Mentenanță notebook: sfaturi utile pentru o experiență completă pe laptop

Acasă, în deplasare sau la birou: notebook-ul este aproape constant în uz. Din acest motiv trebuie să beneficieze de verificare și mentenanță periodică. Companionul mobil îți va răspunde prin reacție, funcționalitate și performanță bună. Iată câteva sfaturi importante care se pot pune repede în practică.

Scris de | 16 aprilie, 2019
Mentenanță notebook: sfaturi utile pentru o experiență completă pe laptop

SFAT 1: Ultrabook-uri: memoria este ieftină și se poate extinde ușor

Un notebook complet cu display de 11,6 sau chiar 14 inchi la un preț sub 300 euro? Nici o problemă în ziua de azi. La acest preț, ultrabook-urile oferă procesoare destul de performante, suficientă memorie de lucru, Wi-Fi, Bluetooth și chiar și ecrane Full HD. Cu toate acestea, un obstacol la aceste dispozitive este hard discul, deoarece mai mult de 64 GB, de exemplu, sub forma unui card eMMC, nu se încadrează în bugetul producătorului, dacă dorește să atingă punctul de preț critic de mai puțin de 300 de euro. Din cei 64 GB, de exemplu Windows 10 Home ocupă 17 GB, deci rămâne disponibilă o memorie de 47 GB pentru programe și date. Cei care doresc să stocheze fotografii sau chiar și filme pe hard, vor atinge repede limitele. Dar, înainte de a cumpăra un ultrabook cu o memorie internă mai mare la un preț mult mai ridicat, trebuie să te gândești la următoarea alternativă. Un mod foarte ieftin de extindere a memoriei este utilizarea permanentă a unui card SD sau a unui microSD ca spațiu de stocare, dacă ultrabook-ul deține un cititor de carduri și în mod ideal acesta este compatibil cu carduri SDXC. Pentru mai puțin de 40 de euro, poți extinde capacitatea ultrabook-ului tău cu 128 GB și astfel câștigi mult spațiu suplimentar. Alternativ sau suplimentar, poți utiliza un stick micro USB pentru extinderea memoriei. Stick-uri precum Sandisk Ultra Fit abia că depășesc carcasa calculatorului și versiunea cu 128 GB costă aproximativ 38 euro. Stick-urile de 256 GB costă în jur de 58 euro. Deci pentru un total de aproape 100 euro, memoria ultrabook-ului se poate extinde de la 64 GB, la 448 GB.

SFAT 2: Curățenie: curățarea interiorului protejează împotriva supraîncălzirii

Aproape fiecare computer mobil este echipat cu cel puțin un ventilator activ, care – în cea mai mare parte în funcție de sarcinile care trebuie gestionate – este mai mult sau mai puțin zgomotos. Dacă ventilatorul devine zgomotos în timp, cauza poate fi una banală. Odată cu aerul de răcire aspirat, ventilatorul trage și praf în interiorul carcasei notebook-ului; și nu contează cu adevărat cât de curat este menținut mediul înconjurător. O singură scamă, care se află într-o poziție nefavorabilă în cadrul sistemului de răcire, poate scădea eficiența ventilatorului. Procesorul, placa grafică sau alte componente se încălzesc mai mult, ventilatorul se rotește mai repede și des, notebook-ul devine mai zgomotos și autonomia scade, deoarece ventilatorul are nevoie de mai multă energie. Și cum cureți ventilatorul? Cel mai simplu cu ajutorul aspiratorului și duzei speciale pentru tapițerii, după oprirea și deconectarea de la rețea a notebook-ului. De regulă nu este necesară deschiderea carcasei. Pentru a împiedica rotirea ventilatorului, blochează lamele prin introducerea unei scobitori sau agrafe de birou îndreptate în fanta prin care pătrunde aerul, și aspiră locul cu o treaptă de aspirare medie până la înaltă. Astfel îndepărtezi o mare parte din praf și cu siguranță și scamele. Desigur, curățarea este mai eficientă atunci când se deschide carcasa, deoarece astfel se poate ajunge cu ușurință în toate colțurile. În acest caz ar trebui să ai grijă, să nu atingi nimic cu duza aspiratorului și puterea de aspirare să fie mai mică. Alternativ, notebook-urile la care s-a deschis carcasa se pot curăța foarte bine de praf și alte depuneri cu ajutorul unui spray cu aer comprimat, în timp ce mini aspiratoarele se potrivesc pentru curățarea tastaturii.SFAT 3: Viteză mai mare: accelerarea pornirii calculatorului

În special notebook-urile mai vechi cu hard disk tradițional au nevoie adesea de câteva minute bune până la pornirea sistemului. Pornirea Windows-ului poate fi accelerată destul de ușor – deoarece cu cât mai multe programe sunt încărcate automat la pornirea sistemului, cu atât mai mult durează. Prin urmare, este utilă curățarea folder-ului cu programe care pornesc automat odată cu Windows și scoaterea programelor neutilizate. Cu combinația de taste [Ctrl]+[Alt]+[Del] accesează Task-Manager și fă click pe Startup. Acolo sunt listate toate programele, care pornesc automat la pornirea Windows. La Startup impact este indicat și consumul de energie al fiecărei aplicații. Dacă utilizezi des notebook-ul alimentat de la baterie, ar trebui să renunți la pornirea automată a programelor cu statusul High. Marchează programele, pe care dorești să le elimini din Autostart, și fă click pe Disable (Dezactivare).

 SFAT 4: Evită deteriorarea din cauza apei:atenție la lichide

Ești un mic Napoleon, care mănâncă sau bea în timp ce lucrează la calculator? Ar trebui să iei în considerare un aspect: în timp ce o tastatură de PC peste care a fost vărsată o ceașcă de cafea poate fi ușor înlocuită, la o tastatură de notebook situația este mai complicată. Și dacă pătrunde lichid în notebook prin tastatură, rezultatul se traduce în majoritatea cazurilor prin daună totală. Dar care este procedura pentru cazurile în care un lichid ajunge pe tastatura notebook-ului? Mai întâi, trebuie să deconectați imediat alimentarea și să opriți computerul. Nu încercați să scoateți lichidul din notebook prin înclinarea acestuia, pentru că asta va împrăștia cu siguranță lichidul în interiorul notebook-ului. În schimb încercați să absorbiți cu un șervețel de bucătărie toate reziduurile de lichid. Dacă este posibil, trebuie îndepărtat acumulatorul, fără a întoarce notebook-ul. În aceeași ordine de idei, dacă este posibil se purcede la demontarea tastaturii fără întoarcerea notebook-ului, ea oricum în final va trebui demontată (la service) pentru a verifica cantitatea de lichid care a pătruns în interior. Apoi tastatura se poate usca pe un corp de calorifer. Problema este că anumite componente din interiorul carcasei se corodează după scurt timp, ceea ce poate duce la daună totală. În plus, lichide precum laptele sau băuturi cu conținut de zahăr nu se pot îndepărta fără a lăsa reziduuri. În cazul în care a pătruns lichid în carcasă prin tastatură, îți recomandăm, ca dispozitivul să fie uscat și curățat de un profesionist cât de repede posibil. Trebuie conștientizat faptul că și o picătură mică de apă care se ascunde într-un loc greșit poate provoca un scurtcircuit. Și da, poate trebuie să vă gândiți, ca cel puțin la birou să folosiți o tastatură suplimentară pe Bluetooth conectată la notebook.

SFAT 5: Optimizarea autonomiei: energie pentru o perioadă mai lungă de timp

Fie că te afli în avion, în tren sau lucrezi din parc: există multe scenarii, în care utilizatorul trebuie să optimizeze consumul de energie al notebook-ului deoarece nu are posibilitatea de conectare a acestuia la o sursă de energie. Din fericire, autonomia calculatorului pliabil poate fi extinsă semnificativ cu doar câteva măsuri. Înainte de toate, redu luminozitatea ecranului la un nivel acceptabil. De exemplu, în cazul zborurilor de noapte, când cabina este întunecată este suficient un nivel de luminozitate foarte scăzut, ceea ce mărește considerabil autonomia. Și ceilalți pasageri îți vor fi recunoscători. De asemenea, elimină orice dispozitive conectate prin USB, cum ar fi stick-urile de memorie sau mouse-ul. Dacă nu ai nevoie de Bluetooth sau Wi-Fi, dezactivează-le. Închide programele pe care nu le folosești și care rulează în fundal. În mod normal, pe notebook este instalat un program al producătorului plăcii grafice, ca de exemplu cel pentru placa grafică Intel HD. Aici poți alege un plan de energie pentru o autonomie maximă a bateriei; în cazul modului Intel se reduce performanța grafică. Pentru activități normale, de exemplu cu Microsoft Office, performanța este suficientă; pentru jocuri, modul trebuie modificat. Windows 10 afișează nivelul încărcare al bateriei și un comutator pentru creșterea eficienței bateriei. Pentru o autonomie mai mare, comutatorul trebuie tras către stânga. Se observă imediat cum se diminuează luminozitatea display-ului. Fă clic pe „Setări acumulator“ și apoi pe „Utilizare baterie în funcție de aplicație“, pentru a vedea care sunt aplicațiile cu cel mai mare consum de energie. Închide toate programele inutile.

 SFAT 6: Temperatura procesorului: monitorizarea încălzirii

Dacă un procesor se supraîncălzește, acest lucru poate fi semnalizat prin erori inexplicabile ale sistemului de operare. Erori de acest tip sunt dificil de analizat deoarece simptomele pot avea zeci de cauze. Monitorizați în permanență temperatura procesorului notebook-ului. În acest sens aplicația Core Temp este perfectă și se poate descărca gratuit de pe pagina www.alcpu.com/CoreTemp. Aplicația este compatibilă cu toate versiunile Windows de la XP până la Win 10. Deoarece Core Temp este orientat pe hardware, pentru instalare sunt necesare drepturi de administrator. Aplicația este compatibilă cu toate procesoarele populare de la Intel și AMD, inclusiv noile CPU-uri AMD Epyc. Dacă un procesor are mai multe nuclee, de obicei sunt afișate mai multe temperaturi. Acestea se pot monitoriza în timp real, pentru a determina programele care solicită cel mai mult procesorul. Și cât de mult are voie să se încălzească procesorul, pentru a lucra stabil și a nu se deteriora? În câmpul „TJ. Max“ este indicată valoarea maximă, pe care procesorul are voie să o atingă conform producătorului. Totuși, aceasta este o limită absolută pentru cazuri excepționale. Funcționarea sigură este garantată dacă temperatura nucleelor individuale rămâne cu 20 sau mai multe grade sub valoarea TJ.Max.SFAT 7: Evită deteriorarea termică: notebook-ului nu îi place să stea la soare

În lunile mai calde, multe notebook-uri, uitate în autovehicul se defectează. Aceste situații pot fi evitate (nici frigul nu face bine). Ia dispozitivul cu tine în servietă sau rucsac, deoarece acolo nu se încălzește atât de mult ca în mașină. Dacă nu poți lua notebook-ul cu tine, cel puțin pune-l în portbagaj, deoarece acolo nu este atât de cald ca în habitaclu. Oricum nu ar trebui să lași notebook-ul în lumina directă a soarelui. Dacă totuși se întâmplă, nu porni imediat calculatorul, ci așteaptă până când temperatura revine la normal. Astfel, poți salva componentele sensibile și bateria.

SFAT 8: Windows 10: găsirea seriei notebook-ului

Dacă autocolantul cu seria s-a șters în timp sau a devenit ilizibil, Windows PowerShell ajută la căutare. Apasă tasta Windows, și scrie „PowerShell“. Astfel, în meniul de pornire este afișat Windows PowerShell, pe care faci click dreapta cu mouse-ul și selectezi opțiunea „Run as administrator“. Introdu următoarea comanda și confirmă cu tasta [Enter]: Get-WMIObject -Class Win32_BIOS – pe lângă numele exact al produsului, este afișată și seria.Aspire 5736ZSFAT 9: Verificarea stării de sănătate a bateriei

În timp, capacitatea oricărui acumulator scade. Starea acumulatorului notebook-ului se poate verifica foarte simplu cu ajutorul instrumentelor Windows. Un raport detaliat oferă informații referitoare la utilizare și capacitatea rămasă. Bateria unui notebook este o piesă de uzură la fel ca și anvelopele unei mașini. Nu contează cât de mult o protejezi, la un moment dat își atinge durata de viață. Sub Windows 10 poți crea cu ușurință un raport referitor la starea bateriei notebook-ului: 1. Din Start mergi la Command Prompt. Click dreapta pe mouse și alegi „Run as administrator“. În fereastra deschisă se introduce următoarea comanda: powercfg /batteryreport/output „C:\battery_report.html” și apasă tasta Enter: 2. Comanda este confirmată cu mesajul „Raportul despre starea bateriei este salvat in folderul C:\battery-report.html “. În Windows Explorer accesează fișierul battery report și printr-un clic se va deschide în browserul setat ca implicit. 3. Sus de tot se găsesc informații referitoare la notebook-ul tău, producător precum și BIOS-ul instalat. Urmează punctul „Installed batteries“, care oferă informații referitoare la producătorul bateriei, capacitatea inițială, precum și capacitatea disponibilă (Full charge capacity). Punctul „Battery Usage“ afișează date referitoare la utilizarea bateriei in ultimele trei zile, durata de utilizare și consumul de energie, în timp ce la „Usage history“ se afișează durata de utilizare a dispozitivului de la baterie și zilele în care s-a folosit bateria. În plus la „Battery capacity history“ se afișează informații referitoare la modificarea capacității bateriei, iar la punctul „Batterie life estimates“ este evidențiată autonomia utilizată în ziua respectivă. Această autonomie variază în funcție de modul de utilizare a notebook-ului.

Etichete: ,