Căderea Cortinei de Fier: Expoziţie on-line pe Google Cultural Institute despre revoluţia din 1989

Scris de | 8 noiembrie, 2012
Căderea Cortinei de Fier: Expoziţie on-line pe Google Cultural Institute despre revoluţia din 1989

Google şi Televiziunea Română au anunţat încheierea unui parteneriat pentru lansarea unei colecţii dedicate căderii comunismului în Europa. TVR va pune la dispoziţia cititorilor fotografii, materiale video şi texte în exclusivitate pe platforma Google Cultural Institute.

Expoziţiile din cadrul colecţie „Căderea Cortinei de Fier” au fost create de istorici, curatori de muzee şi posesori de arhive care au folosit documente, materiale video şi fotografii despre evenimentele din cele trei ţări. Şi-au adus contribuţia de specialitate şi istorici independenţi, printre care Niall Ferguson, renumit profesor de istorie la Universitatea Harvard.

TVR – primul partener din România al Google în acest demers – acoperă patru expoziţii dintre cele 13 ale colecţiei. Utilizatorii au, astfel, la dispoziţie peste 50 de materiale jurnalistice – video şi text – însoţite de fotografii din Arhiva de Aur a TVR, care ilustrează un eveniment major din istoria României – Revoluţia din Decembrie 1989. Materialele selectate oferă o imagine cronologică a Revoluţiei Române, începând cu momentul protestului de la Timişoara împotriva evacuării pastorului reformat László Tőkés şi până la procesul şi execuţia cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Căderea Cortinei de Fier e o colecţie de expoziţii ce marchează apropiata aniversare a 23 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Colecţia este disponibilă pe platforma Google Cultural Institute şi conţine 13 expoziţii despre evenimentele care au generat prăbuşirea regimurilor comuniste din Germania, Polonia şi România.

Etichete: , , , ,