Telefoane outdoor

⇣ Sari la articol

Dacă lucrezi pe un şantier sau îţi place să faci ture cu mountainbike-ul nu e o idee prea bună să ai la tine telefoane elegante, cu aspect impresionant. Tocmai de aceea, Samsung şi Sonim îţi oferă câteva sugestii prin noile lor telefoane outdoor.

SONIM XP3 ENDURO

Telefonul Sonim nu are nimic în comun cu dotarea completă, dar în schimb vine echipat cu o carcasă aproape indestructibilă şi o autonomie mare.

Numele Sonim nu spune prea multe fanilor telefoniei mobile. Nici nu-i de mirare, dacă ţinem cont de faptul că firma americană cu sediul în California, San Mateo îşi plasează modelele numai pe o anumită nişă de pe piaţă, şi anume segmentul telefoanelor outdoor. Dar dacă vrei un produs cu adevărat solid nu ai cum să treci cu vederea oferta firmei americane. Iar clientela pe care o ţinteşte compania reiese clar şi din acordul de cooperare cu producătorul de maşini de teren Land Rover, încheiat în decembrie 2008. Cu modelul XP1 („XP” – xtreme performance) Sonim a câştigat de partea sa o adevărată comunitate de fani, plus faimă binemeritată. Un factor important în cucerirea gloriei l-au jucat şi numeroasele fotografii şi materiale video de pe pagina web a producătorului – www.sonimxp1.com – dar şi portalul video YouTube care prezintă filmuleţe în care mobilul Sonim este supus la cele mai dificile încercări.

Mobilul triband XP3 Enduro este cel de-al doilea mobil al companiei, la preţul recomandat, destul de piperat, de 499 de euro. Dacă analizezi carcasa masivă, cu o greutate de 162 g., din cauciuc dur şi material plastic robust vei descoperi că telefonul face toţi banii. Capacul acumulatorului este înşurubat şi protejat cu un inel impermeabil. În plus XP3 Enduro este certificat conform normelor militare SUA MIL-810F şi IP-57, ceea ce înseamnă că este rezistent la apă, praf, murdărie şi sare, dar şi că poate suporta oscilaţii de temperatură între minus 20 şi plus 60 de grade. Modelul este oferit în două variante de culoare: negru şi galben – ultima variantă amintind – nu întâmplător – de excavatoarele şi utilajele de construcţii Caterpillar.

Manevrabilitate fără probleme

Meniul principal afişat pe ecranul de numai 128 x 160 pixeli are o structură tradiţională, cu nouă intrări şi simboluri clare. În paginile submeniului denumirea punctelor individuale este deseori exagerat de lungă şi în plus textul se mişcă în tempo de melc pe display. În schimb Sonim reacţionează foarte bine la comenzi şi de aceea trecerea de la un meniu la altul se face fără prea multe pauze. Operarea comodă este asigurată şi de tastele bine separate una de alta, cu suprafeţe clare de contact.

Volumul difuzoarelor, setabil pe trei nivele, este îngrozitor de puternic. Un lucru este sigur – nu ai cum să nu auzi telefonul Sonim, indiferent dacă este setat pe minim sau maxim.

Display sensibil la zgârieturi, dotare lipsă

După ce am văzut fotografiile şi materialele video de pe pagina web a producătorului am fost bineînţeles curioşi să descoperim dacă XP3 Enduro este chiar atât de dur precum promite. Şi pentru ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: până la un punct modelul corespunde pe deplin caracterizării de „toughest phone”. Indiferent de tipul de încercare la care a fost supus – scufundare în vana din baie, cădere liberă pe podea sau schimbări bruşte de temperatură de la rece ca gheaţa la căldură toridă – XP3 Enduro şi-a păstrat permanent calmul. Singurul test la care a dat greş: deşi producătorul ne asigură că display-ul are suprafaţa robustă, ecranul s-a zgâriat la cea mai simplă atingere, de pildă cu cheile păstrate în buzunar. O disciplină la care modelul Samsung se prezintă mult mai bine.

Lista dotării nu arată deloc spectaculos. În afară de funcţiile clasice de telefonie şi SMS în rest cam bate vântul. Dar cel puţin există Bluetooth, browser Opera, lampă de buzunar şi cablu micro-USB pentru sincronizarea datelor cu Outlook. Software-ul necesar pentru această operaţie se poate descărca de pe pagina web a producătorului, iar după aceea poate sincroniza contactele şi întâlnirile. Drept highlight al dotării pachetul conţine un suport din plastic pentru fixarea la cureaua pantalonilor.

Autonomie mai mare de o lună

XP3 face parte dintr-o categorie cu totul aparte atunci când vine vorba despre măsurătorile de autonomie din laborator. Atât în reţeaua pe 900, cât şi în reţeaua pe 1800 MHz, Sonim stă pe recepţie un număr incredibil de zile – 34 – obţinând astfel un record greu de egalat. Celelalte valori pentru autonomie sunt la fel de impresionante – de pildă cele zece ore de convorbiri telefonice. Display-ul nu consumă nici el prea multă energie: ecranul luminos oferă informaţii pentru o perioadă de maxim 18 ore la funcţionare continuă.

Situaţia nu mai este la fel de roză dacă ne referim la restul rezultatelor de laborator. În timpul convorbirilor telefonice acustica uşor distorsionată creează probleme. Calitatea emisiei/recepţiei ar putea fi mai bună, chiar dacă la testarea pe teren nu s-a dovedit a fi un obstacol insurmontabil. Cu toate acestea, dacă semnalul este slab pot apărea şi problemele.

SAMSUNG B2700

B2700 este o reuşită combinaţie între dotare standard şi caracteristici perfecte de robusteţe fiind astfel aproape de idealul unui mobil outdoor perfect.

Samsung are deja în portofoliu un mobil outdoor ieftin şi foarte iubit prin SGH-M110. Acum a venit însă timpul pentru un alt model poziţionat într-o clasă superioară de preţuri. B2700 la 269 euro este un aparat UMTS cu carcasă complet cauciucată şi certificat IP-54. Drept urmare mobilul este rezistent la apă, lovituri puternice sau praf. Cu toate acestea modelul coreean nu are nici pe departe acelaşi aspect robust ca şi al lui Sonim. În schimb B2700 are dimensiuni mult mai compacte şi este mult mai uşor decât XP3 Enduro şi de aceea intră cu mai mare uşurinţă în orice tip de buzunar. Dacă Sonim se simte perfect în condiţii de şantier, B2700 este creat pentru biciclişti, căţărători sau skateri. Telefonul Samsung este oferit în variantele de culoare negru, roşu şi albastru.

Operare simplă şi display robust

Manevrarea aparatului se poate realiza imediat fără analiza prealabilă a manualului de instrucţiuni. Utilizatorul găseşte toate funcţiile în locurile în care se aşteaptă să le găsească, iar viteza în operare este chiar mai mare decât la XP3 Enduro, care nu este nici el un model lent. Tastele cauciucate sunt şi ele convingătoare deoarece au suprafaţă de contact clar delimitată şi reacţionează fiabil la comenzi. Samsung este în avantaj la partea de display: nu numai că ecranul este mai mare şi mai bine echipat cu pixeli decât cel al lui Sonim, dar afişează şi conţinuturile importante, de pildă numerele de telefon, la dimensiuni mult mai mari. În plus suprafaţa sa nu se zgârie la fel de uşor fiind mai robustă decât cea a lui Sonim sau al lui Samsung SGH-M110.

Funcţii practice şi dotare din plin

Samsung este în avantaj şi la dotare. Aparatul răsfaţă utilizatorii cu funcţii precum UMTS, busolă, măsurarea altitudinii sau dispozitiv pentru măsurarea distanţei parcurse, dar şi afişarea distanţei străbătute şi a caloriilor consumate. În plus există şi o lanternă ce se activează printr-o tastă laterală. Nu lipsesc funcţia de videotelefonie, Bluetooh şi EDGE, precum şi clientul de e-mail. Pentru informare şi comunicare scrisă există chiar şi un punct din meniu pentru Google search şi Gmail. Funcţiile entertainment sunt reprezentate de radio FM şi music player ce se alimentează cu muzică prin slotul MicroSD. Pachetul nu conţine card de memorie, dar în schimb există o pereche de căşti stereo, cablu de date şi software PC pentru sincronizare.

Condiţie fizică bună, recepţie bună în reţeaua GSM

Chiar dacă B2700 nu atinge rezultatele excepţionale ale modelului Sonim la partea de autonomie, valoarea de 26 de zile în standby este mai mult decât merituoasă. Rezultatele pentru perioada de convorbiri sunt chiar mai bune: maxim 11 ore în reţeaua pe 1800 MHz şi 3:33 ore în reţeaua 3G – valoare foarte bună în UMTS. Performanţele scad la recepţia UMTS, în timp ce pentru caracteristicile GSM telefonul a primit calificativul „bine”.

Concluzie

B2700 oferă un compromis reuşit între funcţiile clasice ale unui mobil şi carcasa robustă şi de aceea obţine rezultate foarte bune – modelul universal poate fi considerat fără a greşi drept exemplul de succes al mobilelor outdoor din portofoliul Samsung. Sonim XP3 Enduro este un telefon axat înainte de orice pe robusteţe care poate fi folosit în cele mai grele condiţii, dar care se limitează doar la funcţiile de bază.