Lituania și Polonia, unite printr-un „portal” ce amintește de filmele SF

Scris de | 31 mai, 2021
Lituania și Polonia, unite printr-un „portal” ce amintește de filmele SF
Foto: Go Vilnius

În capitala Lituaniei, de câteva zile și-a făcut apariția un „monument” bizar, care atrage privirile tuturor trecătorilor. Este considerat un „portal”, oferind o imagine în timp real a unui oraș din Polonia (Lublin), aflat la aproximativ 600 de kilometri depărtare, iar design-ul și ideea sa par desprinse dintr-o producție science-fiction.

Practic, administrația orașului a instalat o „ușă” circulară în apropierea gării, dotată cu ecrane mari și camere care transmit live imagini între cele două orașe – un fel de pod digital, conform creatorilor săi, care are rolul de a încuraja oamenii să „reconsidere ideea de unitate”, arată un comunicat oficial al Go Vilnius.

Design-ul circular este menit să evoce o roată a timpului și un „simbol sci-fi binecunoscut”, fiind realizat de inginerii de la Creativity and Innovation Centre din Universitatea Tehnică Vilnius Gediminas în ultimii 5 ani. Există și planuri de a adăuga alte „portale” în alte orașe în viitor.

Proiectul este considerat „un pod care unifică și o invitație la a trece peste prejudecăți și neînțelegeri care aparțin trecutului”, conform lui Benediktas Gylys, inițiatorul său.

Deși tehnologia din spatele acestui portal nu este una nouă sau revoluționară, ideea creării sale conferă un mesaj de unitate, în urma unei perioade dificile traversată de întreaga lume. Proiectul se înscrie într-o campanie a autorităților din Vilnius și Lublin de a ajuta cetățenii să treacă peste pandemie.

Etichete: , , , ,

Sursa: 'Portals' Appear in Vilnius, Lithuania, and Lublin, Poland to Unify People Amidst This Pandemic