Ai primit vreun mail de la Poșta Română în ultimele săptămâni și nu știai ce-i cu el? Bitdefender te lămurește despre această înșelătorie

Scris de | 10 august, 2021
Ai primit vreun mail de la Poșta Română în ultimele săptămâni și nu știai ce-i cu el? Bitdefender te lămurește despre această înșelătorie

Cercetătorii de la Bitdefender au depistat o nouă campanie de mesaje înșelătoare care pretind a veni de la Poșta Română, trimise de către atacatori cu scopul de a convinge destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.

Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificați că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise începând de duminică către ținte din România de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii.

Mesajul primit îndeamnă țintele să acceseze un link pentru a finaliza plata și a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise.

Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de catre Poșta Română, compania comunică cu clienții doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ronoreply@posta-romana.ro) și nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienților să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informații bancare.

Recomandări:

  • Folosește direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările și evită să fii direcționat către ea dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
  • Validează telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care ți se solicită prin e-mail.
  • Verifică cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Evită să accesezi fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu aștepți vreun mesaj.
  • Folosește o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Folosește calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesa de pe el aplicații sau programe în interes personal.

Etichete: , ,