Primul cip Neuralink implantat pe creierul unui om întâmpină probleme: s-a detașat parțial

Neuralink

La doar câteva luni de la primul implant de succes al unui cip Neuralink în creierul unui pacient uman, încep să apară primele probleme. Compania condusă de Elon Musk a raportat că Nolan Arbaugh, cel care a primit acest implant experimental a întâmpinat probleme recent cu cipul său, o parte dintre firele extrem de subțiri care fac contact cu scoarța cerebrală detașându-se din loc. Între timp, implantul a fost reparat la nivel software, iar totul funcționează din nou în parametri optimi, însă acest incident, raportat chiar de către compania producătoare, arată din nou cât de experimental este, de fapt, acest procedeu.

Pacientul nu este în pericol, însă Neuralink spune că a reușit să corecteze problemele prin software

În luna februarie, Nolan Arbaugh din SUA a devenit primul paraplegic care a primit un implant Neuralink. Acesta îi permite să interacționeze cu un computer pentru a putea realiza sarcini de bază sau chiar avansate. Acesta spunea că implantul i-a schimbat complet viața într-un timp foarte scurt, putând să joace pentru prima dată de după accidentul care l-a paralizat de la gât în jos jocuri video (de la șah la Civilization VI, Mario Kart la Slay the Spire) și să folosească un computer.

Se pare că pe parcursul utilizării, o parte dintre firele extrem de subțiri ale cipului au pierdut contactul cu creierul. Acest lucru nu a pus viața în pericol utilizatorului, însă a limitat semnificativ viteza de transfer, măsurată în biți pe secundă. Pentru a evita o nouă procedură chirurgicală, Neuralink a reușit să modifice anumiți parametri software, noul algoritm fiind mai sensibil la impulsurile neurale. Inițial, abilitățile lui Nolan Arbaugh au scăzut pentru câteva zile, controlul fiind mult mai lent și imprecis, dar între timp a reușit să depășească performanța inițială pe care o obținea cu toate firele atașate.

În momentul de față, cipul Neuralink permite doar mișcarea uni cursor de mouse și apăsările de butoane pentru click stânga și dreapta, dar următorul pas este să permită utilizarea unei tastaturi complete pentru a putea introduce text mai repede. De asemenea, cipurile Neuralink vor permite, eventual, controlul unor membre mecanice sau ale scaunelor cu rotile, doar prin puterea minții.

Dacă vă gândiți la un astfel de „upgrade” în viitor, aflați că aceste implanturi sunt realizate special pentru a ajuta persoanele cu dizabilități să aibă o viață mai confortabilă. Neuralink nu ia în acest moment în considerare posibilitatea de a implanta aceste cipuri în creierele persoanelor fără dizabilități.