ANCOM a localizat în acest an 44 de amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G fără marcaj CE

În cazuri extreme, interferențele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numarului de urgența 112.

Scris de | 10 septembrie, 2019
ANCOM a localizat în acest an 44 de amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G fără marcaj CE

„În ultima perioadă, tot mai mulți utilizatori folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G cu intenția de a beneficia de un semnal mai bun. Din păcate însă, dacă astfel de echipamente sunt neconforme sau sunt puse în funcțiune fără acordul operatorului, acestea pot provoca interferențe prejudiciabile atât celorlalți utilizatori din aria de acoperire, cât și furnizorilor. Totodată, trebuie precizat ca folosirea acestui tip de echipament presupune utilizarea spectrului de frecvențe radio și nu se poate face decât de către operatorul care deține licența de utilizare a spectrului. Pentru ca folosirea unor astfel de echipamente, neconforme sau fără acordul operatorului, ia amploare de la un an la altul, atenționam utilizatorii că riscă sancțiuni conform legislației în vigoare”, a declarat Cristin POPA, director executiv monitorizare și control din cadrul ANCOM.

Dacă în 2016 au fost localizate și confiscate 7 astfel de amplificatoare de semnal neconforme, în 2017 numărul acestora a ajuns la 68, în 2018 – la 132, iar în prima jumatate a acestui an au fost localizate 44 de amplificatoare fără marcaj CE aplicat, care au provocat interferențe prejudiciabile.

Etichete:

Sursa: ANCOM: amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie sa aiba aplicat marcajul CE si pot fi puse in functiune doar cu acordul operatorilor de telefonie mobila si internet mobil!