Google Doodle: Gregor Mendel şi mazărea care a dat naştere legilor eredităţii

Scris de | 20 iulie, 2011
Google Doodle: Gregor Mendel şi mazărea care a dat naştere legilor eredităţii

Google îl sărbătoreşte astăzi, printr-un doodle pe pagina principală, pe Gregor Mendel, aşa-numitul părinte al geneticii moderne, la 189 de ani de la naşterea sa. Cercetările călugărului augustinian au dat naştere unei noi ştiinţe deosebit de importante.

Gregor Johann Mendel s-a născut pe 20 iulie 1822 în Cehia, pe atunci Imperiul Austro-Ungar, fiul lui Anton şi Rosine Mendel. Copilăria şi-a petrecut-o lucrând la ferma familiei ca grădinar, studiind apicultura. De aici a început iubirea lui pentru natura înconjurătoare. A studiat filosofia, fizica şi teleogia.

Născut Johann Mendel, şi-a schimbat numele în Gregor după ce a devenit preot.

Gregor Mendel a studiat variaţia plantelor pe cele două hectare ale mănăstirii unde locuia. Timp de 7 ani Mendel a cultivat şi studiat aproximativ 29.000 plante de mazăre. Descoperirile lui din acea perioadă au dus la două generalizări care au fost cunoscute mai apoi ca „Legile eredităţii ale lui Mendel”.

Deşi aceste legi au fost criticate la momentul apariţiei lor, acum sunt considerate ca fiind seminale în studierea geneticii.

Părintele geneticii, Gregor Mendel, e sărbătorit astăzi de Google cu un doodle reprezentativ pentru studiile de 7 ani care au dus la naşterea unei noi ştiinţe.

Etichete: , , , ,