Valve anunță Steam Families: până la 6 membri pot accesa simultan jocurile cumpărate

Steam Families

Steam deja oferea posibilitatea de a partaja colecția de jocuri digitale de pe contul personal cu până la 5 membri ai familiei. Singurul inconvenient era faptul că atunci când un membru juca un titlu de pe respectivul cont, ceilalți nu puteau să se joace simultan folosind aceeași colecție de jocuri. Astfel, Steam introduce acum Steam Families sau „Familiile Steam”, grupuri de până la 6 utilizatori, care pot fi configurați cu desemnări drept „adult” sau „copil”, care vor putea rula simultan titluri de pe un singur cont, atât timp cât se joacă titluri diferite.

Noile „Familii Steam” vor permite rularea de jocuri simultan dintr-o singură colecție comună

Practic, dacă ai mai mult de un PC în casă, lucru complet posibil, mai ales dacă ai un PC, un laptop și/sau un Steam Deck, vei putea să le folosești simultan pentru a rula titluri diferite. Astfel, Valve își protejează și interesele financiare de a vinde mai multe jocuri, dar și pe cele ale partenerilor. Dacă doi sau mai mulți utilizatori din „familie” vor să acceseze același titlu pentru a-l juca în multiplayer, de exemplu, acesta trebuie cumpărat pentru numărul de conturi care vor să se joace împreună. Partea bună este că jocurile se pot afla pe oricare dintre conturi pentru a fi jucate simultan.

Un exemplu dat de Valve este următorul:

„Să presupunem că faci parte dintr-o familie cu 4 membri și că deții un exemplar al jocului Portal 2 și un exemplar al jocului Half-Life. În orice moment, orice membru poate juca Portal 2 și un altul poate juca Half-Life. Dacă doi dintre voi doresc să joace Portal 2 în același timp, altcineva din familie va trebui să achiziționeze un alt exemplar al jocului. După ce este realizată achiziția, familia va deține două exemplare ale jocului Portal 2, iar oricare doi membri ai familiei vor putea juca simultan titlul respectiv.

În acest exemplu, dacă familia ta nu optează să achiziționeze un al doilea exemplar, poți juca orice alt titlu din bibliotecă în timp ce aștepți ca membrul familiei tale să termine de jucat exemplarul tău de Portal 2.”

Steam primește control parental avansat în cadrul Steam Families

Prin conturile de familie, poți limita anumite titluri pentru conturile de copii, sau poți restricționa timpul de joc, viziona rapoarte referitoare la timpul de joc al copiilor și alte funcții avansate de control parental. Copiii pot chiar să facă cereri de achiziție de jocuri sau conținut digital de pe Steam către părinți, care pot apoi accepta sau refuza achiziția.

Nu toate jocurile vor fi disponibile însă pentru a fi jucate prin Steam Families. Dezvoltatorii de jocuri pot alege să ofere sau nu acces la acest tip de partajare. Dacă anterior jocurile nu erau disponibile în Steam Family Sharing, nu vor fi nici în Steam Families. Este important însă de menționat că dacă un membru al familiei trișează într-un joc online și primește „ban”, și contul original care a cumpărat jocul va fi blocat de la accesarea funcțiilor multiplayer.

Și mai important este însă că vei putea juca titlurile instalate de pe contul de familie inclusiv offline, o veste bună pentru cei care folosesc Steam Deck, de exemplu, o consolă portabilă care are nevoie de Wi-Fi pentru acces la internet.

Cum te înscrii în Steam Families

Momentan Familiile Steam sunt disponibile doar în versiunea Beta a clientului de Steam. Pentru a participa la acest test, trebuie să intri în setările Steam și să selectezi că vrei să participi la testarea beta a clientului și să selectezi programul Steam Family Beta. După instalarea actualizării și repornirea aplicației, vei avea acces la noile funcții, din secțiunea Family Management.

La fel ca oricare program de „familie”, Steam dorește să ofere această funcționalitate membrilor familiei care locuiesc în aceeași gospodărie. Valve spune că, fiind beta, aceste detalii nu sunt încă finalizate și s-ar putea ca în urma monitorizării activității utilizării acestui program să limiteze numărul de membri de la 6 la o valoare mai mică, de exemplu.

De asemenea, cei care se alătură unei „familii” Steam vor putea părăsi oricând familia, dar vor trebui să aștepte 12 luni până când vor putea să se alăture unei alte familii sau pentru a crea una nouă. Astfel, Valve dorește să limiteze partajarea de jocuri între utilizatori care ar putea abuza de aceste funcții.