Cum testează connect

 

connect îţi oferă o incursiune „în spatele scenei”, pentru a afla cum ajunge Testfactory, cel mai mare laborator de teste din Europa la rezultatele care apar pe site şi în revistã, care sunt pretenţiile pe care le au specialiştii laboratorului de la un telefon mobil şi care sunt testele dure prin care trece fiecare aparat.

Echipament de ultimã generaţie

Conform spuselor directorului Testfactory, Klaus Ludwig, investiţia fãcutã de în echipamentul folosit la Testfactory, din 1993, când a fost înfiinţat laboratorul, depăşeşte suma de 3,5 milioane euro.

Se fac însã în permanenţã upgrade-uri, pentru ca laboratorul sã ţinã cât mai bine pasul cu ultimele tehnologii folosite în aparatele testate.

Se testeazã aparate electronice dintre cele mai diverse, nu doar din sfera telecomunicaţiilor. Acestora din urmã li se adaugã echipamente din domeniul electronicelor de larg consum (audio şi video), al fotografiei, precum şi produse din domeniul IT – laptop-uri, organizere, imprimante, scannere, monitoare şi multe altele. La acestea se adaugã testele fãcute la accesorii pentru toate produsele din categoriile de mai sus.

Cele mai semnificative upgrade-uri din ultimii ani au fost fãcute la echipamentul de testare a telefoanelor mobile, prin adãugarea de dispozitive care sã poatã testa performanţele aparatelor în reţele UMTS, precum şi la sectorul audiovideo, unde s-a urmãrit testarea de aparate HDTV. Cu ajutorul acestor aparate se realizeazã anual în jur de 160 de teste, numai în domeniul telecomunicaţiilor.

Echipamentul de ultimã generaţie face ca Testfactory sã nu aibã nevoie de foarte mulţi specialişti pentru a funcţiona. Toţi angajaţii sunt specialişti în domeniile în care activeazã, motiv pentru care testele pe care le găseşti lunar în connect sunt realizate de adevãraţi specialişti în telecomunicaţii.

Companiile mari din industrie folosesc potenţialul şi echipamentul de ultimã generaţie al laboratorului pentru a-şi testa produsele, iar Testfactory efectueazã un numãr mare de teste private, pentru alte companii, bineînţeles cu excepţia revistelor concurente.

Încrederea producãtorilor este una absolut justificatã, atât datoritã echipamentului folosit pentru teste, cât şi faptului cã laboratorul este certificat de standardul ISO 9001:2000, acreditat conform standardului DIN EN ISO/IEC 17.025, dar şi conform altor 42 de standarde internaţionale.

Interiorul Testfactory

În fiecare an, laboratorul din Stuttgart realizeazã peste 160 de teste care au ca subiect produse din sfera telecomunicaţiilor, fie cã e vorba de telefoane mobile, telefoane fixe – DECT sau cu fir -, faxuri sau diferite aparate de telecomunicaţii, de birou sau pentru acasã. E de la sine înţeles cã testele de acest gen nu au cum sã se desfãşoare într-un mediu normal şi cã sunt necesare anumite condiţii, proprii unui asemenea laborator, pentru a nu fi influenţate rezultatele de diferitele condiţii de mediu.

Înacest scop, toate încãperile în care au loc testele au aer condiţionat, pentru a se menţine o temperaturã constantã de 22 de grade Celsius, care nu poate varia cu mai mult de douã grade. Tot ce înseamnã mochetã este antistatic şi cu pãmântare, iar lumina din toate camerele de testare este fixatã la o temperaturã de culoare de 5.800 Kelvin. În cazul testelor de acusticã, pentru a se evita efectele oricãrui gen de interferenţe externe asupra rezultatelor, se foloseşte o camerã puternic umidificatã, în timp ce pentru testele care implicã recepţie şi emisie de frecvenţe radio se foloseşte o camerã izolatã împotriva acestui gen de frecvenţe. În acest fel, rezultatele testelor nu vor fi influenţate de alte frecvenţe venite din afarã.

Prin ce trece un telefon în Testfactory

O zi normalã de muncã la Testfactory începe cu trimiterea mostrei de test de la connect, sau de la o altã revistã a grupului de presã la laborator, care efectueazã toate testele necesare. Un telefon mobil este obligat „sã suporte“ teste care urmãresc peste 300 de criterii individuale, grupate pe mai multe categorii, cum ar fi performanţele acustice, caracteristicile de antenã, consumul de curent, teste de manevrabilitate (uşurinţa în utilizare, manualul de instrucţiuni), calitatea display-ului sau teste legate de mediul înconjurãtor. Laboratorul evalueazã performanţele unui aparat atât în condiţii de laborator, cât şi prin urmãrirea unor criterii ce ţin în mare mãsurã de utilizarea de zi cu zi a acestuia.

Autonomia mobilului este evaluatã printr-un test dedicat. Bateria este încãrcatã şi descãrcatã de trei ori, pentru a se atinge capacitatea maximã, iar apoi se mãsoarã consumul de curent în diferite situaţii de utilizare. În final, pe baza rezultatelor testelor de mai sus se calculeazã durata de viaţã a bateriei, precum şi consumul de curent.

Un alt test extrem de important este cel care mãsoarã parametri fizici de frecvenţã radio ai mobilului în reţelele GSM 900 şi 1.800, şi în care mãsurãtorile sunt realizate pe trei canale separate (Început, mijloc şi capãt al fiecãrei game de frecvenţã). Se urmãresc un numãr extrem de mare de parametri, care sunt evaluaţi ţinându-se cont de diferite criterii, cum ar fi deviaţia de putere de ieşire în cazul diferitelor clase de putere, erori de frecvenţã, puterea de ieşire sau erorile de fazã.

Performanţele acustice sunt mãsurate în interiorul unei încãperi speciale. Pentru aceste analize, este folosit sistemul de mãsurare CAS de la Head Acoustics, acelaşi care este folosit şi la mãsurãtorile efectuate pentru ca unui telefon mobil sã îi fie aprobatã lansarea pe piaţã. Procedura are loc în felul urmãtor: se mãsoarã la frecvenţa centralã parametri cum ar fi, sensibilitatea la trimitere şi la primire şi rãspunsul în frecvenţã. În plus, se verificã posibilele defecte care ar putea interveni în calea unui sunet clar, atât în cazul sunetului trimis, cât şi în al celui primit. Pentru aceasta se verificã dacã existã ecou la vocea masculinã şi femininã sau distorsiuni la emisie sau la recepţie, precum şi zgomot de fond la linişte, atât la emisie, cât şi la recepţie.

Pentru a-ţi face o idee de bazã cu privire la seriozitatea testelor, trebuie spus cã pentru a le simula în mod cât mai precis, Testfactory efectueazã peste 1.500 de teste diferite. În felul acesta se încearcã o simulare cât mai exactã a oricãrui gen de situaţie cu care s-ar putea confrunta aparatul respectiv în situaţii de zi cu zi. Toate mãsurãtorile sunt efectuate într-o camerã izolatã împotriva frecvenţelor radio, produsã de compania Frankonia, cu dimensiuni de 3,5 x 3,5 x 3 metri, în care se folosesc materiale care absorb frecvenţele şi nu permit reflectarea acestora.

Pentru teste este utilizat un sistem de mãsurare şi analizã produs de R&S, TS9970, care efectueazã mãsurãtori în frecvenţa centralã a fiecãrei benzi. Toate mãsurãtorile sunt realizate atât la un cap sintetic, pentru a vedea influenţele undelor asupra omului, precum şi fãrã cap sintetic.

Nici display-urile mobilelor nu scapã de vigilenţa specialiştilor din Testfactory. Aceştia folosesc şi în acest caz o gamã largã de echipament, care permite cea mai exactã evaluare a calitãţii display-ului. Se fac şi în acest caz un numãr foarte mare de mãsurãtori, din mai multe categorii, cu ajutorul sistemului DMS 701, produs de compania Autronic. În cazul mãsurãtorilor legate de fotometrie se urmãresc rata de contrast în camere întunecate, în condiţii standard de mediu şi din anumite unghiuri, gradul de reflectare a luminii, precum şi variaţiunile de luminozitate. Aceste mãsurãtori sunt urmate de mãsurãtori spectrale.

Utilizarea mobilului

Specialiştii care lucreazã în laboratorul Testfactory acordã o atenţie sporitã manevrabilitãţii aparatului testat, iar funcţiile, şi mai ales cât de uşor sunt acestea de folosit de cãtre un utilizatorobişnuit, au o importanţã mare în evaluarea unui telefon mobil de cãtre specialiştii laboratorului.

Acesta este motivul pentru care numãrul de teste realizat pentru a determina aceste caracteristici este foarte mare. Prima datã se verificã dacã apar probleme în timpul folosirii zilnice, cantitatea de funcţii necesare prezente „la bordul“ aparatului şi cât de uşoarã este folosirea lor. Apoi se trece la evaluarea calitãţii funcţiilor avansate ale respectivului aparat, setãrilor de bazã şi ale celor favorite, precum şi a uşurinţei de efectuare a setãrilor iniţiale şi de utilizare a funcţiilor avansate.

Existã şi cazuri în care pe parcursul testelor de utilizare se efectueazã şi teste de performanţã acusticã în reţelele GSM reale, în diferite condiţii. Funcţiile de transmisie de date ale mobilelor şi de sincronizare şi efectuare de diferite operaţiuni cu calculatorul sunt un capitol separat al „furcilor caudine“ prin care trebuie sã treacã un mobil pentru a face faţã vigilenţei specialiştilor Testfactory.

Este evaluatã viteza transferului de date cu ajutorul modem-ului încorporat, dar şi vitezele pe care le atinge mobilul la transferul de date în toate modurile de transfer al datelor pe care le suportã. De asemenea, se încearcã, prin teste practice, funcţiile de transmitere a SMS-urilor, fax-urilor sau e-mail-urilor, în mai multe reţele.

În fiecare dintre cazuri se verificã şi cât de bine sunt explicate în manualul de utilizare funcţiile în cauzã. Se testeazã tot ce ţine de software-ul venit împreunã cu mobilul şi se evalueazã cât de uşor este acesta de folosit, cât de bine sunt realizate funcţiile „Help”, cât de bine şi cât de repede funcţioneazã sincronizarea cu PC-ul, precum şi alte aspecte din aceastã categorie. În cazul conectãrii la calculator, se testeazã de fiecare datã funcţionalitatea tuturor modalitãţilor de conectare – USB, bluetooth, infraroşu.

13.700 euro – costul unui test

Dintre testele realizate anual de Testfactory, cu toate cã din motive de confidenţialitate nu se poate da un procent exact, aproximativ 25 % sunt teste private. Ceea ce este la îndemânã, pentru o companie care vrea sã se asigure cã totul este în regulã cu noul ei produs nu este chiar la un preţ pe care sã şi-l permitã oricine. Un test complet pentru un mobil dual-band costã circa 11.900 euro, iar preţul unui test complet pentru un mobil UMTS este de circa 13.700 euro.

Teste de mediu

Evaluarea funcţiilor şi dotãrii tehnice a unui mobil este foarte importantã, dar ce te faci dacã ai un mobil plin de funcţii, dar fragil ca o coajã de ou? Acest gen de situaţie, cu care majoritatea s-a întâlnit nu o singurã datã, este una luatã în calcul în testele efectuate de laboratorul din Stuttgart. Astfel, un mobil nu scapã pânã nu trece şi prin câteva teste foarte dure de aceastã facturã, teste care permit o evaluare concretã a rezistenţei sale în situaţii de fiecare zi.

Cel dintâi dintre aceste teste este testul „scuturãrii“. Realizat în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu, acest test constã în scuturarea mobilului respectiv de 18 ori, la o acceleraţie de 400 g. Testul este urmat de un apel normal, pentru a verifica dacã mostra respectivã mai funcţioneazã.

Urmeazã testarea rezistenţei tastaturii mobilului în cauzã. Aceasta se face prin apãsarea, în mod mecanic, de 200.000 de ori, a tastelor de „iniţiere apel“, „încheiere apel“ şi „0“. Şi acest test este urmat de un apel efectuat de pe respectivul mobil, pentru a-i verifica funcţionarea.

În cadrul celui de-al treilea test de rezistenţã, mobilul respectiv este lãsat sã cadã de la o înãlţime de un metru pe trei suprafeţe diferite – o suprafaţã tare, PVC şi un covor, iar la sfârşit se verificã, la fel ca şi la celelalte teste, funcţionarea mostrei prin efectuarea unui apel.

Cel de-al patrulea test de rezistenţã este cel al temperaturii, care constã în expunerea mobilului, timp de câte trei ore, la temperaturi de +55 şi -25 de grade Celsius. Dupã cinci cicluri consecutive de acest fel, se verificã dacã mobilul mai funcţioneazã, prin efectuarea unui apel.

Duritatea testelor este motivul pentru care acestea sunt cât se poate de relevante. Rezultatele testelor sunt introduse, în momentul în care acestea sunt finalizate, într-o bazã de date, iar redacţia connect calculeazã rezultatul final. Acest rezultat este influenţat de toţi factorii de mai sus, la care se adaugã evaluãrile fãcute de redactorii connect în ceea ce priveşte utilizarea zilnicã, pe baza unor criterii legate de folosirea aparatului în fiecare zi şi de dotare. În felul acesta se ajunge la o evaluare cât mai exactã a aparatului. Aceasta necesitã luarea în calcul a tuturor criteriilor referitoare la un mobil, iar dotarea este doar un factor al ecuaţiei.

Factorul de emisie connect

Factorul SAR, pe care producãtorul îl publicã în momentul lansãrii unui aparat şi care se referã la cantitatea de radiaţii absorbite de capul sintetic, transformate în cãldurã, este completat de acest factor de emisie, mult mai relevant decât factorul SAR în evaluarea eficienţei unui telefon mobil. Astfel, factorul de emisie connect se calculeazã prin împãrţirea valorii SAR la cea mai mare putere de emisie obţinutã de mobilul în cauzã în cadrul testelor efectuate în laboratorul Testfactory.

Cu cât valoarea factorului de emisie este mai micã, cu atât eficienţa este mai mare.

Laptopuri şi PC-uri în colimator

Testele de notebook-uri, sisteme desktop şi organizere pe care le citiţi lunã de lunã în connect sunt realizate prin folosirea de benchmark-uri, care ajutã la determinarea cât mai exactã a vitezei procesoarelor acestora. În acest fel se obţine cea mai exactã evaluare a timpului de acces la hard drive şi la alte componente, dar se testeazã şi plãcile grafice sau plãcile de sunet.

Tot parte a procedurii standard de test este şi testarea driverelor de CD şi DVD, iar o atenţie deosebitã este acordatã consumului de curent al PC-urilor şi duratei de viaţã a bateriei, în cazul laptop-urilor şi organizerelor. Pentru asemenea evaluãri a fost dezvoltat un procedeu propriu de testare, care permite sesizarea pânã şi a celor mai mici variaţii în consumul de curent.

Pentru monitoare este folosit un sistem de test revoluţionar, care permite obţinerea celor mai exacte rezultate. Testul se desfãşoarã prin poziţionarea monitorului cu faţa spre est şi scanarea ecranului, linie cu linie, de cãtre o camerã de înaltã rezoluţie, care transmite apoi rezultatele cãtre un computer, pentru evaluare. Se folosesc pentru aceasta o întreagã varietate de imagini de test şi o placã generatoare VGA/S-VGA pentru a permite folosirea diferitelor moduri VGA. În felul acesta, pot fi evaluate exact caracteristicile importante ale monitorului. În plus, consumul de curent este mãsurat într-o mare varietate de moduri de lucru.

UPDATE 09/2012

Deoarece smartphone-urile devin tot mai complexe, connect a adaptat procedeul de testare. În continuare găsiţi detalii despre marea reformă privind testarea smartphone-urilor. Toate valorile măsurate şi funcţiile unui smartphone sunt introduse în topul connect.

Un nou început
Încrederea este un lucru de valoare, nici comparabilitatea nu este de neglijat. Acest lucru este esenţial, în special pentru o revistă care efectuează teste şi care nu îşi schimbă punctul de vedere după cum bate vântul.
În timp, lucrurile se schimbă şi etaloanele se modifică. Astfel, din masa telefoanelor mobile au apărut smartphone-urile individuale. În prezent tot mai multe persoane poartă convorbiri, trimit mesaje text şi navighează pe internet de pe smartphone-uri, care de la generaţie la generaţie se îmbunătăţesc şi au tot mai multe funcţii. Motiv suficient pentru connect, după o continuitate de mai mult de doi ani, să verifice toate criteriile şi etaloanele în ceea ce priveşte modul de testare al smartphone-urilor şi să le ajusteze în funcţie de cerinţele actuale. Modificările survenite sunt explicate în detaliu pe paginile următoare.
Un nou echilibru
Testarea smartphone-urilor se face în funcţie de patru indicatori importanţi – autonomie, dotări, manevrabilitate şi valori măsurate. În schimb, la împărţirea punctelor au existat uşoare modificări. Astfel, manevrabilitatea primeşte acum mai multe puncte având o influenţă mai mare asupra rezultatului testului, autonomia în schimb este evaluată cu 100 de puncte în loc 115 din 500 puncte. Totuşi, influenţa unei autonomii mai mari asupra rezultatului final nu scade, ceea ce vom şi demonstra în cele ce urmează.
Autonomie
La evaluarea autonomiei sunt luate în considerare separat două variante de utilizare. În primul rând este măsurat timpul de convorbiri pentru autonomia în reţelele pe 900 MHz, 1800 MHz şi UMTS. În scopul evaluării este calculată o valoare medie ponderată, care în comparaţie cu procedeul vechi de testare include o pondere mai mare. Se ia în considerare faptul că, între timp operatorii de telefonie mobilă transferă tot mai puţine convorbiri din reţeaua UMTS în reţeaua GSM. Cea de-a doua variantă de utilizare este utilizarea display-ului. Astfel, se evaluează autonomia smartphone-ului la moduri tipice de operare a display-ului. Aceasta include citit, scris, navigare pe internet şi multe alte operaţiuni efectuate în mod curent cu ajutorul telefonului mobil. Deoarece ponderea operaţiunilor, pe care le permite o conexiune de date activă (navigare pe internet, Youtube, Facebook etc.), a crescut continuu de la ultima modificare a procedeului de testare, acum am luat în considerare şi acest aspect. La toate smartphone-urile, autonomia tipică de utilizare calculată la o utilizare mixtă a devenit mai mică. Aceasta oferă informaţii orientative despre perioada pentru care smartphone-ul se poate utiliza activ, înainte de a fi necesară încărcarea acumulatorului. În cazul unei utilizări mai conservative, care constă într-o activarea mai rară a ecranului şi o conexiune de date periodică, se obţin valori mai mari. În vechiul nostru procedeu de testare, un rol important a jucat perioada de standby, care indică perioada de timp pentru care un smartphone rămâne pregătit de utilizare. Actualmente, în utilizarea de zi cu zi această perioadă nu mai are nicio importanţă, deoarece multe persoane îşi utilizează smartphone-ul responsabil, astfel încât acumulatorul telefonului mobil să nu se descarce complet înainte de a fi alimentat. Din acest motiv, connect a decis reformarea procedeului de testare şi să nu mai ia în considerare perioadele de standby. Un studiu detaliat despre influenţa profilelor tipice de utilizator asupra autonomiei smartphone-urilor a fost întocmit de partenerul nostru P3 Communications (companie de consultanţă tehnică şi servicii de testare a reţelelor operatorilor mobili din întreaga lume) împreună cu operatorul american Verizon. Intenţionăm să prezentăm acest studiu în următoarea ediţie connect.
Dotări
Un aspect care acum joacă un rol mai important la evaluarea autonomiei este display-ul. Nu doar că rezultatele obţinute au o influenţă mai mare asupra numărului total de puncte – ecranul trebuie să îndeplinească şi cerinţe mai ridicate referitoare la mărime, rezoluţie şi calitate pentru a primi punctajul maxim. Şi în ceea ce priveşte browser-ul, rezoluţia display-ului joacă acum un rol în cadrul evaluării. Dispozitivul nu trebuie doar să transpună perfect paginile de internet, ci sunt necesari şi un număr de pixeli pentru a afişa pagina pe cât de mult posibil. Cât de bine se realizează transpunerea, vom testa în cadrul noului procedeu în baza a mai multor standarde web – ideal ar fi ca paginile de internet să fie afişate în browser fără limitări (complet). La evaluarea dotărilor multimedia, este analizat şi jack-ul audio pentru setul de căşti. Această mufă am luat-o în considerare şi până acum în cadrul testelor, deoarece dacă sunetul ce provine de la dispozitiv este unul metalic, nu este bine pus în valoare player-ul audio şi video. Şi în cazul camerei, pe lângă funcţii este evaluată şi calitatea capturilor. Astfel, pe lângă cadrele capturate în mod normal, se mai fotografiază acum şi un anumit subiect (motiv), o dată în întuneric cu bliţ şi o dată într-o cameră mai luminoasă fără bliţ. Cu ajutorul fotografilor cu experienţă pe care îi avem în echipa din redacţie am dezvoltat categorii care ajută la evaluarea fotografiilor. Deci calitatea dotării are o pondere mai mare decât calitatea pură. Se înţelege de la sine, că standardele mai noi precum NFC, LTE şi asemănătoare joacă acum un rol important.
Manevrabilitate
O atenţie sporită este acordată manevrabilităţii smartphone-urilor. Motivul: în cazul modelelor cu touchscreen din clasa de sus, anumiţi producători tind să facă interfeţele de utilizator cu design nefavorabil mai bine operabile prin ecrane mai mari. Deoarece la capitolul telefonie, operarea cu o mână este ideală şi deoarece un smartphone cu o grosime mai mare poate fi deranjat când este purtat în sacou sau buzunarul de la pantalon, criteriile mai stricte la acest capitol sunt complet justificate. Acest aspect este şi mai important din moment ce pentru evaluarea interfeţei de utilizator este luată în considerare mărimea display-ului. Aici au fost evaluaţi mulţi parametri noi – prin luarea în considerare a experienţei pe care am avut-o cu evoluţia touchscreen-urilor din ultimii ani. Criteriile pentru evaluarea vitezei sistemului sunt mai severe, deoarece o interfaţă de utilizator ce reacţionează mai încet, duce deseori la comenzi eronate, în timp ce o viteză mai mare duce la un nou nivel plăcerea de utilizare a smartphone-urilor. Se evaluează diferenţiat şi finisarea carcaselor – diversitatea modelelor din categoria low-cost este mare, de la modele cu carcase subţiri din plastic până la carcase unibody din metal.
Valori măsurate
La evaluarea caracteristicilor tehnice, mizăm în continuare pe laboratorul propriu TESTfactory. Între timp, este dotat cu trei dispozitive de măsurare, cum ar fi Rohde & Schwarz CMU200 – acest aparat, cu dotări de bază, costă în jur de 60.000 euro. Primul dispozitiv de măsurare se utilizează într-o încăpere izolată fonic, fără reflexii pentru determinarea calităţii acustice din cadrul conversaţiilor telefonice, cel de-al doilea se utilizează pentru măsurarea curentului necesar determinării autonomiei. Cu cel de-al treilea măsurăm caracteristicile de transmisie şi recepţie ale telefonului mobil în reţelele pe 900 MHz, 1800 MHz şi UMTS ţinând telefonul în toate poziţiile şi direcţiile posibile. Pentru aceasta, telefonul mobil este montat la capul sintetic Speag SAM 4.5 şi se poate roti de la distanţă în jurul axului orizontal şi vertical, în timp ce cu ajutorul a două antene tip cornet se realizează măsurătoarea. Pentru ca emisiile normale să nu influenţeze măsurătorile, toate măsurătorile sunt efectuate într-o cameră izolată împotriva frecvenţelor radio, cu dimensiuni de 3,5 x 3,5 x 3 metri, în care se folosesc materiale care absorb frecvenţele şi nu permit reflectarea acestora. Pentru această măsurătoare nu este suficient un singur aparat CMU200: pe lângă dispozitivul de comandă pentru discul rotativ cu două axe mai este utilizat şi un sistem de măsurare şi control TS9970 şi un analizor de spectru FSP03, ambele aparţinând producătorului Rohde & Schwarz. La evaluarea valorilor măsurate, în noul procedeu de testare UMTS şi GSM au o pondere egală. Până acum, reţeaua GSM putea obţine mai multe puncte, pentru a sublinia importanţa faptului că şi în cazuri critice, se poate iniţia un apel telefonic. Dar datorită utilizării crescânde a conexiunilor de date, un smartphone este în avantaj deoarece şi în cazul condiţiilor proaste de semnal, poate menţine o conexiune UMTS.
Baza de date
În momentul finalizării măsurătorilor şi testelor, rezultatele sunt introduse în baza noastră de date. Aici nu se stabileşte doar care date trebuie determinate pentru testarea unui smartphone, ci aici se defineşte şi cum vor fi evaluate şi care este formatul tabelelor, care mai târziu apar în cadrul testelor şi în topul connect. Astfel, o reformare a procedurii de testare precum cea prezentată aici constă în stabilirea de noi caracteristici, optimizarea formulelor şi cerinţelor pentru tabele. Apoi, dacă datele sunt corect introduse, baza de date determină automat rezultatul pentru un smartphone.
Punctele, pe care connect le acordă unei caracteristici, se determină cu ajutorul unei formule din baza de date – aici de exemplu pentru mărimea smartphone-ului.
Standul de măsurarea folosit de connect este compus din CMU200 şi din multe alte componente scumpe. Pentru a măsura acustica, telefonul este ţinut în poziţie exactă şi cu o putere stabilită la urechea artificială. Astfel este evitată şi părerea subiectivă a unui membru connect de a modifica rezultatul, ceea ce ar duce la un eventual supra-punctaj al unui smartphone nou apărut. Procedând în acest mod, munca redactorului este foarte mult uşurată, el se poate baza pe rezultatul incoruptibil furnizat de baza de date. În plus, având acces la întreaga bază de date poate determina cu uşurinţă punctele forte şi punctele slabe ale aparatului despre care tocmai scrie un articol. O dată cu reforma procedeului de testare, care în urma discuţiilor lungi a dus la modificarea criteriilor de evaluare pentru peste 250 de caracteristici, connect prezintă un procedeu temeinic modificat, care trebuie să corespundă cunoştinţelor moderne referitoare la utilizarea smartphone-urilor, precum şi progresului tehnic la telefoane mobile moderne.