Avertizment de la ANCOM: minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming

Pentru a găsi cele mai avantajoase oferte de telefonie, inclusiv cu minute incluse către destinații internaționale sau pentru apeluri în roaming, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom pus la dispoziție de ANCOM și accesibil gratuit.

Scris de | 8 august, 2017
Avertizment de la ANCOM: minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie că apelurile efectuate din România către numere din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană (UE), nu trebuie confundate cu apelurile efectuate în roaming internațional. Aceste servicii sunt tarifate diferit de către furnizori.

Apelurile în roaming și tarifarea lor

Serviciul de roaming internațional le oferă utilizatorilor posibilitatea să folosească telefonul mobil atunci când călătoresc în afara țării și să sune de acolo către orice destinație (inclusiv în România). Apelurile efectuate în roaming internațional sunt tarifate diferit, în funcție de țara vizitată și de numerele apelate (destinația apelurilor). Pentru apelurile efectuate în roaming în interiorul UE/SEE se aplică sistemul „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ) și se consumă din minutele naționale incluse în planul tarifar (abonament/cartelă preplătită). Aceste apeluri nu consumă din minutele internaționale incluse în planul tarifar. De fiecare dată când un utilizator intră în roaming într-o altă țară primește de la furnizorul său un SMS cu tarifele care i se aplică în roaming.

Apelurile internaționale și tarifarea lor

Serviciul de apeluri internaționale le permite utilizatorilor aflați în România să sune, de pe telefonul fix sau mobil, către numere din alte țări. Apelurile internaționale sunt tarifate diferit, în funcție de rețeaua din care se apelează (fixă sau mobilă) și de numerele apelate. Există oferte cu minute internaționale incluse, de cele mai multe ori către numere din UE. Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming.

Tabel comparativ apeluri în roaming/apeluri internaționale

 

Locul unde se află utilizatorii atunci când sună

Modul de tarifare

Către numere din UE/SEE (inclusiv Romania)

Către numere din afara UE/SEE

Apeluri efectuate în roaming din UE/SEE

UE/SEE, cu excepția României

Se aplică „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ). Vezi detalii aici.

Tarife diferite în funcție de numerele apelate (nu se aplică „roam like at home”)

Apeluri efectuate în roaming din afara UE/SEE

În afara UE/SEE

Tarife diferite în funcție de țara vizitată și de numerele apelate

Apeluri internaționale

România

Tarife diferite în funcție de rețeaua din care se apelează și de numerele apelate

Etichete:

Sursa: ANCOM: Minutele internationale nu pot fi utilizate in roaming