Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III, lansate oficial. Specificații și disponibilitate

Scris de | 14 aprilie, 2021
Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III, lansate oficial. Specificații și disponibilitate

Sony anunță astăzi două noi modele în seria de flagship-uri Xperia 1 și 5 și lansează Xperia 1 III și Xperia 5 III. Ambele dispozitive oferă caracteristici integrate care îi conectează pe membrii comunității Xperia cu pasiunile lor.

Fie că sunt fotografi, audiofili, cinefili, gameri sau cineaști, următoarea generație a flagship-urilor Xperia 1 și 5 va îmbunătăți experiența utilizatorilor cu o gamă de noi funcționalități.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: camere Alpha

Xperia 1 III și Xperia 5 III au fost dezvoltate în colaborare cu inginerii din spatele seriei de camera Alpha. Ambele modele oferă autofocalizare automată continuă, indiferent de obiectivul folosit, dar și funcția Real-time Eye AF. Pentru Xperia 5 III a fost încorporată și tehnologia de urmărire a obiectelor, permițându-le fotografilor să capteze fotografii ale subiecților aflați în mișcare într-o varietate de scenarii, cu o apăsare pe ecran.

Xperia 1 III oferă un set de caracteristici pentru fotografii care își doresc să obțină întotdeauna rezultate bune. Urmărirea obiectelor este îmbunătățită cu ajutorul funcției Real-time Tracking, care le permite utilizatorilor să fotografieze subiecți aflați în mișcare cu focalizare precisă.

Utilizând algoritmii bazați pe inteligența artificială și senzorul 3D iToF pentru măsurarea distanței, funcția Real-time Tracking poate detecta și se poate concentra pe un subiect, continuând să-l urmărească chiar dacă acesta iese, temporar, din câmpul vizual. 

În plus, ambele modele oferă autofocalizare continuă cu 60 de calcule AF/AE pe secundă, permițându-le utilizatorilor să fotografieze și să stocheze 20 de fotografii (20 de cadre pe secundă – FPS) cu precizie ridicată, focalizare clară și expunere optimizată. 

Acest nivel de performanță este compatibil cu cel oferit de camerele profesionale de sport, cum ar fi seria Alpha 9. Procesorul de imagine BIONZ X le permite utilizatorilor să fotografieze în modul rafală în condiții de luminozitate scăzută, oferind rezultate cu reducerea zgomotului din imagine care nu au fost posibile cu modelele precedente.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Teleobiectiv variabil

O caracteristică pentru ambele modele este faptul că dispun de teleobiectiv variabil asociat cu un senzor Dual PD care atinge o distanță focală de până la 105mm, completată de autofocalizarea rapidă datorită senzorului Dual PDAF. La comutarea între 70mm și 105mm, focalizarea este ajustată imediat pentru a surprinde detaliile.

Fotografii își pot extinde mai mult posibilitățile creative cu distanțe focale de 16mm, 24mm, 70mm și 105mm pentru realizarea unor compoziții bune, indiferent dacă sunt peisaje, portrete sau imagini cu animale. Ambele modele continuă să fie dotate cu optica ZEISS calibrată pentru smartphone-ul Xperia. Coating-ul ZEISS T contribuie la realizarea unor imagini contrastante, reducând reflexiile.

Ambele modele din noua generație Xperia încorporează un zoom cu rezoluție mare bazat pe algoritmi de inteligență artificială. Această tehnologie utilizează procesarea Sony bazată pe AI pentru a restabili detaliile și definiția imaginilor, asigurându-se astfel că precizia nu este compromisă. 

Xperia 1 III și Xperia 5 III dispun de funcția Photography Pro, lansată pe modelele din generația precedentă. Dezvoltată în colaborare cu fotografi profesioniști, aceasta aduce pe telefoane multe dintre comenzile manuale disponibile pe camerele din seria Alpha, inclusiv ISO, viteza de fotografiere, indicatorul vizorului electronic, suportul RAW plus un declanșator dedicat. Nou introdusă pe smartphone-urile din acest an este funcția „Basic Mode” implementată în Photography Pro, care permite accesul la o gamă de funcționalități de fotografiere ușor de utilizat, inclusiv un declanșator tactil, orientare portret, efect bokeh artistic, panoramă și altele.  

Xperia 1 III și Xperia 5 III dispun, de asemenea, de cea mai recentă tehnologie de stabilizare optică SteadyShot cu FlawlessEye, care îmbină viteza de citire crescută a senzorului de imagine cu algoritmul original Sony, pentru stabilizarea optică a imaginii.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Display-uri

Xperia 1 III dispune de un display CinemaWide 4K HDR OLED de 6,5 inci, cu un raport de aspect de 21:9 și o rată de refresh de 120Hz, în timp ce Xperia 5 III oferă un ecran CinemaWide HDR OLED de 6,1 inci, cu un raport de aspect de 21:9 CinemaWide, cu rată de refresh de 120Hz.

Utilizatorii beneficiază acum de divertismentul preferat așa cum au intenționat creatorii, datorită Creator Mode. „Oferit de CineAlta”, noile modele Xperia beneficiază de un ecran OLED calibrat din fabrică, cu un balans de alb precis, care reflectă procesul de reproducere a culorilor de pe monitoarele de culoare Sony profesionale, utilizate în realizarea producțiilor de studio de la Hollywood.

În plus, ambele modele dispun de display-uri echivalente pe 10 biți (8 biți cu fluidizare pe 2 biți) care pot afișa o multitudine de culori fără efectul color banding și cu suport pentru standardul de culoare BT.2020.

Xperia 1 III și Xperia 5 III beneficiază de procesorul de tip X1 dedicat segmentului mobile, care aduce tehnologia de remasterizare BRAVIA HDR, asta însemnând că dispozitivul oferă un conținut frumos și expresiv. Redarea în timp real a conținutului este mai realistă, având contrast, culoare și claritate sporite.

De asemenea, datorită încorporării tehnologiei Dolby Atmos, reglată în colaborare cu Sony Pictures Entertainment, utilizatorii pot experimenta o performanță multi-dimensională, imersivă, atât folosind căștile, cât și ascultând la difuzoarele stereo integrate.  

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Gaming

Gamerii beneficiază de upgrade-urile Xperia 1 III și Xperia 5 III. Afișajul 21:9 cuplată cu rata de refresh îmbunătățită de 120Hz, acum implementată atât pe seria 1, precum și pe seria 5, obiectele aflate în mișcare rapidă sunt redate clar pentru un joc fluid.

Adăugarea tehnologiei Motion Blur Reduction la 240Hz înseamnă că afișajul se împrospătează de 240 de ori pe secundă pentru o performanță clară, fără efect de blur. Și rata de scanare prin atingere la 240Hz se asigură că acțiunea se desfășoară așa cum a fost gândită de jucător și reprezintă un avantaj competițional.

O altă caracteristică nouă pentru ambele modele este capacitatea de a regla balansul de alb, reducând tensiunea asupra ochilor și permițând durate mai lungi de joc pe mobil. Noul L-y raiser (low gamma raiser) facilitează vizualizarea adversarilor în întuneric prin ajustarea detaliilor imaginii în zonele întunecate și evidențierea adversarilor fără a supraexpune zonele luminoase ale ecranului.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Moduri de filmare

Modul Cinematography Pro „inspirat de CineAlta” permite mai multe opțiuni, inclusiv realizarea de conținut cinematografic în modul slow-motion, prin funcționalitatea de înregistrare a filmelor la rezoluție 4K HDR în slow-motion la 120 de cadre pe secundă (FPS), care poate capta și reda conținut de până la 5x mai lent, când este setată la 24 de cadre pe secundă (FPS).

De asemenea, este posibilă înregistrarea la un raport de aspect 21:9 la 24/25/30/60 cadre pe secundă (FPS). Opt presetări diferite de gestionare a culorilor le permit utilizatorilor să schimbe perspectiva asupra scenelor înregistrate, utilizând mai multe stiluri cinematografice. Tehnologia Sony Intelligent wind filter utilizează tehnologia de separare audio pentru a reduce interferențele generate de vânt, pentru înregistrări audio mai clare.

Noile caracteristici din cadrul ambelor modele includ o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește interfața de utilizare, concepute pentru producătorii de filme. De exemplu, pentru a-i ajuta pe utilizatori să-și controleze fluxul de muncă, aceștia pot verifica rapid și ușor cantitatea de memorie liberă rămasă și timpul de înregistrare disponibil.

De asemenea, pot verifica și ce parametri au utilizat pentru realizarea unui anumit clip, pentru a-i aplica și altor proiecte. Detaliile parametrilor fiecărui clip includ acum rezoluția, numărul de cadre pe secundă, aspect, obiectiv, stabilizator, balans de alb, ISO, unghi de fotografiere/viteză, focalizare și nivel audio. Acest lucru este completat și de posibilitatea de a revizui și a organiza materialele filmate prin revizionarea înregistrărilor video, permițând utilizatorilor să redea clipuri cu o glisare pe ecranul telefonului.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Conectivitate

Combinând conectivitatea 5G și Wi-Fi cu cea mai recentă platformă mobilă  Qualcomm Snapdragon 888 5G, următoarea generație Xperia beneficiază de mai multe îmbunătățiri. Acest lucru se datorează procesorului Qualcomm Kryo 680 CPU care permite o performanță cu 25% mai mare și GPU-ului Qualcomm Adreno 660 care asigură o redare grafică cu 35% mai rapidă decât generația anterioară.

Cu o baterie de 4,500mAh, ambele modele oferă suficientă putere pentru a fi utilizate întreaga zi, în timp ce o gamă de funcționalități de încărcare ajută la prelungirea duratei de viață a bateriei. Când aceasta are nevoie de un impuls, poate fi încărcată până la 50% în 30 de minute cu încărcătorul inclus XZQ-UC1. Mai mult, Xperia Adaptive Charging permite prelungirea duratei de viață a bateriei cu până la trei ani (până la doi ani la modelele anterioare) pentru ambele modele. Xperia Adaptive Charging funcționează prin monitorizarea telefonului pe măsură ce se încarcă, pentru a-i asigura pe utilizatori că bateria nu este suprasolicitată.

Nu în ultimul rând, Xperia 1 III oferă o funcție de încărcare wireless și de partajare a bateriei, permițând dispozitivului să fie conectat la un încărcător wireless pentru a completa în mod convenabil bateria. Datorită funcției de partajare a bateriei, acesta se poate transforma și în stație de încărcare pentru alte dispozitive.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Accesorii

Pentru ambele modele este disponibilă un nou tip de husă antibacteriană Style Cover. Carcasele sunt prevăzute cu un stativ încorporat pentru a susține amplasarea pe orizontală și pentru a oferi o experiență de vizionare confortabilă. Acestea sunt, de asemenea, acoperite cu un material anti-bacterian, care are o rată de protecție de până la 99.9%, prevenind răspândirea bacteriilor și facilitând menținerea curățeniei.  

Este disponibil, de asemenea, și un încărcător de 30W, care dispune de alimentare USB-C.

Sony Xperia 1 III și Sony Xperia 5 III: Disponibilitate 

Xperia 1 III va fi disponibil în variantele de culoare negru și violet și va fi livrat cu Android 11 începând din vara anului 2021.  

Xperia 5 III va fi disponibil în variantele de culoare negru și verde  și va fi livrat cu Android 11 începând din vara anului 2021.

Etichete: , , , ,