Sony Vaio SB: Mobilitate din plin

Dacă îţi doreşti un notebook numai bun de dus în geantă fără ca măcar să îl simți, dar care să fie și foarte bine dotat, probabil că Vaio SB se pliază perfect pe cerințele tale. Este un notebook business, dotat cu tot ce trebuie pentru multă muncă în regim mobil, dar și pentru un pic de distracție în momentele de respiro.
text de: Bogdan Bele

Aspect sobru
Noul Vaio SB (mai precis varianta VPCSB1V9E), care a venit luna aceasta în vizită în redacția connect, este un aparat care respiră business. Este foarte subțire, are o carcasă realizată în mare parte din magneziu (la palmrest s-a folosit aluminiu) și are un aer cât se poate de serios.
Asta pe lângă faptul că, din punctul de vedere al finisării, e tare greu să găsești ceva de reproșat.
Mai mult, capacul display-ului este unul extrem de subțire, iar din anumite unghiuri dă impresia că ar avea grosimea unei foi de hârtie. Notebook-ul pare a fi robust și capabil să reziste fără probleme la destule șocuri. În paranteză fie spus, e clar că Sony a țintit realizarea unui notebook care să poată fi transportat peste tot, atâta vreme cât, pe lângă carcasa robustă (și greutatea mică, în jur de 1,75 kg), există și o funcție de protecție a hard diskului. Aceasta se activează la cea mai mică mișcare, lucru util în mod sigur utilizatorului business, al cărui notebook are mari șanse să fie subiectul unor mișcări bruște. Ei bine, în acest caz ai scăpat de această problemă.
Tastatură bine realizată

Place din prima și tastatura bine realizată, cu taste bine separate una de alta. Nu există num pad, dar nici nu prea există loc pentru el la un notebook de 13 inchi. Asta ar implica probabil niște taste cât cele de la un BlackBerry…
În plus, tastatura, de care te vei îndrăgosti de la prima utilizare, este și iluminată, pentru momentele când lucrezi până târziu. Și mai bine este că iluminarea se face în funcție de un senzor situat deasupra tastelor, fără a necesita vreo participare din partea ta.
Tot în aceeași zonă se găsește și butonul care îți permite să comuți între două moduri de performanță video, Stamina și Speed. Stamina economisește energie, folosindu-se de cipul video integrat de la Intel, în timp ce Speed este destinat aplicațiilor pretențioase din punct de vedere grafic, cum ar fi jocurile.
În colțul din dreapta avem un alt lucru cu care mulți se vor obișnui ceva mai greu, dar bine gândit – butonul Eject al drive-ului DVD. Spun că e bine gândit pentru că în felul acesta nu există riscul să dai cu mâna peste el, așa cum există atunci când se află pe capacul drive-ului.
Touchpad-ul este integrat în mod plăcut în carcasă și i-am putea reproșa doar faptul că butoanele se apasă ceva mai greu în părțile lor laterale. În rest, precizie din plin. Între cele două butoane se găsește un senzor de amprentă digitală, numai bun pentru mai multă siguranță la logare și o dotare absolut logică pentru un notebook business cu pretenții.

Dotare de calitate
Acum că am analizat aspectele exterioare, să trecem la funcționarea notebook-ului Vaio. Primul lucru pe care îl vei constata este că are un display de bună calitate, foarte luminos și care reflectă lumina prea puțin ca să te deranjeze. Cu alte cuvinte, un notebook business care se pretează și la lucrul în medii puternic iluminate. Rezoluția este de 1366 x 768 de pixeli, destul pentru un ecran de asemenea dimensiuni.
Nu vei avea probleme la niciun fel de aplicații, fie ele business sau legate de distracția de după muncă. Asta pentru că modelul testat avea o dotare pe care poți rula cam orice fel de aplicații la parametri maximi. Totul începe cu procesorul Intel core i5 2410M la 2,30 GHz, căruia i se alătură cei 4 GB de memorie RAM. Inutil să spunem că nu au fost probleme la niciun fel de sarcini de birou, totul rulând fluent.
La fel de fluent cum au rulat și fișierele video Full HD 1080p cu care am încercat să-l surprindem (de fapt, ne cam așteptam să nu fie probleme, ca să o spunem pe cea dreaptă). Nu sunt probleme nici cu spațiul de stocare – ai la dispoziție un hard disk de 500 GB.
Vorbeam ceva mai sus despre comutatorul Stamina/Speed. Pentru majoritatea sarcinilor zilnice și pentru o autonomie mai bună, cipul Intel este absolut suficient.
Cu toate acestea, la bord există și un cip grafic de la ATI, un Radeon HD 6470M. Acesta are o memorie video dedicată de 512 MB, suficientă pentru a juca o mulțime de jocuri mai noi, chiar dacă pe unele nu cu toate detaliile la maximum. Eu personal am rulat Duke Nukem Forever și nu au fost probleme cu detaliile la maximum (e drept că nu este chiar un joc suprasolicitant din punct de vedere grafic). Concluzia este că distracția de după program este asigurată.
Aceste specificații îi asigură notebook-ului celor de la Sony Vaio un Windows Experience Index de 5,3, cu cele mai mari scoruri la grafică – 6,4 și procesor – 6,9.
Ca și dotare suplimentară carre se poate dovedi foarte utilă, trebuie spus că notebook-ul include și un modul 3G, astfel că nu mai e nevoie de un stick de date pentru a te conecta la internet. Slotul cartelei SIM se află dedesubt, bine ascuns.

Concluzie
Un notebook business bine dotat, excelent finisat și ușor, cu care, pe lângă faptul că te vei descurca la cam orice sarcini, poți și să te distrezi, dar și să impresionezi pe toată lumea.
Prețul elegantului notebook se învârte în jurul sumei de 5.000 RON.