Samsung Galaxy A10: un smartphone de buget, cu ecran de 6,2 inchi și baterie de 3400 mAh

Conform unei prezentări de la lansarea gamei Galaxy A în România, consumatorii pot alege dintr-o multitudine de dispozitive, în funcție de: mărimea ecranului, calitatea camerei, durabilitate și fiablitate, autonomie baterie, capacitate de stocare și nu în ultimul rând calitate ori viteză procesor. Cu astea în cap, Samsung a dezvoltat seria în jurul primelor două componente, ecran și cameră, în timp ce la capitolul construcție au lucrat de-a lungul anilor astfel încât avem modelele din ce în ce mai calitative și cu materiale tot mai premium. Așadar, cel mai ieftin smartphone din serie, vorbim de modelul Samsung Galaxy A10 punctează la aceste două capitole și își merită fiecare leu.

Display Infinity-U

Samsung Galaxy A10 este cel mai ieftin dintre modelele din seria nouă, fiind disponibil pe albastru, roșu sau albastru, iar varianta primită la testare, cea pe albastru, ne amintește de generațiile Galaxy S4, S5 și modelele din acea perioadă. Vorbim de dispozitive realizate din plastic ușor curbat și care se continuă pe laterale până în buza ecranului. Frontal se observă un ecran de tip Infinity U, cu decupaj de tip lacrimă în partea superioară deasupra căruia este casca și o bărbie mare la bază. Pe spate, A10 dezvăluie un monobloc poziționat vertical în care avem camera principală și led-ul flash, înconjurate de un inel metalic, în timp ce în zona inferioară Samsung a plasat singurul difuzor disponibil și care poate fi deseori acoperit. Este o plasare cum nu am mai întâlnit de multă vreme și cel mai probabil are legătură cu șasiul, acesta a fost singurul loc disponibil, dar dacă plasezi telefonul pe o suprafață plată sunetul va avea de suferit. Pe muchia inferioară găsim un port USB, jack-ul de 3.5 mm pentru căști și un microfon de anulare a zgomotului de fond, pe dreapta avem butoanele pentru volum și Power, iar pe stânga se află tava pentru SIM și card microSD, care se desface cu ajutorul cheiței din pachet și dezvăluie posibilitatea de a adăuga 2 cartele nanoSIM și a unui card microSD. Tot în pachet, o surpriză neașteptată dar binevenită, Samsung a adăugat și un card de memorie microSD de 32 de GB, care va completa memoria internă și care se adaugă cablului de alimentare și alimentatorului, precum și unei perechi de căști cu mufă normală.

Galaxy A10 vine cu un ecran generos, de 6.2 inchi cu rezoluție 720p și panel IPS LCD, raport de display 19:9. Este cel mai slab ecran din seria Galaxy A 2019, dar cu toate astea, IPS-urile nu sunt cele mai slabe ecrane de pe piață. La 6.2 inchi, telefonul are un raport corp-display de 81.6%, ceea ce pentru tun telefon din acest segment este impresionant. Unghiurile de vizualizare sunt bune, culorile afișate decente, dar nu putem compara panel-ul IPS cu Amoled-ul super propus de producător pe toată linia Galaxy A, Galaxy S și Note. Telefonul stă bine în mână, nu este atât de alunecos precum ar părea la prima vedere datorită plasticului lucios de pe spate, dar adună amprentele alarmant de repede la modelele pe negru și albastru. Încurajăm protecția cu o husă de silicon.Entry level, dar potent

Samsung Galaxy A10 vine cu procesor Exynos 7884, cuplat cu 2 GB de memorie RAM și 32 de GB spațiu de stocare intern care poate fi extins cu până la 512 cu ajutorul unui card microSD. Suficient spațiu de stocare pentru pozele și filmulețele realizate cu dispozitivul, dar parcă suferă la capitolul memorie de lucru, cu toate că 2 GB ar trebui să fie suficient pentru un model entry level. În testul practic, A10 se descurcă decent la operarea prin meniuri, cu toate că venind de la oricare dintre celelalte modele din seria Galaxy A se simte o întârziere în operare. Galaxy A10 nu este pentru utilizatorii care au nevoie de putere de procesare, ci fix pentru părinții, bunicii sau copiii care fac operațiuni basic, apeluri, navigare light pe rețele sociale sau Youtube. Noi am reușit să jucăm și jocuri precum Asphalt 9 sau Modern Combat 5 fără probleme prea mari și cu un nivel al graficii foarte înalte, dar nu sunt operațiuni pe care să le faci pentru un timp prea îndelungat pentru că procesorul tinde să se încălzească și să piardă din putere. După 40 de minute de butonat telefonul în toate scenariile (gaming, video, browsing) chiar am reușit să-i cresc temperatura binișor și să simt cum operațiunile devin mai lente. La capitolul autonomie, Samsung a echipat entry-ul din gamă cu o baterie cu capacitatea de 3.400 mAh, care se descurcă excelent. Cu un procesor realizat pentru eficiență energetică și un ecran cu o rezoluție HD, Galaxy A rezistă eroic la două zile de utilizare mixtă și supus la testul nostru de rulare a unui clip video 720p cu ecranul luminat la maxim a rezistat pentru 16 ore și 24 de minute.

La partea de camere nu sunt obiectiv pentru că vin din zona flagship-urilor sau a dispozitivelor middle și nu am un termen de comparație recent din zona entry level. Cu un singur senzor pe spate, 13 megapixeli cu f/1.9, Galaxy A10 are zoom optic 2x accesibil la o atingere din meniu. Totuși, focalizează rapid și capturează repede, asta dacă compar cu smartphone-urile entry de odinioară. Culorile sunt decente, dynamic range-ul are de suferit, detaliile suficient. iar fotografia overall aplică o iluminare artificială ușor recogniscibilă la smartphone-urile ieftine. Fotografia de noapte este de slabă, iar dacă sunteți un fotograf pasionat de cadrele low light vă sugerăm să optați pentru un model mai scump din familia Galaxy A.

Concluzie connect

Cu un preț de aproximativ 600800 de lei, Galaxy A10 este un upgrade din 2019 al lui J3 care se descurcă excelent la nivel de ecran, autonomie sau fotografia de zi. Așa cum punctam inițial, este un smartphone care își merită banii și îl recomandă cu căldură celor care vor un telefon pentru funcția de bază, dar care să facă chestii smart: multimedia, browsing pe un ecran mare, gaming de nivel mediu.