Hands on: Samsung Galaxy S9 și S9+

Scris de | 27 februarie, 2018
Hands on: Samsung Galaxy S9 și S9+

Se confirmă toate zvonurile dinaintea evenimentului de lansarea, cu noua gamă Galaxy S9 similară la capitolul design cu vechea generație, același Infinity Display, dar cu noutăți din plin pe partea foto-video, integrarea noile AR-Emoji, unui nou sistem audio și posibilitatea de a traduce un text în timp real.

Design și ecran

La nivel vizual nu sunt foarte multe de spus, iar producătorul ne-a obișnuit cu schimbări majore o dată la două generații. Avem același ecran care acoperă toată partea frontală, 5.8 inchi pentru S9 și 6.2 inchi pentru S9+, ambele cu display Super Amoled și format 18.5:9, celebrul Infinity Display, iar pe spate se observă din prima mutarea senzorului de amprentă sub cameră, o mutare normală și care te va ajuta să deblochezi telefonul mai ușor.  Samsung are cel mai bun ecran de smartphone de câțiva ani, iar S9 și S9+ nu se dezmint. Culori vii, luminozitate mare, contrast bun, pe scurt, la același nivel cu ce am avut și pe S8, S8 Plus și uriașul Note8.

Se păstrează jack-ul pentru căști, contrar mișcărilor pe care le fac și ceilalți producători – Apple, Huawei sau Motorola au eliminat jack-ul de 3.5 mm de pe flagship-uri, iar la MWC am văzut că și Sony au scos conectorul pentru căști. Tot pe S9 și S9+ avem în continuare protecție la apă și praf prin certificarea IP68, slot pentru carduri microSD, încărcarea wireless și securitatea prin Knox.

Galaxy S9 și Galaxy S9+ sunt produse în patru culori: negru, albastru, gri și violet, dar în România nu vom avea versiunea gri.

Hardware

Samsung Galaxy S9 va veni echipat cu procesor Exynos 9810 sau Snapdragon 845 în funcție de regiune, Exynos-ul în Europa și chipsetul Snapdragon în Statele Unite, are 4 GB de memorie RAM, poate avea o memorie internă de 64, 128 sau 256 de GB și posibilitatea de extindere cu ajutorul unui slot microSD, camera are un senzor de 12 megapixeli, iar acumulatorul are 3.000 mAh. Fratele mai mare, Galaxy S9+ aduce 6 GB de memorie RAM, baterie de 3.500 mAh și o a doua cameră principală.

Camera foto, AR Emoji

Cele două flagship-uri Samsung aduc o cameră principală de 12 megapixeli, iar unele dintre funcții sunt extrem de interesante, dar important va fi să le analizăm mai în amănunt într-un test detaliat. Camera principală are două obiective, fiecare cu diafragmă diferită, unul f/1.5 și unul de f/2.4, iar comutarea dintre ele se va face în mod automat în funcție de luminozitate.  S9+ aduce o cameră suplimentară de 12 megapixeli pentru zoom 2x, sistemul integrat de altfel și pe Note8 și care va justifica diferența de preț dintre cele două modele.

S9 și S9+ dispun de un mod denumit Super Slow-mo, funcție care permite captarea cu până la 960 de cadre pe secundă, dar acest mod este limitat la numai 0.2 secunde și rămâne de văzut cât de bine va surprinde momentul dorit.

Samsung ne aduce acum și emoji-uri personalizate sub un feature denumit AR Emoji. Acesta folosește un algoritm de învățare al datelor care analizează imaginea 2D cu fața utilizatorului, preia peste 100 de caracteristici faciale și creează un model 3D care imită expresii precum zâmbitul, clipitul sau mișcări ale capului.

Bixby, platforma inteligentă Samsung nu mai are buton dedicat fizic și a trecut printr-un upgrade. Detectează obiecte în timp real și, mai important decât atât, poate traduce texte în timp real cu ajutorul funcției Live Translation. De asemenea, se poate afla cursul valutar, se pot afla și alte informații despre zona în care te afli sau pot fi achiziționate produse văzute în real life.

Alte noutăți – certificare Dolby Atmos și un nou docking station

Samsung ne promite și un sunet mai bun pe noile smartphone-uri, iar noile modele integrează difuzoare stereo AKG și suportă Dolby Atmos, care oferă sunet în 360 de grade. Râmăne de văzut cât de bine se aud.

Samsung a arătat și o nouă stație de docking, denumită Dex Pad și care permite în continuarea transformarea smartphone-ului într-un dispozitiv pe care să efectuezi munca de birou prin atașarea unui monitor, a unui mouse sau a unei tastaturi. Față de varianta anunțată anterior, unde smartphone-ul stătea conectat pe un suport „în picioare”, acum smartphone-ul trebuie să stea culcat pe dispozitiv și permite utilizarea asemenea unui touchpad sau a unei tastaturi.   

Disponibilitate și concluzii

Nu avem parte de schimbări majore pentru noua gamă Samsung Galaxy S9, iar cârcotașii ar putea strâmba din nas. În fapt, S8 și fratele S8 Plus sunt două modele extrem de arătoase și extrem de performante astăzi și nu mi s-a părut nevoia unei schimbări majore, iar funcțiile și noutățile pe care le aduc noile modele sunt de bun augur, decente și în ton cu ceea ce piața smartphone-urilor ne-a obișnuit . De altfel, schimbările majore de flagship vin la două generații sau în caz de eșec pe toate liniile, ceea ce nu a fost cazul.

Vor fi disponibile începând cu 16 martie 2018 în anumite piețe, iar în România, Samsung Galaxy S9 și S9+ vor avea eveniment de lansare pe 6 martie, cu precomenzi începând cu 25 februarie, ora 20:00. 

Etichete: , , , , , , ,