Hyundai ia în serios ideea de lansare a unei mașini cu 4 picioare

Scris de | 11 februarie, 2021
Hyundai ia în serios ideea de lansare a unei mașini cu 4 picioare
foto via @theverge.com

Cine are nevoie de o mașină Apple când ai una cu patru picioare? Hyundai, care a achiziționat recent o cotă de control în producătorul de roboți Boston Dynamics, a lansat o nouă versiune a conceptului său de „mașină ambulantă” cu patru picioare pe care l-a prezentat pentru prima dată în 2019.

Hyundai îl numește TIGER, care înseamnă „Transforming Intelligent Ground Excursion Robot”. Este al doilea vehicul care iese din studioul Ultimate Mobility Vehicles al producătorului auto din Silicon Valley și primul proiectat pentru a fi complet autonom, fără spațiu pentru șoferi sau pasageri. Este ca un Transformer dar în viața reală.

De fapt, Hyundai crede că vehiculele sale cu patru picioare au potențialul de a face lumea un loc mai bun. Vehiculele sunt proiectate special pentru a accesa locații îndepărtate pentru misiuni legate de explorarea științifică sau pentru a livra hrană sau consumabile medicale în timpul unui dezastru natural sau alte urgențe.

Dar cum funcționează? TIGER are patru „picioare”, fiecare cu o serie de articulații, permițând vehiculului să imite mersul pe jos al mamiferelor.  Bazat pe o arhitectură de platformă modulară, caracteristicile sale includ un sistem sofisticat de locomoție pentru picioare și roți, control direcțional la 360 de grade și o gamă de senzori pentru observarea de la distanță. Se intenționează, de asemenea, să se conecteze la vehicule aeriene fără pilot (UAV), care pot încărca complet și livra TIGER în locații inaccesibile .

Cu picioarele retrase, TIGER conduce ca un vehicul cu tracțiune integrală și se află în modul cel mai eficient, deoarece se mișcă prin tracțiune. Dar când vehiculul se blochează sau trebuie să călătorească pe un teren dificil sau impracticabil pentru roți, își folosește capacitatea de mers pe jos pentru a se dezlănțui sau a călători mai ușor peste acel teren.

TIGER poate străbate terenul denivelat, poate urca pe un perete, poate trece peste un spațiu și își poate întinde picioarele la o lățime de șină de 15 picioare – toate păstrându-și cabina principală (și încărcătura) la nivel. Când nu se află pe câmp, picioarele vehiculului sunt așezate dedesubt și poate fi condus ca un vehicul off-road normal. Dar TIGER este doar o randare a conceptului și nu există nicio garanție că Hyundai îl va pune în producție.

Acestea fiind spuse, producătorul de automobile sud-coreean se așteaptă ca „această nouă clasă de vehicule să evolueze rapid în următorii ani” și lucrează și la alte mașini concept UMV pentru alte cazuri de utilizare, a spus un purtător de cuvânt. Primul concept cu patru picioare, numit Elevate, a fost conceput pentru a transporta pasageri, în timp ce TIGER este menit să fie complet fără echipaj – fără șofer și fără pasageri.

Etichete: , , ,

Sursa: Hyundai is getting serious about building a ‘walking car’ with four legs