Ecran smartphone: LCD vs. OLED

Smartphone cu ecran LCD sau OLED? Există un favorit? În continuare îți prezentăm diferențele și caracteristicile celor două tipuri de display.

Scris de | 19 aprilie, 2018
Ecran smartphone: LCD vs. OLED

 

Tot mai mulți producători de smartphone-uri mizează pe display-uri OLED. De anul trecut, printre aceștia se numără și Apple cu iPhone X. Motiv suficient, să aruncăm o privire mai atentă asupra performanțelor unui astfel de display și prin ce se transpune calitatea sa.Ecran LCD

Prescurtat LCD – Liquid Crystal Display, înseamnă în română ecran cu cristale lichide. Numele vine de la un strat din cristale lichide – un material care deține concomitent atât proprietăți ale elementelor solide, cât și ale elementelor lichide. Ecranul LCD este iluminat din spate. De regulă, la display-urile moderne, sunt folosite LED-uri, adică diode luminoase. Lumina pe care o emit, este distribuită prin intermediul unei suprafețe de distribuire. Semnalele electrice manipulează lumina astfel încât, aceasta este transmisă mai mult sau mai puțin bine prin display. Peste stratul de cristale lichide, se află un alt strat cu filtre de culoare pe roșu, verde și albastru. Fiecare pixel de pe display este format din așa-numiții sub pixeli, dintre care, fiecare beneficiază de cele trei tonuri de culoare amintite. Tonul de culoare și intensitatea acestuia sunt generate prin intermediul tensiunii electrice. În cazul ecranelor moderne, pixelii cu sub pixelii lor nu mai pot fi recunoscuți cu ochiul liber. Când funcționează, ecranele LCD nu sunt niciodată complet întunecate, deoarece iluminarea din fundal nu se poate deconecta. În cazul fotografiilor întunecate, ecranele cu cristale lichide au un oarecare dezavantaj. Nu pot reprezenta prea bine contrastul, adică diferența dintre cea mai luminoasă și cea mai întunecată parte a imaginii. În fotografii sau clipuri video întunecate, diversele structuri și suprafețe se pierd într-un gri în gri, care abia că se diferențiază. În schimb, LCD-ul punctează la disciplina luminozitate. Pot avea o luminozitate de până la 2000 candele pe metru pătrat, deci sunt mult mai luminoase decât ecranele OLED (până la 800 cd/m2). Luminozitatea unui display este foarte importantă atunci când dispozitivul se utilizează mult în lumina directă a soarelui, deoarece pe un ecran prea întunecat conținutul nu mai este vizibil. În condiții ideale, un contrast ridicat este de aproape 1:1000. În cazul luminii solare directe, încă se mai situează între 1:10 și 1:60. Suficient pentru text negru pe alb, dar nu și pentru fotografii cu culori puternice.Ecran OLED

OLED vine de la Organic Light Emitting Diode, pe românește diodă emițătoare de lumină. Comparativ cu LCD-urile cu iluminare din fundal, pixelii OLED produc propria lumină. Astfel, iluminarea din fundal devine inutilă. Este posibilă optimizarea luminozității de la pixel la pixel. La generarea negrului intens, de exemplu nu luminează niciun pixel. Astfel, la vizualizarea fotografiilor, contrastul este mult mai mare decât în cazul display-urilor LCD. Intensitatea contrastului depinde și de puterea de iluminare generală a pixelilor. Așa cum am amintit deja, luminozitatea unui OLED nu se ridică la luminozitatea unui LCD. Dar având în vedere că pixelii se află sub suprafața display-ului și luminează individual, contrasul bun se păstrează indiferent de unghiul de vizualizare. În plus, modul de construcție al unui ecran OLED permite producătorilor să conceapă un ecran cu canturi rotunjite – ca de exemplu Samsung la Galaxy S7 Edge sau Galaxy S8. Cu un display LCD nu ar fi posibil acest lucru, respectiv efortul depus ar fi mult prea mare. Deoarece la ecranele OLED, diodele luminoase sunt confecționate din material organic, adică există compuși de carbon, sunt mai sensibile la influențe externe, cade exemplu apă și se defectează mult mai repede. Durata de viață a display-urilor OLED ar putea fi prelungită considerabil în anii ce urmează, astfel încât să nu fie mai prejos decât LCD-urile.

 

Deteriorări ale ecranului: efect de ghosting

În ultimul timp, tot mai multe smartphone-uri s-au remarcat din cauza problemelor cu display-ul. Într-adevăr se poate ajunge la diverse efecte ale utilizării, însă nu toate sunt permanente. Astfel, la ambele tipuri de display poate apărea așa-numitul efect de ghosting. Motivul: dacă sunt afișate suprafețe albe pentru o perioadă mai mare de timp, se creează o tensiune electrică mai mare. Aceasta duce la luminarea ulterioară mai lungă a pixelilor. După un timp, efectul de ghosting dispare. În cazul display-urilor LCD acest efect se creează atunci când moleculele cristalelor lichide, prin care se reglează luminozitatea, din cauza încărcării electrice ridicate, nu pot reveni complet în poziția inițială.

Efect de ardere ecran

Efectul de ardere la display este reprezentat de zone ale ecranului, care prezintă uzură și care apare în primul rând atunci când ecranul se utilizează unilateral – de exemplu atunci când este afișată aceeași imagine pentru mai mult timp. În cazul smartphone-urilor fără buton fizic, aceasta ar putea fi bara de navigare cu tastele virtuale afișate pe ecran. De exemplu, Samsung preîntâmpină această problemă la Galaxy S8 prin faptul că tastele de navigare se deplasează insesizabil pe ecran astfel încât să nu fie solicitați întotdeauna aceeași pixeli. În cazul în care, la display-urile OLED sunt suprasolicitați pixelii, efectul de ardere se face vizibil sub forma unor zone întunecate, pixelii își pierd cu timpul din luminozitate.

Care este display-ul potrivit?

Deteriorări pot apărea la ambele tipuri de ecrane doar la utilizarea intensă într-o anumită zonă și după o perioadă mai lungă de folosire. Din punct de vedere al calității, LCD-urile și OLED-urile sunt aproximativ la același nivel. Cei care pun accent pe luminozitate și își petrec mult timp în aer liber, pentru ei ecranul LCD poate fi alegerea potrivită. Cei care își doresc fotografii cu contrast mare, probabil că vor aprecia mai mult un ecran OLED.Scurt curs de fizică: sinteza aditivă a culorii

La display-uri, formarea culorilor funcționează după un principiu, pe care este posibil să îl mai știi de la orele de fizică. Sinteza aditivă a unei culori constă în obținerea luminii de o anumită culoare prin suprapunerea unor surse de lumină de diferite culori. Prin suprapunere iau naștere culori noi. Culorile de bază sunt roșu, verde și albastru. În același mod sunt generate și în cazul display-urilor LCD și OLED. De exemplu, combinația dintre roșu și verde generează culoarea galbenă. Albastru și verde generează verde albăstrui, albastru și roșu generează magenta. Roșu, verde și albastru suprapuse generează alb. În funcție de intensitatea culorii, sunt generate mai multe amestecuri de culori și tonuri de culoare.

Producătorii de display-uri: cine aprovizionează pe cine?

Producția de OLED-uri este dominată în principal de două nume mari: Samsung, lider de piață în ceea ce privește OLED-urile mai mici pentru smartphone-uri și LG, ce construiește în principal ecrane OLED mai mari pentru televizoare. Dacă smartphone-ul deține un display OLED, atunci mai mult ca sigur provine de la Samsung. LG produce și OLED-uri pentru smartphone-uri, însă aceste modele sunt comercializate mai degrabă în spațiul asiatic decât în Europa. Având în vedere că majoritatea ecranelor OLED provin din fabricile Samsung, chiar și concurenții precum Apple trebuie să apeleze la ofertă, deoarece nu prea există alternative. Astfel, și iPhone X este dotat cu un display OLED produs de Samsung. Însă capacitatea de producție din fabricile Samsung nu este suficientă pentru a acoperi complet cererea pieței. Prin urmare, iPhone 8 și 8 Plus mizează și în continuare pe display-urile LCD de la Apple.Rezoluția imaginii: display vs. ochi uman

Producătorii de smartphone-uri se laudă cu o rezoluție mare a display-ului. Rezoluția se definește prin distanța pe care două puncte alăturate trebuie să o aibă pentru a fi percepute ca obiecte separate. Se poate calcula că o persoană cu vedere bună, la o distanță de 30 cm nu mai poate percepe cu ochiul liber pixelii individuali la o densitate a pixelilor de aproximativ 286 ppi (pixel per inchi). Utilizatori cu o vedere foarte bună pot recunoaște pixelii și la o densitate mai mare de 400 ppi. Smartphone-urile moderne oferă deja rezoluții mai mari (458 ppi la iPhone X, 522 ppi la Galaxy Note 8). Pentru utilizator, o rezoluție mai mare de atât, nu înseamnă plus valoare, deoarece nu o poate percepe.

Spectru de culoare: optimizarea spațiului de culoare

Ca spațiu de culoare se definește o parte a spectrului de culoare, care se poate percepe de ochiul uman. Spațiul de culoare, care poate fi afișat pe un ecran, nu diferă doar de la dispozitiv la dispozitiv, ci se deosebește și prin culorile tipărite pe hârtie. Din acest motiv, pentru fiecare aplicație se stabilește un spațiu de culoare propriu. Și spațiul de culoare al LCD-urilor și OLED-urilor diferă. OLED-urile pot afișa un spațiu de culoare mai larg. Dar având în vedere că majoritatea conținuturilor sunt optimizate pentru LCD-uri, se poate întâmpla ca pe ecrane OLED să nu fie afișate natural. Dar este posibilă și calibrarea display-urilor. Pentru aceasta sunt puse la dispoziție de exemplu moduri de culoare pentru cinema sau fotografii.Comparație a spectrelor de culoare: triunghiul superior simbolizează LCD-urile, pe locul trei se situează OLED-urile și jos cel mai mare spectru de culoare al ochiului uman.

Etichete: , , , ,