Lenovo a prezentat  Foldable PC, primul laptop pliabil din lume

În cadrul Lenovo Accelerate, compania a prezentat primul PC pliabil din lume. Va avea un ecran de 13.3 inchi și se va plia sub forma unei agende de scris.

Scris de | 14 mai, 2019
Lenovo a prezentat  Foldable PC, primul laptop pliabil din lume

Inovația este la mare căutare în aceste zile, iar așa cum am tot prezentat în paginile revistei connect în ultima vreme, ecranele pliabile sunt un trending topic pentru 2019, alături de 5G, inteligența artificială sau internetul tuturor lucrurilor.  Samsung și Huawei sunt printre cei mai mari jucători de pe piață care au anunțat primele smartphone-uri pliabile, dar ecranele flexibile nu ar trebui să se oprească la telefoane. Concepte din trecut ne-au arătat dispozitive wearable, iar Lenovo anunță astăzi primul PC pliabil din lume și suntem convinși că nu sunt singurele gadget-uri care se vor plia și își vor schimba formatul.

În cadrul unui eveniment Transform din 2017, Lenovo prezenta primul concept al unui PC flexibil, iar pe Twitter publicau mesajul “A foldable PC? Maybe someday. Just a concept for now” (n.red: Un PC pliabil? Poate într-o zi, dar momentan este doar un concept).  2 ani mai târziu, în cadrul evenimentului Lenovo Accelerate din Orlando, Statele Unite și la care connect ia parte zilele acestea, compania arată primul PC flexibil din lume, de fapt o tabletă de 13 inchi care se îndoaie și ia forma unui laptop sau care se închide asemenea unei agende. O ajută și finisajul din piele de pe capacul posterior sa pară o agendă, iar Lenovo promovează mai multe scenarii de utilizare: ca o carte, ca o tabletă, ca un laptop sau cu un sistem de andocare la birou.

Ecranul va fi realizat de LG și vorbim despre un panou OLED de 13.3 inchi cu aspect 4:3 și rezoluție 2K. Va avea procesor Intel și va rula sistemul de operare Windows, iar odată ce va fi îndoit partea inferioară se va transforma într-o tastatură on-screen, un sistem patentat de Lenovo și pe care l-am mai întâlnit în cadrul Lenovo Yoga Book Tablet.   Are grosimea unui ultrabook atunci când este pliat, iar Lenovo promite că bateria va avea autonomie de aproximativ o zi și o greutate mai mică de 900 de grame.

Compania punctează clar că nu este o tabletă, un smartphone sau un dispozitiv hibrid 2în1, ci un laptop cu un ecran pliabil. Multimedia, relaxare, social media sau business, o mulțime de opțiuni pentru un dispozitiv care nu ajunge pe piață anul acesta. În fapt, 2020 este departe și fără o dată oficială de lansare pare și mai îndepărtată dacă ne gândim că ușor ușor vor apărea tot mai mulți producători care vor anunța produse pliabile sau flexibile.

Primele impresii

Suntem prezenți la Accelerate și tocmai am avut ocazia să vedem mai îndeaproape primul PC pliabil din lume. Nu am reușit să avem un hands on per se, dar am văzut de aproape câteva scenarii de funcționare. Este departe de a fi un produs aproape de lansare, dar am văzut cum se pliază și cum funcționează, iar viitorul sună promițător. Rămân multe de pus la punct până la lansare, dar unul dintre cele mai importante aspecte va fi partea software și chiar dacă Windows este optimizat din trecut pentru dispozitive 2-în-1, un ecran care își modifică instant dimensiunea și rezoluția va aduce noi probleme de operabilitate și nu doar ale sistemului de operare, ci și ale aplicațiilor.

Și da, face acele cute pe care le-ați văzut la toate smartphone-urile pliabile, dar asta se va întâmpla cu toate dispozitivele pliabile până ce vor intra în scenă noi materiale și alte balamale sau sisteme de pliere. La prima vedere, balamaua nu a părut la fel de convingătoare ca ceea ce am văzut la Samsung sau Huawei, iar oficialii companiei nu ne-au lăsat să fotografiem îndeaproape sistemul, dar fiind un prototip suntem siguri că va suferi modificări.

Lenovo încearcă exact opusul a ceea ce face Samsung sau Huawei să facă cu smartphone-urile lor pliabile (anume că încearcă să facă dintr-un telefon un dispozitiv mai mare), cu aplicabilitate spre productivitate la trecerea de la un ecran mic la unul mai mare. Lenovo încearcă tocmai să facă un produs să fie productiv în primul rând, iar apoi se gândește la portabilitate și acele momente când nu ai nevoie de un display mare ca să faci o serie de actitivități.

Sunt diferite moduri de utilizare, de la a folosi dispozitivul ca pe o tabletă sau la trecerea la un laptop și transformarea părții inferioare într-o tastatură virtuală, dar un mod interesant a fost transformare într-o carte, iar dacă va dispune și de un mod e-ink atunci chiar va avea sens să citești cărți ca pe un e-reader.

Discuțiile preliminare de astăzi au amintit și de posibilitatea de a oferi suport pentru date mobile, iar tableta va funcționa și cu stylus-urile de la alte dispozitive Lenovo. Încărcarea se face prin usb de tip C, iar alte porturi nu au fost observate pe marginile dispozitivului.

Etichete: , , , ,