Inteligența artificială ajută la recrearea picturilor ascunse sub o capodoperă Picasso. Oxia Palus a înviat un tablou pierdut

Scris de | 9 aprilie, 2021
Inteligența artificială ajută la recrearea picturilor ascunse sub o capodoperă Picasso. Oxia Palus a înviat un tablou pierdut
foto via @thenextweb.com

Oxia Palus, o companie new-age dedicată utilizării inteligenței artificiale pentru a reînvia cele mai importante opere de artă pierdute din lume, a anunțat astăzi că a recreat pe pânză, prima capodoperă a altei ere, una pierdută de aproape 120 de ani.

Folosind o serie de procese de ultimă generație în viziunea computerizată și imprimarea 3D avansată, Oxia Palus a înviat un tablou pierdut, considerat a fi creat de Santiago Rusiñol, un lider al mișcării moderniste catalane. Această piesă nenumită – ascunsă sub The Crouching Beggar de Pablo Picasso (La Miséreuse accroupie) (1902) – a fost dezvăluită prin radiografie în urmă cu 29 de ani.

Istoricii de artă suspectează că este o pictură a unui parc lângă Barcelona de către Santiago Rusiñol, un prieten al lui Picasso și lider al mișcării moderniste catalane. Imaginea cu raze X a descoperit o umbră tulbure a picturii. AI a fost utilizată pentru a reconstrui imaginea în detaliu și culoare.

foto via @tnwcdn.com

Recreația a fost realizată de Oxia Palus, un colectiv de artă care folosește AI pentru a descoperi capodopere pierdute. Metodologia utilizată pentru a recrea omagii exigente unei noi rase de artă plastică a fost denumită stilul NeoMaster, care folosește procesul neomastic al Oxia Palus.

Apoi au folosit o hartă de înălțime 3D pentru a acoperi vopseaua pe pânză într-un mod în stilul lui Rusiñol. Se spune că abordarea integrează adâncimea, grosimea, lungimea aproximativă a loviturilor artistului în recreere. Cofondatorul Oxia Palus, George Cann, spune că procesul poate aduce lumină asupra lucrărilor de artă ascunse: Pe măsură ce vom folosi mai mult AI pentru a accelera identificarea și reconstrucția artei pierdute de importanță critică, vom avea un impact extrem de semnificativ asupra posibilității unei mai bune înțelegeri a istoriei întrețesute a artei și societății. Oxia Palus vinde acum 100 de pânze, cu însoțirea inevitabilă a unui NFT.

Etichete: , , ,

Sursa: AI helps recreate painting hidden under a Picasso masterpiece