Google, amendată în Italia cu 100 de milioane de euro pentru „abuzul unei poziții dominante”

Scris de | 14 mai, 2021
Google, amendată în Italia cu 100 de milioane de euro pentru „abuzul unei poziții dominante”

Un comunicat publicat de Autoritatea Italiană Antitrust indică faptul că Google a fost amendată cu 100 de milioane de euro pentru „abuzul unei poziții dominante”, după ce compania ar fi exclus aplicația JuicePass a Enel X din ecosistemul Android Auto.

JuicePass este o aplicație care ajută șoferii de mașini electrice să găsească și să rezerve locuri la stațiile de încărcare din preajmă, iar excluderea sa din platforma Android Auto a durat vreme de mai mult de doi ani. „Conform descoperirilor Autorității, Google nu a permis Enel X Italia să dezvolte o versiune a aplicației JuicePass compatibilă cu Android Auto” se arată în comunicat.

O altă concluzie importantă a instituției a fost aceea că, deși Google nu oferă încă un serviciu de rezervare și plată a stațiilor de încărcare prin Maps, compania afectează „șansele celor de la Enel X de a crea o bază solidă de utilizatori într-o perioadă de creștere semnificativă a vânzărilor vehiculelor electrice”.

Ca urmare, Autoritatea Italiană Antitrust a informat gigantul american despre ce ar trebui să facă pentru „a opri abuzul și a evita efectele negative ale excluderii aplicației Enel X Italia din Android Auto”.  Astfel, Google a primit ordinul de a permite Enel X Italia accesul la platformă și de a oferi uneltele necesare altor dezvoltatori care vor să creeze aplicații pentru Android Auto.

Motivul pentru care JuicePass nu a primit aprobarea de a fi utilizată pe Android Auto nu este menționat, însă un purtător de cuvânt al Google Italia a spus celor de la Reuters că Google „nu este de acord” cu decizia Autorității. Conform acestuia, Google pune pe primul plan siguranța în ceea ce privește ecosistemul Android Auto și are reguli foarte stricte cu privire la aplicațiile pe care le acceptă.

Etichete: , , , , , ,