Acer echilibrat – Acer 5742Z

Scris de | 13 februarie, 2011
Acer echilibrat – Acer 5742Z


Unul dintre ultimii veniți în seria TravelMate a celor de de la Acer este modelul de față, 5742Z, unul echilibrat, cu mari șanse să facă fericit un utilizator cu pretenții medii, dar destinat utilizatorilor business.

Prima impresie

TravelMate 5742Z se prezintă bine la prima vedere, fiind un notebook bine finisat, care pare destul de robust. Balamalele displayului sunt bine realizate, la fel și toate îmbinările. Ne-a plăcut că este un notebook destul de subțire – aproape 3 cm grosime cu capacul închis. La capitolul greutate, lucrurile sunt relativ normale – în jur de 2,6 kilograme, o greutate relativ obișnuită în cazul unui aparat de 15,6 inchi.

O privire în jurul carcasei notebookului îți va evidenția faptul că producătorii au acoperit mai toate nevoile unui utilizator la capitolul porturi. Avem astfel la dispoziție trei porturi USB – două în dreapta și unul în stânga, o poziționare care le va fi de ajutor mai ales celor care folosesc dispozitive ceva mai voluminoase cu acestea, cum ar fi un stick de conectare mobilă la internet. De multe ori, acest lucru aproape că blochează și celălalt port USB, motiv pentru care nu e rău să ai unul și pe latura cealaltă.

Lor li se alătură logica mufă pentru cablul de rețea, intrarea de microfon și mufa pentru căști, dar și două porturi care îi vor bucura pe cei care au obiceiul să urmărească filmele de pe laptop pe televizorul din living sau să lucreze pe un monitor legat la laptop atunci când se află la birou – un port VGA și unul HDMI. Nu lipsește nici card readerul SD/MMC, absolut necesar în ziua de astăzi.

Tastatură bună

Ne-a plăcut tastatura notebookului. Cu toate că tastele sunt apropiate una de alta (lucru care de obicei dăunează confortului în utilizare), acestea sunt bine delimitate, ceea ce ajută din plin. Tastatura nu dispune de taste multimedia dedicate, dar are scurtături pe tastele funcționale, care merg împreună cu tasta Fn. Nu lipsește num padul, lucru util la un notebook cu pretenții business.

Touchpadul este unul multitouch, care funcționează în general bine. Mai are momente când e puțin prea sensibil, dar nu atât de tare încât să incomodeze semnificativ.

Specificaţii bune

Să trecem însă la ce ne interesează cel mai tare, adică dotarea și performanțele notebookului. Aparatul folosește un procesor Intel Pentium P6200. Frecvența acestuia este de 2,13 GHz. Acesta este completat în funcționarea sa de 3 GB de memorie RAM DDR3. Suficient pentru performanțe bune și foarte bune în aplicații business, de altfel cele pentru care aparatul a fost creat.

În aceste condiții, nu am avut probleme în cazul sarcinilor de utilizare zilnică pe care le-am dat dispozitivului. Acesta s-a comportat foarte bine, fără a se bloca.

Am încercat și să rulăm conținut HD, la 1920 x 1080, dar nu au existat probleme sau sacadări. Totul a rulat foarte fluent, indiferent de fişier.

Ecranul este lucios, dar nu reflectă lumina, în ciuda acestui fapt. Are o rezoluție de 1366 x 768, suficientă pentru redarea fără probleme de conținut multimedia de o calitate foarte bună. Așa cum am mai spus, ai la dispoziție și un port HDMI, dacă vrei să vezi filme de pe notebook pe un ecran mare. La asta te poate ajuta și drive-ul DVD RW.

Pentru stocarea de conținut ai la dispoziție un hard disk de 250 GB, care putea fi ceva mai mare.

Jocurile de ultimă generație sunt însă ceva tabu pentru elegantul notebook al celor de la Acer. Șansele să rulezi așa ceva sunt unele absolut minime, în condițiile în care ai la dispoziție o placă video integrată, Intel GMA HD și nicidecum una dedicată. Unele titluri ceva mai vechi probabil că au ceva șanse să ruleze, dar nu spera să joci Mafia II sau alte titluri noi, pentru că vei cam fi dezamăgit.

Bateria s-a descurcat destul de bine în test. La o folosire continuă, cu wireless pornit, notebookul setat pe High Performance și luminozitatea displayului la maxim, am obținut de la baterie ceva mai puțin de 2 ore.

Concluzie

Notebookul Acer testat de connect este un model echilibrat, perfect pentru un utilizator mediu, care vrea câte puțin din toate (cu excepția jocurilor de ultimă generație) sau pentru un utilizator business, care ține la fiabilitate și performanțe echilibrate în aplicații de birou și se mai uită din când în când la un film.

Etichete: , , , ,