Smart Home: analiză soluții pentru casa inteligentă de la Samsung Smart Things, Apple Homekit, Amazon Alexa & Echo Plus, Google & Co și Qivicon

Pentru a aduce diferite tehnologii Smart Home sub un singur acoperiș, industria are abordări diverse - prin intermediul unei aplicații, a unui hub sau pur și simplu prin comandă vocală.

Scris de | 4 decembrie, 2018
Smart Home: analiză soluții pentru casa inteligentă de la Samsung Smart Things, Apple Homekit, Amazon Alexa & Echo Plus, Google & Co și Qivicon

De regulă, consumatorii pot profita când pe o piață există mulți concurenți, care se află într-o competiție acerbă și pun la dispoziție o ofertă variată. Totuși, situația devine dificilă, când potențialii clienți pierd privirea de ansamblu asupra ofertelor și se rătăcesc într-o multitudine de tehnologii, standarde și protocoale – așa cum se prezintă acum segmentul Smart Home. Dacă produsul A nu este compatibil cu soluția B ori dacă trebuie achiziționat un controler separat pentru fiecare componentă și trebuie acționat în parte, distracția este limitată.

Combinație puternică

Acest lucru este deosebit de enervant în domeniul Smart Home, deoarece nu este vorba doar de controlul componentelor diferiților producători dintr-o singură aplicație, dar adesea interacțiunea mai multor dispozitive inteligente promite o valoare adăugată reală: de exemplu, dacă în scenariu „Bună dimineața“, concomitent se aprind luminile, se ridică jaluzele și se mărește temperatura ambientală, plus pornește radioul în baie și bucătărie. Sau oprirea luminilor în momentul părăsirii domiciliului, închiderea ușii, reducerea temperaturii și activarea detectorului de mișcare și a camerei de monitorizare. Este, de asemenea posibil un mod de vacanță în care, în scopul simulării prezenței, se pornesc și se închid regulat diverse dispozitive. Astfel de lanțuri de comandă funcționează întotdeauna fără probleme dacă senzorii și actuatorii provin de la același producător și pot fi configurați și controlați printr-o aplicație și un controler. Diferitele abordări de integrare permit acum realizarea de scenarii de acest fel între producători și platforme. Abordările diferă atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al conceptului de operare.

Integrarea este cheia

Cel mai simplu le este utilizatorilor care sunt complet integrați în universul Apple. Acest lucru este asigurat de tehnologia Homekit, cu care componentele Smart Home de la diverși producători pot fi conectate într-un sistem riguros. Acest lucru funcționează numai împreună cu un controler din Cupertino, sau cu un iPhone sau iPad și, opțional, cu un Apple TV și Homepod. În ultima vreme, și Samsung și-a extins activitățile Smart Home în UE. În centrul atenției se află SmartThings – o platformă practic deschisă, care conectează dispozitivele Smart Home și le face controlabile printr-o aplicație centrală. Programul modernizat, care integrează și aplicația Samsung Connect IoT, este preinstalat automat pe modelele mai noi Galaxy – dar prin Google Play se poate folosi și pe smartphone-urile altor producători.  În România, componenta hardware, SmartThings Hub, este disponibilă (neoficial) prin terți. Lipsește și soluția Telekom, Qivicon, dar lucrurile se pot schimba în viitorul apropiat. Să vedem cum se prezintă fiecare în parte.

Amazon conduce

Cel mai important element la integrarea Smart Home sub același acoperiș, răspunde la numele Alexa. Amazon s-a folosit de avantajul de timp pe care-l aduce asistentul vocal, și practic a făcut ca toate dispozitivele din domeniul Smart Home să fie compatibile cu Alexa. Prin urmare, cei care dețin un difuzor inteligent acasă pot combina dispozitivele Smart Home după propriile dorințe. Cu anumite limitări, aceleași sunt valabile și pentru difuzoarele inteligente cu asistent Google, deoarece producătorul și-a îndreptat atenția asupra subiectului Smart Home și este pe urmele Amazon. Dar, indiferent care serviciu vocal câștigă cursa – trebuie să acorzi furnizorului o anumită încredere, deoarece compania de internet implicată, stă practic în permanență în sufragerie.

Samsung Smart Things

Platforma deschisă constă dintr-o aplicație și un hub care îmbină componentele de securitate.

Cei care dețin un smartphone mai nou al seriei Galaxy, cunosc aplicația cel puțin după denumire, deoarece Samsung a instalat SmartThings pe aceste dispozitive. La configurarea programului, dispozitivele inteligente de acasă compatibile sunt detectate automat, dacă sunt conectate la aceeași rețea. Alternativ, acestea pot fi integrate manual în sistem. Sunt compatibile o multitudine de componente conectate – preponderent din universul Samsung, dar și de la alți producători. Pot fi conectate în special, televizoarele inteligente, soundbar-ul, aerul condiționat și aparatele electrocasnice: de la mașina de spălat la robotul de bucătărie. Avantajul aplicației SmartThings nu este doar controlul central al diferitelor dispozitive sub o interfață comună. Dispozitivele integrate pot fi, de asemenea, grupate și operate simultan, dacă se dorește – de exemplu sub forma unor scenarii bine definite. De asemenea, în aplicație pot fi create reguli și notificări personalizate.

Exclusivitate UE

Pe piața din SUA, Samsung vinde direct soluțiile SmartThings Hub, în Europa, și ne referim aici la piața din Germania, acest tip de servicii nu este comercializat de Samsung. Pentru a populariza tehnologia, coreenii cooperează cu Vodafone (în Germania), care au creat un pachet de securitate pentru locuință și apartament în jurul unității centrale de control. Portofoliul de produse a fost recent prezentat la târgul Cebit, după anunțarea parteneriatului strategic la MWC, de la sfârșitul lunii februarie. Așa-numitul Safety Starter Kit, care este distribuit în cadrul mărcii V-Home de Vodafone, pe lângă SmartThings Hub conține o cameră, un senzor multifuncțional și o sirenă. Sunt disponibile componente suplimentare de siguranță la un cost suplimentar. Chiar dacă la lansare, era oferită o reducere de 50 euro, oferta nu este neapărat un chilipir nici pentru piața germană. În mod normal, pachetul costă 390 euro – clienții Vodafone se bucură de această ofertă și pentru un avans de 150 euro, dacă vor plăti restul sumei în decurs de doi ani. Pentru componentele de service incluse, trebuie plătiți lunar încă zece euro – cel puțin 24 luni. În schimb beneficiezi de un asistent de alarmă, care informează maximum cinci contacte în caz de urgență, precum și 10 GB memorie în Cloud pentru accesul la nivel european la imaginile camerei de pe smartphone – pentru clienții Vodafone, fără contorizarea consumului de date. În lunile următoare, gama de dispozitive compatibile Smart Home se va extinde (este un proces continuu) – printre altele, prin senzori Smart Things suplimentari, precum și lămpi, termostate și difuzoare conectare în rețea, de la furnizori terți în cadrul programului „Works with SmartThings“.

Apple Homekit

Apple oferă comunității sale un framework personalizat pentru rețeaua de domiciliu, cu sau fără un hub.

Homekit este un fenomen unic: cu patru ani în urmă, cu un framework, Apple a stabilit un standard pentru rețeaua de acasă, fără a pune la dispoziția utilizatorilor componente Smart Home proprii. Între timp, acest lucru nu mai este adevărat, deoarece difuzorul inteligent HomePod, care este disponibil de la jumătatea lunii iunie, este complet integrat în sistemul Smart Home. În plus, iPhone și iPad, Apple Watch și Apple TV Box acționează ca și dispozitive de control pentru casa inteligentă. Configurarea se realizează prin aplicația centrală Home, componentele încorporate pot fi controlate prin aplicația iOS, dar și cu Siri prin comenzi vocale, și nu doar separat, ci și grupate prin crearea de scenarii. Toate componentele Smart Home compatibile cu standardul Homekit pot fi integrate în sistem – și acestea nu sunt puține: mai mult de 50 de producători furnizează deja echipamente adecvate în 17 clase de dispozitive diferite – de la întrerupătoare, prize și termostate de încălzire la sisteme de alarmare, camere IP și senzori pentru sisteme de iluminat și difuzoare. Și din moment ce Apple a slăbit puțin cerințele sale de certificare destul de restrictive, în viitor, ne așteptăm la și mai multe dispozitive compatibile cu Homekit.

Centru de comandă cu sunet puternic

Cei care își configurează Homekit-ul exclusiv prin aplicație, trebuie să ia în considerare un dezavantaj decisiv: accesul de la distanță la sistem nu este posibil în acest caz – mai ales componentele de securitate conectate își pierd o parte substanțială din utilitate. Utilă este crearea unui hub special – și aici revine în joc, menționatul Home-Pod. Acesta se poate utiliza la fel ca și un Apple TV din a treia și a patra generație sau un iPad ca centru de control Homekit bazat pe hardware. Configurarea, ca hub, este preluată de difuzorul inteligent Apple. Utilizatorul trebuie doar să se asigure că același Apple ID este utilizat la conectarea HomePod-ului ca la instalarea sistemului electronic din rețea. Pentru cei care atât la Smart Home cât și la consumul media se bazează complet pe ecosistemul concernului, HomePod-ul întemeiat pe Siri poate fi o investiție destul de utilă. În ceea ce privește competențele lingvistice cu Alexa de la Amazon și asistentul Google, nu poate concura. A fost criticat în special pentru faptul că este compatibil numai cu dispozitivele și serviciile din universul Apple. Cei care nu folosesc nimic altceva, nu ar trebui fie deranjați. Caracteristicile excelente ale sunetului difuzorului sunt oricum de necontestat. Amazon Alexa & Echo Plus

Platforma este compatibilă cu aproape toate dispozitivele inteligente de acasă. Acestora li se adaugă un hub Zigbee special.

Chiar dacă Google, conform datelor analiștilor, comercializează acum mai multe difuzoare inteligente la nivel mondial decât Amazon, Alexa rămâne etalon pentru conectarea diferitelor tehnologii în Smart Home. Și chiar dacă mulți producători de dispozitive Smart Home încă produc dispozitive proprii, aproape toate produsele lor sunt compatibile cu Alexa, astfel încât asistentul vocal de la Amazon a devenit un standard în industrie. Nici un furnizor nu poate sau nu vrea să se excludă. Dacă se parcurge lista competențelor enumerate pe pagina de internet Amazon și în aplicația Alexa, ca de exemplu îmbunătățirile funcționale ale terților în ceea ce privește serviciul vocal, după categoria Smart Home, sunt returnate mai mult de 300 rezultate. Acestea acoperă întreaga gamă Smart Home: termostate, prize și adaptoare, camere și senzori de mișcare, broaște pentru uși și interfoane, căști, televizoare și accesorii, becuri și întrerupătoare de lumină, aparate de bucătărie și mașini de spălat, aspiratoare și mașini de tuns iarba. Toate acestea și multe altele nu pot fi controlate doar vocal, ci pot fi conectate una cu alta prin grupuri, rutine și comenzi IFTTT (if this, then that). În acest fel, Alexa asigură depășirea barierelor tehnologice în casa inteligentă.

Smart Home Hub vorbitor

Dar Amazon are încă un as de integrare în mânecă: un difuzor inteligent care acționează și ca un hub Smart Home. Ascultă la numele Echo Plus și poate controla direct dispozitive inteligente de uz casnic, dacă sunt compatibile cu protocolul Zigbee. Prin urmare, un controler separat sau un Bridge al producătorului componentelor respective este inutil. Zigbee este un standard uzual de conectare, care este utilizat în principal în automatizarea de acasă – printre altele este folosit la sistemele de iluminare de top Philips Hue, Ikea Trådfri, Osram Lightify și Sengled Element. Există însă prize Wi-Fi, termostate, încuietori inteligente, detectoare de fum și alți senzori compatibili cu Zigbee, care pot fi controlate vocal direct prin Echo Plus. Difuzorul inteligent este disponibil pe negru, argintiu și alb și costă 150 euro.Google & Co

Asistentul vocal Google relaționează cu mai puține dispozitive Smart Home decât Alexa, dar platforma avansează.

Asistentul Google, adversarul important al Amazon Alexa, s-a alăturat controlului vocal în domeniul Smart Home. Producătorul motorului de căutare are încă un decalaj semnificativ comparativ cu concurența, dar avansează într-un ritm impresionant. În aplicația Home, care este utilizată pentru a configura și a gestiona asistentul vocal, peste 200 de componente diferite pot fi acum conectate la asistentul Google. Printre acestea se numără cele renumite în branșă, deși nu toate. Google este destul de reținut în ceea ce privește hardware-ul propriu. De exemplu, în UE în continuare sunt disponibile doar versiunile convenționale Google Home și compactul Mini Home. În domeniul casei inteligente, compania chineză i-Home Technology, încearcă să elimine diferențele, create de platformă: cu Lynky (vezi foto dreapta), se va lansa în curând un dispozitiv pe piață, care vizual arată ca AmazonEcho Show, dar funcțional este cu un pas mai departe, deoarece la fel ca și Echo Plus, servește ca un hub inteligent Smart Home și acționează ca un hub pentru alte componente Smart Home. Lynky este compatibil de exemplu cu standardul Zigbee și astfel cu o multitudine de produse în rețea. Dacă dispozitivul oferă în practică, ceea ce promite în teorie, ar putea crea furori, mai ales că prețul său este de doar 150 de dolari.

Qivicon

Platforma este compatibilă cu sute de dispozitive Smart Home controlate printr-o stație centrală de bază.

Home Base și Speedport Smart de la Telekom (Germania) servesc ca o unitate centrală de comandă pentru familia Smart Home de culoare magenta, dar în spatele acesteia se ascunde semnificativ mai mult: baza tehnologică, susținută de un număr mare de furnizori de renume și care combină diverse standarde de conectare. Astfel, este posibilă integrarea altor senzori, comutatoare și actuatoare de la eQ-3 (Homematic/ Homematic IP) în sistemul Smart Home format din dispozitive care provin de la mai mulți producători, dar și lămpi inteligente de la Philips, Osram și Sengled, camere IP de la D-Link și Logitech, detectoare de fum de la Nest, aparate electrocasnice inteligente Bosch, Siemens și Miele, difuzoare multiroom de la Sonos sau stația meteo inteligentă din Netatmo. Chiar și difuzoarele inteligente de la Amazon și Google sunt compatibile cu sistemul. În total, sute de componente individuale pot fi conectate prin intermediul platformei Qivicon.

 

Etichete: