Nokia E6-00: Apariţie puternică

⇣ Sari la articol

Nokia combină la modelul său business E6‑00 touchscreenul, tastatura QWERTY şi ultima versiune Symbian. Testul connect va încerca să afle dacă a meritat efortul.
Redactat de: Sergiu Briceag
Smartphone‑urile business sunt un reper recunoscut pentru Nokia. Ultimele succese au fost înregistrate de modelele E71 şi E72 cu forma lor de BlackBerry. Acum aşteaptă modelul E6‑00 nerăbdător la linia de start. Varianta sa mai mică, E5, a captat atenţia şi s‑a situat în top ten al celor mai bune smatrphone‑uri din perioada respectivă. Suntem deci curioşi să aflăm cum se prezintă acest model de crica 300 euro. Impresia lăsată la prima vedere este foarte bună. Carcasa este, datorită combinaţiilor cu elemente metalice, cu adevărat calitativă. Şi fiindcă aspectul este o chestiune de gust, Nokia oferă trei variante de culoare: negru sobru, argintiu sau alb.
Display‑ul şi tastatura
Tastatura este completată de touchscreen‑ul de 2,5 inchi. Prin aceasta display‑ul modelului E6‑00 este mai bine utilizat decât cel al predecesorilor. Mai importantă este însă rezoluţia de 640 x 480 pixeli. Conţinutul ecranului se redă foarte clar şi datorită luminozităţii de 329 cd/mp. Deranjant în utilizarea de zi cu zi este senzorul de reglare automată a luminozităţii, ale cărui modificări sunt prea bruşte. În meniu nu am găsit nici o posibilitate de a regla luminozitatea manual.
Tastatura QWERTY de sub ecran este reuşită. Tastele sale mari, bine formate, cu puncte de atingere distincte, permit scrierea chiar de texte mai lungi, în condiţii optime. Faţă de E72, la acest model tasta de spaţiu a fost mărită, luminozitatea tastelor de asemenea, şi s‑au separat tastele numerice. S‑a găsit o soluţie bună şi pentru blocarea ecranului cu ajutorul unui buton de pe laterala aparatului. În teste nu s‑au înregistrat utilizări neintenţionate în timp ce telefonul era purtat în buzunar.
Symbian Anna
Nu doar touchscreen‑ul este o noutate la E6‑00, ci mai ales sistemul de operare Symbian Anna. Sistemul de operare este foarte practic, utilizatorul putând să‑şi configureze cinci ecrane de start, pe care să‑şi pună widget‑urile pe care le consideră necesare, cum ar fi: notificări, emailuri noi din mai multe conturi, informaţii actuale din reţelele de socializare, toate contactele importante. În plus pe fiecare suprafaţă se pot plasa până la doisprezece comenzi rapide pentru diferite funcţii.
Ecranele de start se pot schimba trecând pur şi simplu cu degetul peste ele sau cu ajutorul unui câmp central în partea de jos a display‑ului. În stânga şi dreapta acestui câmp se află două taste virtuale, care la E72 se regăsesc încă sub formă de taste fizice. Dar pe ecranul de start se regăsesc şi alte funcţii importante: astfel, atingerea ceasului permite fixarea alarmei, iar direct dedesubt se afişează profilul, inclusiv funcţiile rapide. Atingerea acumulatorului duce direct la meniul pentru conectări şi la funcţiile de economisire de energie.
Meniul principal este structurat clasic dar oferă utilizatorului posibilitatea de a‑l personaliza. Astfel se pot introduce noi foldere şi se pot resorta funcţiile. Chiar dacă sistemul de operare Symbian Anna nu este spectaculos din punct de vedere al aspectului, totuşi unele mici detalii, cum ar fi ascunderea sau apariţia imaginii de fundal a ecranului de start, pot încânta ochii utilizatorului. Combinaţia dintre touchscreen şi tastatură QWERTY oferă utilizatorului ceea ce‑şi doreşte, iar viteza de operare este mare, chiar dacă modelul E6‑00 are doar un procesor de 680 MHz.
Dotare completă inclusă
Dacă noul model a adunat puncte prin uşurinţa utilizării sale, iată că şi dotarea sa simplă dar completă îi aduce puncte. Din punct de vedere al conectivităţii E6‑00 este în top la ora actuală. Pe lângă HSPA şi n‑WLAN, modelul cunoaşte şi WLAN, respectiv USB‑tethering, realizând legătura între aparate externe prin reţeaua mobilă internă cu internetul. Memoria internă este de 7,5 GB, putând fi extinsă cu un card de memorie. Comenzile vocale, navigaţia gratuită, clientul de email perfect, funcţiile de securitate, sau browserul rapid sunt unele dintre dotările demne de enumerat.
Nici factorul distracţie nu este neglijat: un music player cu afişare coverflow, radio FM cu RDS, programul Shazam de recunoaştere a muzicii. O impresie bună lasă şi camera de 8 megapixeli, care se poate mândri cu o calitate a imaginii foarte bună.
Lipsesc doar jocurile pentru ca modelul E6‑00 să fie considerat un adevărat entertainer. Aceste jocuri pot fi însă luate din bine aprovizionatul Ovi Store, unde găsim unelte folositoare pentru lucru, sport şi distracţie.
De top
La testele de laborator autonomia lui E6‑00 în stand‑by s‑a dovedit a fi de 24 zile, iar în utilizare de 7:23 ore. În convorbire autonomia este de 12:34 ore. Recepţia GSM este puternică, acustica nu lasă de dorit, iar astfel imaginea unui însoţitor versat este completă.
În concluzie se poate spune că Nokia E6‑00 este uşor de utilizat, complet dotat, cu autonomie mare, şi calităţi de emisie‑recepţie foarte bune, o performanţă greu de atins.

Articole asemanatoare