Art Clokey, părintele tehnologiei de filmare clay animation, sărbătorit astăzi de Google

Scris de | 12 octombrie, 2011
Art Clokey, părintele tehnologiei de filmare clay animation, sărbătorit astăzi de Google

Google sărbătoreşte astăzi 90 de ani de la naşterea lui Art Clokey, primul regizor care a realizat un scurt metraj cu ajutorul tehnologiei de clay animation. Art Clokey a dat naştere de asemenea celebrului personaj Gumby.

Art Clokey a realizat în 1953 un scurt metraj suprarealist numit Gumbasia în care a debutat o nouă formă de reprezentare artistică: cea în care personajele sunt realizate din clei. Această metodă de filmare poartă numele de clay animation.

Scurt metrajul a fost sesizat de către Samuel G. Engel, preşedintele Motion Pictures Producers Association, care a decis să finanţeze pilotul serialului The Gumby Show. Serialul produs de către Art Clokey s-a bucurat de un succes enorm, în mare parte datorită personajului principal Gumby.

Google îl celebrează astăzi pe Art Clokey cu un doodle pe pagina principală a motorului de căutare în care sunt prezentate mai multe figuri din clei, care se transformă printr-un click în personaje familiare pentru fanii artistului, printre care şi Gumby.

Etichete: , , , ,