilul. Chiar şi browser-ul integrat în Notes Plus se poate accesa cu ajutorul unui gest, prin simpla împingere a paginii într-o parte. Zonele selectate ajung succesiv în notiţe, fără a fi necesară părăsirea browser-ului. După întoarcere în Editor, utilizatorul are posibilitatea de a le ordona şi de a le muta ierarhic. Funcţiile de editare se pot încerca şi cu aplicaţia gratis INKredible al aceluiaşi dezvoltator. Sunt compatibile cu Pencil de la Fifty Three, Notes Plus şi stylus-urile de la Adonit și Wacom.

NOTESHELF

Prezentarea generală a fișierelor şi a caracterelor oferite de aplicaţie au o trăsătură comună: aspectul frumos.

Cea mai scumpă aplicaţie din cadrul testului, disponibilă la un preţ de 8,99 euro nu este aplicaţia cu cele mai multe funcţii. Fără nici o îndoială este aplicaţia care afişează cel mai frumos fișierele. Pentru raftul virtual se pot încărca numeroase coperţi gratuit, multe optimizări pentru cele până la 20 template-uri disponibile sunt de asemenea gratis. Pentru automatizarea upload-ului în Evernote, mai trebuie scoşi din buzunar 1,99 euro suplimentari. Alternativ, se pot transfera toate paginile sau pagini individuale şi se poate realiza o copie de siguranţă în Dropbox; dintre aplicaţiile testate, Noteshelf şi Zoomnotes sunt cele mai frumoase. La Noteshelf, suportul manual pentru mână, pe care majoritatea aplicaţiilor îl deţin suplimentar funcţiei de recunoaştere automată, nu se remarcă şi în plus este flexibil: marcajul lateral se deplasează automat în jos, o dată cu poziția curentă a cursorului.

ADONIT PIXEL

Adonit are o serie de stylus-uri pentru diferite dispozitive, precum iPad sau Samsung Galaxy Note, şi chiar şi o ediţie Evernote, numită Jot Script. Cu Pixel este primul producător cunoscut, care reacţionează la iPad Pro prin lansarea unui nou stylus. Din cauză că Pixel a fost prezentat oficial abia după ce revista a intrat la tipar, în scopul testului a fost disponibilă doar o aplicaţie pentru notiţe compatibilă: la Good Notes, Pixel a demonstrat caractere uniforme şi grade de presiune semnificativ distincte la diferite iPad-uri, inclusiv iPad Pro. Pixel este deja compatibil cu Concepts, Zenbrush 2, Astropad, Medibang Paint și Autodesk Sketchbook. Este încărcat prin intermediul unui suport magnetic mic, care se introduce fie în PC fie în încărcătorul de iPad.

GOOD NOTES 4

Good Notes transformă notițele de mână în text digital, căutarea se poate realiza şi în notiţele de mână.

Celor care nu le este de ajuns multitudinea de template-uri până la DIN A3, pot importa în Good Notes din Cloud Notes imagini proprii şi documente PDF şi le pot memora ca template-uri. Acestea nu devin foldere, ci sunt atribuite pe categorii, ceea ce înseamnă cam acelaşi lucru, însă lipseşte o privire bună de ansamblu. În timp ce la Good Notes câmpurile de text se pot formata doar rudimentar, sunt disponibile multe funcţii pentru modul scriere de mână: Good Notes transformă linii libere în forme solide şi oferă utilizatorului posibilitatea de a comuta între suprafaţă şi detectarea liniei la utilizarea radierei. Good Notes este singura aplicaţie independentă din cadrul testului, care transformă scrisul de mână în text digital şi care include şi scrisul de mână în căutări. Noul Pixel de la Adonit, dar și stylus-urile de la Apple, FiftyThree și Wacom sunt compatibile cu Good Notes.

 

PENULTIMATE

Această aplicație gratuită aparține Evernote. După înregistrare, notițele sunt transmise automat.

Penultimate există din 2010 și este la fel de veche ca și iPad-ul. Din momentul preluării de către Evernote în anul 2012, aplicația este disponibilă gratis. Înregistrarea la Evernote nu este necesară; însă fără înregistrare nu este posibilă crearea unui fișier propriu. Și căutarea în notițele de mână funcționează doar după stabilirea unei legături. Notițele sunt încărcate periodic la Evernote, dar nu sunt sincronizate: fie Evernote transmite alte notițe către Penultimate fie sunt îndepărtate notiţele Penultimate din Evernote, atunci când se șterg de pe tabletă. Din repertoriul mare de modele, printre altele, fac parte diferite liste To do și calendare neutre (cu denumiri în engleză), precum jocuri și pagini foto. Penultimate nu preia textul introdus de la tastatură. În schimb, la scriere fereastra de zoom se deplasează cu o viteză corespunzătoare, astfel încât stylus-ul să scrie întotdeauna în acelaşi loc pe tableta cu suprafaţă limitată.

FIFTYTHREE PENCIL

Un stylus cu capăt din cauciuc activ este disponibil la un preţ începând cu 49 euro pe auriu și grafit. Doar axul se prinde magnetic de iPad şi când utilizatorul este pe drum de husa Apple Smart Cover. Astfel, este cu un pas înaintea Pencil de la Apple. În plus, lucrează ca un stylus activ aproape complet silențios și nu scoate un sunet enervant la atingere. Utilizat la aplicații compatibile, Pencil se folosește ca un creion și se poate șterge cu celălalt capăt. Vârful tăiat oblic poate desena o dungă mai lată, ceea ce în cadrul testului doar Good Notes şi ZoomNotes pot transpune şi cel mai bine o demonstrează aplicaţia proprie Paper. Dacă se îndepărtează vârful, care mai scrie pe display-uri capacitive şi fără recunoaştere, iese la iveală o mufă USB. O încărcare completă durează 90 minute și ține aproximativ o săptămână.

 

PEN & PAPER

Aplicația ieftină compensează cu o fereastră de zoom din care lipsește însă unul puternic general.

Aplicația este singura cu afişare dublă, în care se poate scrie ca într-o carte adevărată. În special în modul full screen totul pare foarte real. La comutarea în format portrait este evidenţiată o „eroare“: toate paginile sunt afișate ca fiind pagină de dreapta. Pen & Paper cunoaşte doar stilou și marcator de text și nu deține fereastra de zoom pe zona scalabilă de sprijin a mâinii. În schimb, aplicația mizează pe un zoom general 20x. Acesta se dovedește foarte util la desenarea detaliilor, mai ales că elementele grafice se pot memora sub formă de Clipart pentru utilizarea ulterioară. Puţinele template-uri se pot optimiza de către utilizator, fie prin importarea unui PDF sau a unei pagini, respectiv se memorează o carte întreagă ca template. Celor cărora le place Pen & Paper, ar trebui să arunce o privire și la aplicația gratuită Moleskine. Paginile duble sunt redate mai bine, însă are mai puține dotări.

 

UPAD 3

Agenda cu calendar până în anul 2045 nu este compatibilă cu spaţiul de stocare Cloud.

Upad este un specialist în template-uri: pe lângă cele 25 de formulare în până la trei formate (portrait, landscape şi pătrat) şi cele şapte culori, mai sunt disponibile câte patru planificatoare zilnice şi săptămânale, două planificatoare lunare şi un planificator anual cu calendar. Un caiet de notiţe cu calendar cuprinde automat un an întreg între 2010 și 2045. Parcurgerea paginilor se face în ordine logică – o zi, o săptămână sau o lună – sau se poate sări peste perioade mai mari cu ajutorul privirii de ansamblu asupra paginilor. La imprimare și export se poate alege un an întreg sau doar anumite pagini. UPAD dispune de o administrarea complexă a fișierelor cu favorite și protecție cu parolă. Nici această aplicație nu este completă. Totuși, pe lângă notiţele vocale şi recunoaşterea scrisului de mână, există posibilitatea de import și export din memoria Cloud. În plus, pe lângă versiunea originală coreeană este disponibilă şi versiunea în engleză.

ZOOM NOTES

Zoom Notes are două fețe: caiet în format DIN sau tablă albă mare.

La o primă vedere Zoom Notes nu este o aplicaţie uzuală de notiţe. Mai degrabă o tablă albă mare, pe care se desenează și scrie sau se colectează fotografii, clipuri video, și secțiuni de hărți și se pot ordona după preferințe. Paginile sunt aranjate în ordine una lângă alta sau în miniatură cu posibilitate de redimensionare pe alte pagini. Semne de carte, care memorează şi treapta de zoom la fiecare poziţie, transformă totul într-o prezentare care auto-rulează. În Editor, aceleaşi funcţii intuitive de editare facilitează operarea ca şi în Notes Plus: trecerea cu degetul înlocuieşte radiera, prin încercuire se poate marca o zonă şi se poate muta înapoi pe pagină. Zoom Notes este compatibil şi cu formate DIN şi în plus deţine multe opţiuni de formatare pentru câmpuri de text, inclusiv funcţia de listă cunoscută de la OneNote cu posibilitatea de bifare a sarcinilor încheiate. Câteodată Zoom Notes pare încărcată, dar este aplicația cu cele mai multe funcții din cadrul testului.

Etichete: ,