REVIEW Samsung Galaxy S22 Ultra: Note trăiește!

REVIEW Samsung Galaxy S22 Ultra: Note trăiește!

Scris de | 23 martie, 2022

Pe parcursul anului 2021, zvonurile conform cărora Samsung urma să desființeze gama Note și să o înlocuiască cu seria Galaxy Z Fold s-au intensificat, mai ales pe măsură ce se apropia fereastra de lansare pentru cel mai nou pliabil. Și iată că ele s-au adeverit, în cele din urmă, iar o parte foarte importantă a publicului Samsung, acei utilizatori care erau fideli acum defunctului Note, s-au trezit peste noapte că terminalul lor preferat nu va mai avea o ediție și în 2021.

Discursul oficialilor Samsung a fost, evident, pe aceeași linie, iar utilizatorii în cauză au fost îndemnați să adopte pliabilul Fold. Însă ce facem cu aceia dintre ei care nu sunt pregătiți încă să facă pasul spre cea mai nouă tehnologie a gigantului sud-coreean? Soluția găsită de chaebol este una extrem de interesantă și se leagă strâns de seria Galaxy S.

Pe scurt, Samsung a ales să lanseze Note sub un alt nume și l-a inclus ca model flagship al gamei S. Astfel, compania s-a asigurat că fiecare segment al utilizatorilor săi va fi mulțumit în cele din urmă. Astfel că am avut un șoc să văd cât de diferite sunt, practic, atât din punct de vedere al designului dar și al feeling-ului pe care ți-l oferă. Am avut ocazia să petrec zile bune atât cu Galaxy S22+, cât și cu S22 Ultra, și pot să spun că vorbim aici de două flagship-uri. Unul al seriei S, celălalt tot al seriei S. Îți explic imediat diferența.

Design

Dacă Galaxy S22 Ultra este în continuare telefonul mai ofertant din punct de vedere al specificațiilor, așa cum era Note prin comparație cu flaghsip-urile S din anii trecuți, el se și diferențiază destul de mult de „fratele” său mai mic. S22+ oferă o senzație mai apropiată de un iPhone, prin marginile sale ceva mai rotunjite (vă spune asta un utilizator înrăit de iPhone), S22 Ultra este mai sobru, mai elegant, mai serios. Mai business.

Pe masa noastră de teste a ajuns modelul Phantom Black, care este, în esență, întruchiparea fizică a adjectivului englezesc „sleek” și ne arată ce înseamnă un adevărat terminal destinat acelor oameni de afaceri, care fac parte din top management, un device cât se poate de exclusivist. Când mă uit la S22 Ultra, mă gândesc automat la o pereche impecabilă de pantofi Oxford. Kingsman style.

Iar insula foto de pe spate este categoric diferită decât cea de pe S22+. Dacă modelul mai „convențional”, mai „S”, păstrează în mare parte liniile de design de anul trecut, S22 Ultra alege o abordare ceva mai sobră. În sensul că avem parte aici de senzorii plasați pe spatele terminalului fără nici un briz-briz adițional, cât se poate de simplu. What you see is what you get.

De asemenea, și marginile displayului sunt rotunjite, precum ne amintim de la vechile terminale Edge, deși designul este per total unul pătrățos. Grosimea și dimensiunile telefonului sunt destul de generoase, mai ales că avem aici și un S-Pen integrat, care trebuie, totuși, să își găsească și el locul în angrenaj. În ceea ce privește butoanele, Samsung continuă cu cele trei (două pentru volum + cel de blocare/deblocare) precum am văzut și la Note 20, ultimul terminal Note, doar cu numele.

Display

Și dacă tot am atins fugitiv și subiectul displayului și a formei acestuia, hai să intrăm în ceva mai multe detalii. Samsung Galaxy S22 Ultra dispune de un panou Dynamic AMOLED 2X cu HDR10+, identic cu cel montat pe S22+. Singura diferență este în privința diagonalei, desigur, la Ultra fiind ceva mai ofertantă, de 6,8 inic, față de cei 6,6 de pe S22+. Deși ambele ecrane sunt superbe, pot să spun că la acest capitol prefer designul mai pătrățos de pe fratele mai mic, însă aici este pur o chestiune de gusturi.

În ceea ce privește rata de reîmprospătare, nu aveau cum să lipsească cei 120 de Hz, un standard care este folosit de mai toate flagship-urile existente pe piață. Fiind în 2022, nu mai este chiar o noutate să spun cât de cursivă este derularea prin diferite funcții sau aplicații, pentru că probabil foarte mulți dintre voi citesc acest review de pe terminale cu refresh rate ridicat. Ce m-a impresionat, în schimb, este explozia de culori care este specifică ecranelor Samsung.

O altă diferență între ecranul lui S22 Ultra, față de cel al lui S22+, este dată de diferența de rezoluție între cele două. La flagship avem 1440 x 3088 pixeli, care poate fi setată cu ușurință din configurările telefonului, deși va consuma ceva mai multă baterie, iar la S22+ „doar” 1080 x 2340 pixeli. Însă diferențe reale între experiențele cu cele două telefoane nu prea există. Atât pe S22 Ultra, dar și pe S22+ YouTube, Netflix sau nou lansatul HBO Max vor oferi o vizionare optimă, la cele mai ridicate standarde.

Camera Foto

Și ajungem la cel mai interesant capitol în ceea ce privește S22 Ultra, camera sa foto, acest adevărat mamut care tronează pe partea din spate a terminalului. Avem parte de patru senzori pe noul flagship Samsung, după cum urmează: unul wide de 108 MP cu f/1.8, un periscope tele de 19 MP cu f/4.9 și cu zoom optic 10x, un telephoto tot de 10 MP cu f/2.2 și zoom optic 3x, completate de un senzor ultrawide de 12 MP cu f/2.2 și deschidere de 120 de grade.

Oricine va vedea aceste specificații pentru prima dată va trage destul de rapid concluzia că versatilitatea este la ea acasă pe S22 Ultra, mai ales în ceea ce privește fotografiile cu zoom, pentru că acesta este capitolul la care am fost impresionat cel mai tare. Da, mă așteptam ca device-ul să aibă una dintre cele mai bune camere foto montate vreodată pe un telefon, pentru că astfel de așteptări ai de la un nou „Note”, însă fotografia cu zoom este de o calitate ieșită din comun.

Detaliile pe care S22 Ultra le surprinde atunci când vreo să imortalizezi scene ceva mai îndepărtate, indiferent de condițiile de lumină, vor ieși primele la iveală și te vor face să te întrebi dacă într-adevăr există vreun punct slab pentru acest ansamblu foto. Iar răspunsul la această întrebare ar fi unul destul de simplu. Nu. Pentru că orice flagship care face parte din această categorie de preț ar trebui să țintească spre perfecțiunea foto, iar S22 Ultra face exact asta.

Coloristica imaginilor este și ea destul de fidelă realității și pot să spun că parcă mai apropiată ca oricând de cea de pe iPhone-uri, care sunt, în general, un soi de benchmark pentru imagini mai naturale decât vedem în alte cazuri. Deci pot spune cu ușurință că cei patru senzori, ajutați de AI și postprocesare sunt extrem de bine calibrați ți îți oferă foarte multe opțiuni diferite de fotografiere.

De altfel, atât pe timp de zi, cât mai ales pe timp de noapte, S22 Ultra este companionul potrivit pentru poze cu foarte puțin zgomot, care să nu suprasatureze o imagine, unul alături de care nu prea vei observa supraexpunere. În plus, beneficiem și de o sumedenie de moduri de fotografie, de la clasicele Super Slow-Mo sau Panorama până la interesantul Portrait Video, care vrea să emuleze un fel de Cinematic Mode.

Samsung Galaxy S22 Ultra este un telefon potrivit și pentru creatorii de conținut, grație capacității de filmare 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă, sau chiar 8K la 24 FPS, desigur completată de gyro-EIS, sau stabilizarea electronică a imaginii care te va ajuta atunci când vrei să tragi câteva cadre în mișcare și nu ai un gimbal pe aproape.

Performanță & Baterie

Și ajungem la veșnica dispută, veșnica ruletă Samsung. În fiecare an, înainte de fiecare lansare importantă a producătorului sud-coreean, ne întrebăm dacă următorul vârf de gamă va veni echipat cu procesor Exynos produs in-house, sau dacă va beneficia de un CPU Snapdragon de la Qualcomm. Se pare că în cazul lineup-ului din acest an, compania a ales să integreze procesoare Exynos 2200 fabricate pe 4nm, însă asta doar în Europa, implicit și în România.

Astfel că restul lumii va putea cumpăra S22+ sau S22 Ultra cu CPU-uri Snapdragon 8 Gen 1, flagshipul celor de la Qualcomm. Nu pot să spun sincer că prefer un Samsung cu Exynos sau unul cu Snapdragon, știu doar că producătorul specializat pe cipuri echipează mai toate terminalele de top din lume și a demonstrat an de an cât de fiabile, rapide și silențioase sunt produsele sale. Și mai știu și că producătorul sud-coreean face o treabă foarte bună cu procesoarele producție proprie și că merită să „stea la masa bogaților” cu propria platformă.

În ceea ce privește sistemul de operare, S22 Ultra vine la pachet cu Android 12, peste care e aplicată interfața de utilizare One UI 4.1. Tot pachetul rulează impecabil, per total, indiferent că vorbim aici de gaming, sau de task-uri office, și m-a ajutat să îmi redescopăr o mică afinitate pentru S-Pen, un gadget pe care nu l-am mai utilizat de prin 2018. Câteodată simt nevoia să scrollez pe Twitter cu ajutorul stylus-ului, ceea ce realizez că e, poate, un obicei mai nișat. Însă luatul de notițe, pentru cei care preferă să le scrie de mână, se simte cât se poate de natural cu ajutorul acestui gimmick.

Iar la capitolul RAM + spațiu de stocare, avem mai multe opțiuni din care putem alege, toate făcând parte din segmentul high-end. Cea mai de jos variantă de configurare ar fi 128 GB stocare + 8 GB RAM (de altfel și singura variantă cu 8 GB RAM), iar aceasta urcă odată cu variantele de 256 GB și 512 GB, oprindu-se la 1TB. Desigur, pentru configurările mai ofertante, Samsung a inclus 12 GB de memorie RAM, însă nu și un slot de card SD.

Să discutăm și despre bateria lui Samsung Galaxy S22 Ultra. Un capitol la care a fost taxat destul de mult din câte am urmărit sau am citit până acum. Și asta nu pentru că acumulatorul nu ar avea vreo capacitate mai mare, discutăm, totuși, despre 5000 mAh aici, ci din punctul de vedere al vitezei de încărcare. În ultima vreme am tot văzut producători care se întrec în fast charging de peste 60W-65W ca viteză, însă producătorul sud-coreean a ales să nu urmeze acest trend.

Pe ambele telefoane de top din gama S22 avem deci parte de încărcare la o viteză de 45W. Desigur, tot e mai mare decât în cazul iPhone-urilor, însă este destul de jos comparativ cu producători precum OnePlus, care oferă 65W chiar și prin încărcare wireless. Sigur, bateria îți va oferi aproximativ 2 zile de utilizare normală, însă procesul de încărcare va dura mai mult decât la alte flagship-uri cu Android.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Note 22 Ultra vine cu cele mai bune specificații la aproape toate capitolele. Spun aproape, deoarece am fost ușor dezamăgit de fast charge, însă pentru cine contează mai puțin acest aspect din viața de zi cu zi nu ar trebui să însemne prea mult. Totuși, nu trebuie să exagerăm, device-ul se încarcă în parametri mai mult decât decenți.

Camera este un mare plus pe S22 Ultra, fiind una dintre cele mai bune de pe piață, cu certitudine, la momentul redactării acestui review. Practic, Samsung a scos pe piață un telefon care ar trebui să mulțumească și cei mai pretențioși utilizatori, însă care vine pe rafturile reale sau virtuale ale retailerilor de la noi la un preț de aproximativ 7200 de lei pentru varianta cu 512 GB spațiu de stocare.

Pentru cineva care nu stă să se gândească de două ori la prețul unui telefon și își dorește sau are nevoie de probabil cel mai bun Android de pe piață din acest moment, Samsung Galaxy S22 Ultra este, cel mai posibil, alegerea ideală. E foarte bine că producătorul a înțeles că gama Note a fost una extrem de populară și a ales să o continue și în 2022 sub o altă denumire.

Plusuri

  • Camera Foto de top
  • Poate cel mai bun display de pe segmentul telefoanelor cu Android
  • Design sleek, sobru, elegant

Minusuri

  • Fast charge cam „slow”

Etichete: , , , , ,